Кризата в Идлиб: ще се „разведат“ ли Ердоган и Путин?

Путин и Ердоган. Снимка: официален сайт

Кръвопролитните сражения между турската армия и сирийските сили в Северозападна Сирия може да сложат край на „медения месец“ на Турция с Русия, подкрепяща Дамаск, при все че двете страни се очаква да избегнат развода, предава в четвъртък агенция Франс прес.

Оцелял след опит за преврат през 2016 г. и отвърнал с многообразни репресии, критикувани от Запада, турският президент Реджеп Тайип Ердоган сближи страната си с Русия и установи тесни лични връзки с Владимир Путин, припомня агенцията.

Сирия, където Москва подкрепя режима на Башар ал Асад, а Анкара – някои бунтовнически групировки, се очерта като важна сфера, в която двете страни засилиха сътрудничеството помежду си въпреки разнопосочните интереси.

Тези отношения, наречени „стратегически“ от Ердоган, обаче се влошават вече от седмици заради изострянето на ситуацията в Северозападна Сирия и разногласията между Анкара и Москва по въпроса за Либия, където те подкрепят противоположни лагери.

Напрежението съществено нарасна в понеделник, когато сирийската артилерия обстреля турски позиции в провинция Идлиб и уби осем души. Анкара незабавно реагира с удар срещу сили на режима, убивайки най-малко 13 войници.

Сирийските правителствени сили удържаха победа над бунтовниците и устояха на турския артилерийски обстрел днес в опита си да превземат стратегическия град Саракиб в северозападната провинция Идлиб в рамките на нова офанзива срещу последната крепост на бунтовниците в Сирия.

Ердоган насочи основните си упреци към Дамаск, но прикани Русия да положи повече усилия, за да усмири режима, и предупреди в сряда, че Анкара ще даде отпор на всяка нова атака без предизвестие до Москва.

„Ескалацията в Идлиб ще е тест за издръжливост на отношенията между Ердоган и Путин. Вече не става дума просто за меден месец между двамата силни лидери“, заяви пред АФП Емре Кая от мозъчния център „Едам“ в Истанбул.

Ердоган се гневи главно срещу Дамаск, но „на терен, руският отпечатък е доста силен“, добавя той и напомня, че сирийските части, водещи нападението в Идлиб, „са обучени и екипирани“ от Москва.

„Реалполитик“

Проблемът с Идлиб наподобява неразрешимо уравнение – толкова несъвместими изглеждат интересите на Москва и на Анкара.

Сирийският режим наистина е решен да си върне този последен бунтовнически бастион, но Анкара е против всяка мащабна офанзива, която би могла да насочи към Турция нова мигрантска вълна.

В сряда Ердоган отпусна на режима срок до края на февруари, за да се изтегли от някои позиции в Идлиб, заплашвайки със сила при неподчинение. Така напомни колко са сложни връзките между Турция и Русия – наследнички на две империи, съперничели дълго време и превърнали в традиция взаимното недоверие.

През 2015 г. избухна тежка дипломатическа криза, когато турската авиация свали руски самолет над сирийската граница.

Анализатори обаче не очакват нова криза от този род – толкова са преплетени вече интересите в редица области – от енергетиката до отбраната, без да забравяме и търговията.

„Анкара и Москва са принудени да си сътрудничат и да поддържат добри отношения, защото двете страни са взаимнозависими в икономиката“, обобщава пред Франс прес Жана Жабур, експерт по турската външна политика от Института за политически изследвания в Париж.

„Двете страни ще съумеят да разграничат напреженията, свързани с отделни проблеми, от перспективите за сътрудничество в ключови сфери, по-специално енергетиката и отбраната“, добавя анализаторката. Тя изтъква, че Анкара и Москва, „развивайки отношенията помежду си, се придържат към реалполитик и прагматизма“.

Сближаване между Турция и САЩ?

Ердоган впрочем подчерта във вторник, че не вижда интерес „да започва мащабно противопоставяне с Русия“, и постави акцент върху руско-турските „многобройни стратегически инициативи“. Турският президент отхвърли по-специално всяка възможност Анкара да преразгледа покупката на руски системи за ПВО С-400, която разгневи партньорите й от НАТО.

Въпреки отдалечаването си от Запада и сближаването с Русия Анкара отрича да се равнява по Москва. Твърди, че се стреми да води независима външна политика, която да клони към единия или другия лагер според нейните интереси. След сблъсъците в Идлиб Вашингтон предостави изключителна подкрепа на Анкара – някои наблюдатели видяха тук протегната ръка към Турция.

Скорошната ескалация „е важен повод за сближаване между Турция и САЩ, дори и с други съюзници от НАТО“, смята Емре Кая. Но „има и разногласия между Анкара и Вашингтон, засягащи съдбата на региона – основна цел на Анкара е да избегне идването на нова бежанска вълна, а Вашингтон цели най-вече да бъдат ликвидирани терористичните формирования“ в Идлиб, добавя той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.