Пътувания, интернет, електронна търговия: сегашната епидемия е в много различен Китай

Жители на Пекин на площад Тянмън. Снимка от тв екрана

Коронавирусът, който вече отне живота на стотици хора, припомни на китайците болезнения спомен за епидемията от ТОРС (Тежък остър респираторен синдром), който причини смъртта на около 650 души в Китай (включително и в Хонконг) през 2002-2003 г.

Пекин тогава бе обвинен, че се опитва да скрие епидемията. Контекстът сега обаче е радикално различен заради промените в обществото, провокирани от социалните мрежи, електронната търговия и пътуванията.

Бум на туризма

Средният доход в Китай се увеличи главоломно през последните 10 години. Резултатът: китайците могат да си позволят повече екскурзии в чужбина. До такава степен, че Китай вече е основният източник на туристи по света, сочат данните на Световната организация по туризъм.

Китайците са направили близо 150 милиона пътувания в чужбина през 2018 г. – близо 10 пъти повече от 2002 г. (16,6 милиона), според министерството на туризма.

Тези пътувания затрудняват усилията за контролиране на разпространението на коронавируса. Като последица Китай призова гражданите си да съобщават за пътуванията си в чужбина.

Социални мрежи

Между 2003 и 2019 г. броят на китайците, използващи интернет, нарасна главоломно – от 68 милиона на 854 милиона, сочат официалните данни.

Популярността на социалната мрежа Вейбо (Weibo, по модела на Туитър) и УиЧат (WeChat, приложение, подобно на УотсАп (WhatsApp) вече позволява на китайците много бързо да споделят информации, слухове, предупреждения във връзка със здравето, съвети и критики срещу политици.

Интернет се превърна в място на игра на котка и мишка между потребителите и цензурата, чиято основна цел е поддържането на стабилността.

Осем души от Ухан, всички те лекари, според китайските власти, са били порицани от местната полиция. Те били обвинени, че през декември са разпространили в УиЧат „слухове“, че ТОРС се е завърнал.

Правосъдието впоследствие разкритикува силите на реда, заявявайки, че жителите на града и властите са можели само да спечелят, ако са били предупредени от тези хора, въпреки че информацията им е била частично невярна.

Бум на мигрантите

От 2005 до 2018 г. броят на работниците мигранти (селяни, които отиват в града на по-добре платена работа) почти се е удвоил, достигайки 240 милиона, става ясно от данни на Националната статистическа служба.

Всяка година по време на лунната Нова година тези вътрешни мигранти – които са по-уязвими, защото получават по-трудно достъп до здравни грижи – пътуват със скоростни влакове, самолети и автобуси, за да се приберат при своите семейства, с които да прекарат празниците.
Това засилва рисковете от пренасяне на вируса, който се появи в особено неподходящ момент – точно преди вълната от пътувания по празниците.

В отговор властите създадоха на летищата и гарите контролни пунктове за следене на телесната температура. Те освен това удължиха с три дни платения отпуск по празниците.

Наблюдение

С бума на интернет и смартфоните всекидневните действия на китайците са все по-следени от държавата и компаниите.

Железопътните служби обявиха преди седмица, че създават специален екип, който да събира данни за потребителите. Целта явно е да се идентифицират всички пътници, седели по време на пътуването си в близост до заразен човек.

Онлайн търговия

По времето на ТОРС китайците пазаруваха почти изцяло в традиционни магазини: само 0,7 процента от покупките през 2003 г. са били през интернет, според Организацията на ООН за промишлено развитие.

Оттогава онлайн търговията регистрира стремителен ръст. Мобилните приложения позволяват, оставайки вкъщи, да си доставите много бързо плодове, зеленчуци, месо, и така да избегнете оживените места, на които се разпространява коронавирусът.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.