Майк Помпейо: Пазете се от Китай

Майк Помпейо. Снимка: от тв екрана

Петте държави, които държавният секретар на САЩ Майк Помпейо посети през обиколката си миналата седмица, варираха от дългогодишния съюзник Великобритания до бившите съветски републики в Централна Азия. Но посланието, което предаде на своите домакини, оставаше едно и също: Пазете се от Китай.

По време на пътуването си до Европа и Централна Азия Помпейо осъди спазването на човешките права в Китай, критикува неговите агресивни търговски практики и прикани своите домакини да внимават с китайските инвестиции и влияние. Той предупреди, че Китай представлява риск за страните, които разработват високоскоростни безжични мрежи от следващо поколение.

Неговият език беше безцеремонен. „Китайската комунистическа партия е централната заплаха на нашето време“, каза Помпейо миналата седмица в Лондон, дни след като Европейският съюз оповести препоръките си за сигурност относно безжичните мрежи 5G. Препоръките не включваха забрана за продуктите на „Хуавей“ и са поредния неуспех за кампанията на САЩ срещу тази китайска комуникационна компания.

Твърдата реторика на Помпейо по време на пътуването съвпадна с бързото разпространяване на нов вирус с произход Китай, заплашил глобалния растеж, и тя подчертава неговата фиксация върху Китай и неговите дипломатически и търговски победи напоследък. Коментарите му контрастираха с по-помирителния тон на президента Доналд Тръмп спрямо Китай. Това е защото Тръмп работи по приключването на търговско споразумение с китайския президент Си Цзинпин. Когато Тръмп подписа през миналия месец първия етап от споразумението, нарече Си свой „много, много добър приятел“ и каза, че ще посети Китай в недалечно бъдеще. Тогава Тръмп каза, че той и Си са установили „невероятни отношения“ помежду си.

Коментарите на Помпейо в Лондон са продължение на твърдия подход към Китай, възприет от него и вицепрезидента Майк Пенс, обусловен главно от репресиите срещу мюсюлманите и етническите малцинства в западната провинция Синцзян, но и от „хищническия“ по техните думи търговски практики и проекти за развитие, излагащи на рискове малките и бедните страни.

Посещението на Помпейо във Великобритания последва 48 часа след като страната, която силно се надява да си осигури мащабна търговска сделка със САЩ след Брекзита, пренебрегна американските заплахи и позволи на „Хуавей“ да участва в нейната 5G мрежа. Това решение изтъква ограничените възможности на администрацията на Тръмп да лобира за своята политика и пренебрегва заплахите на САЩ да намали споделянето на разузнавателни данни, ако „Хуавей“ се сдобие с някакво присъствие на Острова. Американски представители смятат, че сигурността на информацията в мрежа с технология или оборудване от „Хуавей“ може да бъде компрометирана.

САЩ лобираха пред европейските си съюзници да забранят „Хуавей“ поради опасенията, че тя може да бъде принудена да помага на китайското правителство в електронното подслушване. Освен това представители на САЩ се боят, че 5G-мрежите са прекалено зависими от софтуер и това ги прави уязвими и нееднократно предупреждаваха, че ще преосмислят споделянето на разузнавателна информация със съюзниците си, които използват „Хуавей“. Компанията отхвърля тези обвинения.

Жегнат от британския ход, но все още с надежда за запазване и засилване на американско-британските „специални отношения“, Помпейо сякаш отстъпи от заплахата за разузнавателно споделяне, като изрази увереност, че ще бъде намерен начин това да се избегне. Все пак той даде да се разбере, че администрацията на Тръмп ще продължи да противостои на Китай на много фронтове, сред които търговията, инфраструктурата и технологиите, военната и дипломатическата сфера, даже докато администрацията прокарва втората фаза в голямото споразумение, което да сложи край на търговската война с Пекин.

„Ние (Западът) трябва колективно да гарантираме, че следващият век ще бъде управляван според западните демократични принципи“, каза той. „И това ще изисква съгласуваните усилия не само на Съединените щати, но и на всички, които обичат свободата и милеят за демокрацията и върховенството на закона, за да гарантираме, че ще бъде запазен преобладаващия в света модел през следващото столетие“, добави той.

В Централна Азия, където три от петте държави граничат със Западен Китай, Помпейо заклейми китайските нарушения на човешките права. „Съединените щати приканват всички страни да се присъединят към нас в натиска за незабавно прекратяване на тези репресии“, каза той в неделя в Казахстан. „Ние просто ги молим да осигурят безопасен подслон и убежище на онези, които искат да избягат от Китай; да защитят човешкото достойнство; просто да постъпят правилно“, каза той.

Вчера в Узбекистан Помпейо изтъкна преимуществата пред Централна Азия да прави бизнес със САЩ вместо с Китай. „Те имат дълги граници, те са в район, където и Китай и Русия имат присъствие. Това, което искаме от тях да направят и какво може да направи Америка тук, е да подкрепи техния потенциал да вземат добри решения, да имат прозрачно върховенство на закона пред инвестициите“, каза той.

„Ние постоянно им напомняме“ за облагите от американските инвестиции и ги предупреждаваме срещу „държавно спонсорирани, политически мотивирани трансакции“, които са от полза за Китай, каза Майк Помпейо.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.