Пийт Бутиджидж, новото лице в американската политика, вижда себе си в Белия дом

Пийт Бутиджидж. Снимка: от тв екрана

Макар и да изглежда убеден, че житейският му път минава през Белия дом, Пийт Бутиджидж обича да повтаря, че няма нищо общо с върхушката във Вашингтон. Напротив, този 38-годишен открито хомосексуален технократ охотно се позовава на опита си като кмет на градчето Саут Бенд в щата Индиана. Той уверява, че там е установил контакт с американските граждани, който е много по-истински от този на елита във федералната столица.

Бутиджидж, който се обявява за центрист, миналата година се хвърли в надпреварата, която определя кой ще е големият съперник на Доналд Тръмп на президентските избори през ноември. За целта той трябва да се пребори с демократически кандидати, които са по-известни на широката общественост, но са и два пъти по-възрастни от него.

„Пийт“, както обикновено го наричат заради труднопроизносимото му име, успя „да преодолее“ младостта си, липсата си на опит на национално ниво и липсата на популярност и извърши подвиг в първичните избори на демократите в щата Айова, където води според резултатите от две трети от избирателните секции.

Той е отличен оратор и се отличава със спокоен и уверен тон, познаване на проблемите, дори и на по-деликатните като геополитиката, и изтъква опита си на военнослужещ, който е прекарал седем месеца в Афганистан.

Бутиджидж си е изградил образа на надежден извънсистемен играч в борбата с демократическите си съперници. Сред тях са бившият вицепрезидент Джо Байдън, който дълго време водеше в допитванията, и сенаторът Бърни Сандърс, който е голямата надежда на лявото крило в партията.

Тези двама ветерани в политиката не успяха да попречат на възхода на Пийт Бутиджидж, който непрестанно повтаря на избирателите, че статутът му на новопоявил се в надпреварата не е нещо безпрецедентно в историята на президентските избори.

„Всеки път, когато моята партия е влизала в Белия дом през последните 50 години, това е ставало благодарение на кандидат, който е бил новак в националната политика, гледал е напред към бъдещето, не е бил оформен от порядките във Вашингтон и е отварял пътя за едно ново поколение. Така се печели“, заяви той на митинг през уикенда в Уотърлу, щата Айова.

Силната страна на Бутиджидж е неговата избираемост. Той обърна внимание на някои прогресистки позиции, но смята, че неговите по-умерени възгледи за здравното осигуряване и данъците могат да убедят центристките избиратели, особено независимите и републиканците, които са гласували за Доналд Тръмп, но искат решение за излизане от това белязано от разделения президентство.

Пийт Бутиджидж се възползва от престоя си в Айова и за да привлече окръзи, които са гласували за Обама през 2012 г., а след това за Тръмп през 2016 г. „При нас идват много бъдещи бивши републиканци, които са решени да обърнат нова страница“, обясни той в неделя в Отъмуа.

Поддръжникът на единството в периода след Тръмп

Превръщането на победата му в Айова в по-широк изборен успех ще е гигантска задача. Въпреки впечатляващата му способност да набира средства в националните анкети той е едва на пето място, защото не е толкова известен като другите кандидати. Той освен това има твърде слаба подкрепа сред чернокожите избиратели, които са ключов електорат за демократите.

Но сексуалната ориентация на Бутиджидж, който от началото на надпреварата се появява заедно със съпруга си Частън, изглежда не се отразява особено на избора на гласоподавателите. 30-годишният Частън Глезман би станал първият „първи джентълмен“, ако съпругът му бъде избран за президент.

Като кмет Пийт Бутиджидж, който сключи църковен брак през лятото на 2018 г., редовно е реагирал на изказвания на религиозния консерватор Майк Пенс, бивш губернатор на Индиана и настоящ вицепрезидент на САЩ.

За мнозина американци Бутиджидж беше абсолютно непознат, докато не нарече Майк Пенс мажоретка на президентското управление на Тръмп, което по думите му е президентство на порнозвезди.

С напредването на кампанията той се представя като поддръжник на единството след разделенията на ерата Тръмп. Той се обяви в подкрепа на здравно осигуряване за всички американци, но предлага те да могат да избират между държавния сектор и частен застраховател. Бутиджидж също така подкрепя синдикатите и предлага да се увеличи броят на съдиите във Върховния съд.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.