Мълчанието на мисирките

Как в. „24 часа“ тълкува сравнението на репортерките с мисирки.

„Вие като някакви мисирки тичате след мен да ме питате… тръ-тръ-тръ-тръ…“

Така каза българският премиер Бойко Борисов на наобиколилите го репортерки онзи ден.

„Съседът ми там има едни пуйки, точно по същия начин звучат… Не ви обиждам, че сте пуйки, да не кажете, ами просто точно така – пръ, пръ, пръ…“ – това пък го каза пред репортерките през юли 2015 г.

Два дни по-късно в парламента отново викна към тях: „Недейте да ходите като патици след мен.”

Очевидно това е устойчив образ в съзнанието на Борисов. И устойчиво поведение – той периодично така нарича журналистките. Тоест – всички журналисти, но тъй като 90 процента от репортерките са жени, затова Борисов ги сравнява с птици, в женски род.

Все едно да кажеш – „Вие се надувате като пуяк, г-н премиер… крякате като мисирек, г-н премиер… Ама да не се обидите, такова, ами просто, точно така… Извинявайте… ”

И също така устойчиво журналистките не реагират и приемат извинението му.

С декларация по този повод излезе Асоциацията на европейските журналисти. Журналистката Ани Заркова написа възмутен пост във Фейсбук, че не приема да я наричат така. Гневен коментар се появи в Актуално.ком.

Някой друг?

Мълчание…

А ето какво написа вестник „24 часа” по този повод:

„В българския език думите са с негативна конотация, обаче ацтеките приемали птицата за олицетворение на божествата…“ Вестникът се мъчи с шеговит тон да бърше оцапания задник на Борисов. Но той няма и нужда от това, не е застрашен от възмущения в медиите. Не се чувства виновен в нещо, не му и пука какво е казал. И пак ще го каже. Защото така добре се приема всяка негова просташка шега.

Нека предположим какво ще се случи във Франция, ако президентът Макрон каже нещо такова на журналистките. Там са не по-малко и също така го наобикалят. След такива думи там ще настъпи политическа буря, която не се знае как ще завърши, съдебни дела, огромни заглавия във вестниците, интервюта по медиите с възмутени коментатори и т. н. Рейтингът му ще се срине и не се знае до какво може да доведе.

У нас бай Ганьо се приема добре, като веселяшки образ, смеят се на шегите му.

Или Тръмп, с когото често сравняват Борисов – ако каже така на репортерките? Той е много агресивен към журналисти, постоянно им говори, че пускат фалшиви новини, казвал е на един или друг „те не мислиш”, „ти си груб и ужасен” и т. н. Но мисирки… пуяци…

Ще го съсипят.

Тук тревожи не толкова поведението на Борисов, а липсата на реакция. Няма възмущение от дежурните коментатори по медиите. Телевизиите не допускат такова възмущение, въпреки че Борисов обижда точно техните репортерки.

Това издава нагласената псевдосвобода на словото у нас – с подбрани гости и коментатори, да насочват дневния ред и оценките само в правилната посока.

Значи, имаме един открит и демонстративен бай Ганьо, който шества по екраните на телевизорите, а няма кой да каже – това е бай Ганьо.

Медиите му осигуряват пълен комфорт, който не нарушават дори когато ги обижда. Не е чудно тогава защо и повечето хора се смеят на тези пуешки обиди от Борисов – и те смятат репортерките за мисирки, щом така сервилно се държат.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.