Алпийска революция: италианско село иска да се присъедини към Австрия

Сан Пиетро ди Кадоре е типично италианско алпийско селце, което обаче е решено на революция и иска да се присъедини към Австрия. Снимка: маджиковенето.ит

Малко селце, закътано в северната част на италианските Алпи, замисля голяма революция срещу могъщия Рим. В сензационен призив към столицата Сан Пиетро ди Кадоре, недоволно от липсата на внимание (и пари!) от страна на Рим, заяви, че иска да се присъедини към северната съседка на Италия – Австрия. Единственият шанс за линеещата община е да стане австрийски анклав.

Ако кметът Силвано Понтил Скала си замине, 1800-те жители на селото, образно казано, ще си стегнат багажа и ще се преместят в Австрия въпреки липсата на общи граници, език или история. „Сан Пиетро ди Кадоре не граничи с никоя от автономните провинции, така че хората си казаха: защо да не направим опит да се присъединим към Австрия, която е наша северна съседка и където със сигурност ще се отнасят по-добре към нас, отколкото в Италия, заяви Скала. Като кмет съм се заклел да спазвам италианската конституция и от мен не може да се очаква да подкрепям едно отцепническо движение. Но на съселяните си казах, че ако искат да опитат да се присъединят към Австрия, няма да им преча“, каза кметът на селището.

А пречките не са малко. На първо място е географията – 60 км планински терен дели Сан Пиетро ди Кадоре от Австрия. Тенденциите към отцепване не са новост за областта, но смелото заявление на Сан Пиетро е уникално поради пълната липса на връзки с бъдещата му родина. Тъй като е част от областта Венето, единствената здрава връзка на Сан Пиетро с Австрия е един кратък период през 19 век, когато Венето е била част от Хабсбургската монархия.

„Не знаем немски ли? Голяма работа!“, смята Скала. „Това е най-малкият ни проблем. На хората им дойде до гуша. Те искат да се махнат не само от Венето, а от Италия въобще“, казва кметът, според когото бедната му община е забравена от властите в далечния Рим. „Недоволството на населението ни е основателно, защото високопланинските селища в Италия са изоставени от държавата“, допълва той.

Сгушено върху склоновете над тясна долина в провинция Белуно, Сан Пиетро представлява красива гледка. Само че заради разрушената инфраструктура и липсата на работа в селото единственото останало занимание е посещението в местната кръчма, оплакват се местните.

Жителите на Сан Пиетро ди Кадоре протестират, че са изоставени от държавата – инфраструктурата е разрушена и няма работа. Въпреки че не знаят немски и са на 60 км от Австрия, те са решени да станат австрийци. Снимка: маджиковенето.ит

Според тях за това е виновен Рим. Данъците на Севера се използват за подпомагане на бедния Юг. „Тук във Венето е цяло щастие, ако получим обратно две от десетте евро, които събират от нас“, заяви Скала.

Няколко общини вече изявиха желание да се присъединят към по-богати области като Фриули-Венеция Джулия или Трентино-Алто Адидже/Южен Тирол. „Просто трябва да отидете до най-близкото градче в Трентино – Алто Адидже – на 45 минути път с кола оттук, за да добиете ясна представа за ресурсите, с които разполагат там за развитие. Ресурси, които ние просто нямаме“, продължава Скала.

Южен Тирол, който до края на Първата световна война е бил част от Австро-унгарската империя, е провинция, известна сред другите общини с широката данъчна автономия, на която се радва. През последните месеци по въпроса за отделянето референдум проведоха осем общини. Последният и най-ярък пример е ски курортът Кортина д’Ампецо, убеден, че богата община като него ще получи топъл прием в Южен Тирол. Съседните села и някои местни политици са скептични, а и самият Скала запазва достатъчно здрав разум, за да разбере, че за инициативата ще е трудно, ако не и невъзможно да успее.
Все пак „тя беше замислена като послание до Рим да премахне специалните привилегии, предоставени на автономните провинции. За съжаление Рим не се вслушва в посланието ни“, каза той.

В Австрия казусът със Сан Пиетро получи широко медийно внимание и хвърли в размисъл конституционните експерти. Според Бернд-Кристиан Функ от юридическия факултет на Виенския университет теоретично този „хипотетичен казус“ е възможен. „На теория това е възможно, ако бъде сключен договор с Италия в съответствие с международното право, а след това бъдат направени необходимите изменения в конституционния закон на Австрия“, заяви Функ. Той обаче добави, че трябва да се обсъди дали подобно действие е в съответствие с Държавния договор за възстановяване на независима и демократична Австрия от 1955 година, който постановява, че територията на Австрия е закрепена в границите от преди 1938 година.

„Не сме се свързвали с австрийски служебни лица или политически лидери по въпроса, тъй като ситуацията е доста деликатна“, обясни Скала.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.