На плаж в Хургада през зимата. На Червено море по-евтино от Черно и…

Кога ще ги стигнем египтяните?

Вход към хотелски комплекс край Хургада. Снимка: Иван Бакалов

Повечето българи ходят на плаж по нашето Черноморие, в Гърция, Турция.

Но на море в Египет? Как е там?

Разликата е, че на Червено море може и през зимата. Но не е само това… Който е ходил там, неминуемо е сравнявал с българските курорти и е натрупвал яд защо у нас е така, пък по света – иначе…

Свикналият на български условия летовник изведнъж попада в Хургада, в четиризвезден хотел, който е затворен комплекс, зад бариерата започват алеи с цъфнали храсти и цветя (и през януари), басейни, ресторанти, магазини. Хургада е като Слънчев бряг, ама не съвсем… Всеки хотел е отдалечен от пясъчната ивици на 200-300 метра навътре. В това пространство има паркова част, няколко бара до плажа, на които бирата и скарата е без пари, както обича нашенецът – ол инклузив.

Работник се грижи за градината на хотел в Хургада. Снимка: Иван Бакалов

Няма го това струпване на хотели нагъсто един до друг, и почти на плажа, до водата. Тук някой е мислил като правил курорт и е поставил изисквания за отстояние, етажност. Преобладават 3-4-етажни хотели с дълги корпуси, заграждащи паркова част и басейни. Хотели на 5 етажа се виждат по-рядко. Хургада е разпръсната на около 35 км по крайбрежието на Червено море, комплекс до комплекс.

Нашенецът гледа с любопитство персонала, с униформи с логото и цветовете на хотела, как непрекъснато поливат и стрижат трева и храсти, чистят и лъскат. Или се обърква от храната – от купища салати и зеленчуци по избор, печени меса, до диетично меню, сладкиши, пасти и изобилие от плодове. Впрочем, няма свинско, но компенсират с телешко, пилешко, разнообразие от риби. В повечето хотели има отделен арабски ресторант.

Петзвезден хотел в Хургада. Снимка: Иван Бакалов

Има доста поляци, които пийват по цял ден бира, водка, джин – нали е ол инклузив, барманите непрекъснато наливат. Има и бяло вино, изборът зависи от нивото на хотела. Германци има навсякъде, но преобладават в по-скъпите хотели. Впрочем, в Хургада имат хотели

някои световни вериги като

„Щайгенбергер”, „Мариот”, „Пик Албатрос”, „Иберотел” , „Шератън”, „Мьовенпик” и др. И някои от тях са с повече от един хотел в курорта. „Хилтън” има два хотела в съседни на Хургада по-малки комплекси, където обаче тази марка минава за евтина. Освен известните имена, четири и пет-звездни египетски хотели се съревновават с нивото им. Кога ще ги стигнем египтяните?

Руснаците тук вече са рядкост, почти ги няма. В миналото са били най-многобройния поток от масовия туризъм. След атентата срещу руския самолет през 2015 г. , рязко са намалели. Сега има повече украинци. Все пак много руснаци имат апартаменти тук. Цените им на квадрат са около два пъти по-ниски от Поморие или Несебър. И разликата е, че курортът Хургада е подходящ за летуване около 9 месеца в годината, с изключение на най-горещите – юни, юли и август. Но дори тогава става за къпане, ако не за седене по бански на плаж. На Черно море е точно обратното – само 3 месеца стават за летуване.

„Оперативните“ готвачи, които приготвят аламинути – палачинки, омлети, паста. Снимка: Иван Бакалов

Два пъти на ден, преди да отворят ресторанта, келнерите се строяват в редица, както се строяваха войниците в казармата, а пред тях „командирът”, някакъв оберкелнер, им раздава задачи и правят разбор на работата на обяд или закуска. И докато им говори, те стоят мирно. Строени като рота, с бели ризи и черни панталони… Или с униформи на съответния хотел, навсякъде ти се кланят и поздравяват, преследват те да питат искаш ли нещо.

И в такъв четиризвезден хотел там излиза по-евтино от съмнителните три звезди у нас. Няма майтап.

Така се случи, че вече четири пъти съм ходил на море в Египет. През пролетта, есента и зимата. Особено привлекателно е през зимата, докато тук е студ и сняг или кал и грип. Не е скъпо, излиза по-евтино и от Гърция, и от българското море. А през март-април и октомври-ноември там е като през юли-август на Черно море. През май в Египет също е добре, но е по-горещо.

А как е през декември и януари?

За Египет това е „люта зима”. В Кайро може и да е по-хладно, но в Хургада е около 28 градуса денем, 15-17 нощем. Морската вода сега беше 22 градуса към Нова година. От средата на януари започва затоплянето, водата достига до 27-28 градуса през юни-юли, но се задържа на 25 градуса до ноември, чак през декември пада към 22 градуса.

Египетско светло пиво. Снимка: Иван Бакалов

Понеже българинът най-напред пита – колко струва?…

Ако на Слънчев бряг сам човек трудно може да изкара седмица с по-малко от 1000 лева, в курорта Хургада може. И в цената влиза самолетният билет, застраховки, храна ол инклузив в хотел 4 звезди, по-добра от тази в българските хотели. Чисти плажове към всеки хотел, не са претъпкани, не плащаш нищо допълнително – за шезлонг, кърпи, шатри и т. н. А в сравнение с Гърция – в четиризвезден хотел там ще струва 2-3 пъти повече от Египет.

За сам човек в стая в четиризвезден хотел в Хургада излиза между 800 и 1000 лева, в зависимост от хотела. Ако са двама в стая излиза по-евтино. В най-студените месеци декември и януари е и още по-евтино. Можеш да избереш и петзвезден хотел за още триста лева отгоре. Ориентир за цените може да се види например в „Екватор” (виж тук), една от няколкото туристически агенции, които предлагат почивка там.

Морето, разбира се е …Червено море. Най-соленото море, в което плуваш с лекота като коркова тапа. И може да ти излекува всякакви кожни екземи.

Коралов риф в Червено море. Някои хотели имат такива точно пред плажа си. Снимка: Стефан Тодоров

На запад от курорта се вижда пустинен пейзаж и голи скалисти планински вериги в далечината, но влезеш ли под водата е като многоцветна ботаническа градина. Най-богатият подводен свят. Морето е кристално бистро, прозрачно, ако се гмуркаш с маска, попадаш сред многобройни причудливи риби. Тук вече има значение и местоположението на хотела. На някои места пред плажа започват коралови рифове, около които гъмжи от риби. Другаде е като на българското море, с пясъчно дъно и постепенно отиваш към дълбокото. Където навътре пак има малки коралови колонии.

Бар край плажа на хотел в Хургада. Снимка: Иван Бакалов

Ако някой все пак държи да се гмурка на голям коралов риф с цялото му рибно изобилие, може да си плати около 50 долара за еднодневна разходка с корабче по-навътре в морето. Където ще го обучат за половин час как да се гмурка с водолазен апарат и с придружител ще го потопят на 10-ина метра дълбочина. Иначе – само с шнорхел и маска, плавници, може да зяпаш рибите в коралите всеки ден. Те се виждат и на половин метър дълбочина.

Само една опасност има в това море –

морски таралеж

Изглежда нещо като украшение за нова година – ядро от малка топка, от която излизат дълги остри бодли като лъчи във всички посоки равномерно, с диаметър около педя и повече. На цвят бодливите топки са чисто черни и се крият близо до коралите, но ги има и по пясъчното дъно. Слава Богу, в това море водата е изключително бистра и можеш да виждаш всичко в краката си. Защото като стъпиш върху това чудо, освен че боли, няколко бодли се чупят вътре в крака ти, не всичко може да се извади в болницата, остава по нещо и отшумява постепенно с болки цял месец след това.

Част от десертите в ресторанта. Снимка: Иван Бакалов

В хотелските комплекси има всичко, за да нямаш нужда да излизаш от тях една седмица. Има поне по 10 магазина – за дрехи, за спортни стоки, маски и плавници, за козметика, за сувенири и т. н. В ресторантите можеш да ядеш на корем, а във времето, когато са затворени, работи скара бар и няколко бара за пиене. Египеската бира е добра, наливат цял ден „Сакара” светло. Ако искаш „Хайнекен” си плащаш. Водки и др. концентрати са местно производство. Ако искаш друга марка, си плащаш. Само в по-скъпите хотели има по-голям избор на вина и др.

Но изборът на храна е голям. Освен предварително сготвените ястия, дежурни „фронт-готвачи” на тезгях правят аламинути – палачинки, омлети, паста. С ръкавици, бели шапки, знаят достатъчно английски, немски, руски, за да се разберат с туристите.

Плаж на Червено море. Снимка: Иван Бакалов

Водата от чешмата не трябва да се пие, макар че е гарантирана. Но в стаята ти в хотела ти оставят всеки ден по две големи бутилки минерална вода. Ако искаш и повече.

Поне в два дни от седмичния престой, хотелът организира някакви забавления, вечеринки, може да е и танцьорка с ориенталски танци. В един от дните сервитьорите и персоналът са облечени с галабеи – арабските роби, нещо като тематична вечер. И т. н.

Уиски и подобни алкохоли най-добре да си носиш или да си купиш от фрийшопа на летището още при кацането, защото по магазините и заведенията няма такива (с малки изключения и с безбожно високи цени). Има и два-три безмитни магазина, подобни на някогашния „Кореком” у нас, в мола на Хургада и др. В тях е по-евтино отколкото на летището, но покупката става с паспорт, с печата с визата вътре, до 48 часа след като си пристигнал.

Как е извън хотела?

Хургада е грамаден курорт и разстоянията са големи. Открай докрай са построени булеварди широки като магистрали, които минават отдалечени от хотелите. Има и централен булевард с пешеходна зона – „стъргалото”. Може да се разходиш пеш по него, там има заведения от световни вериги, например „Хард рок кафе” и др. Но това е 6 километра представителен булевард, два пъти по-широк от Витошка, заобиколен с лъскави магазини и хотели. Извън този район има и ориенталски пазар, със сергии и магазинчета, които предлагат всичко, каквото ти идва наум. Продавачите са агресивни, дърпат те да влезеш, да ти покажат какво предлагат, уж само да видиш, без да купуваш.

Червено море от самолет. Снимка: Иван Бакалов

Туристът е предупреден да се пазари и търговците знаят добре това. Когато кажат, че нещо струва 100 паунда, туристът смело предлага наполовина и се радва като смъкне на на 70 паунда. А то реално струва 20-30…

До там или до където и да е в Хургада се стига с такси. Такситата са навсякъде и постоянно спират до теб и ти подвикват имаш ли нужда.

Един лев е приблизително 9 египетски паунда. Един долар е към 16 паунда, еврото – около 18 паунда. За 80-100 паунда може да стигнеш с такси тук-там из Хургада, а за 200 паунда или 10-12 долара можеш да минеш курорта открай докрай. Но е на пазарлък. В колата може и да има таксиметър и тарифи, но те са без значение. Питаш шофьора за колко ще те закара и това е. Дори да се спазариш за по-ниска цена, нищо чудно накрая да ти поиска пак толкова, колкото е поискал в началото. И да се развика, да направи шумен скандал.

Край всеки шезлонг или шатра на плажа има контакт. Снимка: Иван Бакалов

Извън скъпите хотели и представителната част на Хургада може да попаднеш в неугледни кварталчета с блокове за живеене и магазини отдолу на първите етажи, с недоправени или липсващи настилки и тротоари, насядали по земята араби играят табла и пият чай, продават по нещо. Сред тези криви сокаци има автентични арабски кафенета, пълни само с мъже, които играят на домино, пият сокове, чай, бира, и пушат като комини.

В по-представителната част има съвсем модерни кафенета, по европейски, където можеш да видиш и египтянки без забрадки, да седят с някой лаптоп на масата. В краищата на Хургада се виждат и скъпи квартали, с малки къщи зад високи огради с градини и басейни вътре.

Обменни бюра из курорта се намират, но дребните търговци приемат и долари, и евро, само монети не обичат. Кредитни карти вървят във всичките им по-представителни магазини, в мола, в супермаркети.

Коледна украса пред хотел в Хургада. Снимка: Иван Бакалов

Цигарите, включително най-известни западни марки, вървят по 40-50 паунда (4,50-5,50 лв.).

Хургада е за предпочитане пред другия голям курорт на Червено море – Шарм Ел Шейх, защото от тук туристът може да се запише за допълнителна еднодневна екскурзия до Луксор и Долината на царете – главозамайващо пътуване до гробниците на фараоните и онези грамадни каменни храмове и обелиски. От Шарм Ел Шейх, който е от другата страна на морето на север, до Луксор се стига само със самолет. От Хургада пътуването е 3 часа и половина с автобус, през пустинята. Поне пътят е прав… Но за това, за пирамидите и археологическия музей – чети в продължението.

(Следва)

ИStoRии
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.