За Луков – „Жалко за хубавия генерал. Той беше начело на легионерите-фашисти…“

Цитат от спомените на Евдокия (Кита) Филова, в който изказва съжаление, че водачът на лигионерите-фашисти ген. Луков е убит.

“Жалко за хубавия генерал. Той беше начело на легионерите-фашисти и комунистите, може би под английска заповед, са решили да го очистят. Аз съм с отсечени крака и крайно разтревожена.“

Това пише в дневника си Евдокия (Кита) Филова за убийството на генерал Луков (бел. ред. – съпруга на министър-председателя Богдан Филов).

Опитите да бъде изкаран Луков национален герой са в страшно противоречие с действителността. Те ще продължат и тази, и следващата, и всяка година като една пълзяща реставрация на онова, което пъзльовци-професори и политици не се осмеляват да назоват с истинското му име.

Назовала го е госпожа Кита.

Фашизъм.

Към който спадат и тя, и мъжът й. Впрочем и двамата вече реабилитирани и също набутани в набързо сътворения музей на реставрацията: той като име на аудитория в СУ, тя – с изложба, финансирана от българската дирекция на ЮНЕСКО.

Аоропо, господин ректор Герджиков, какво стана с имената на есесовци и обесени след процеса в Нюрнберг в листата на почетни доктори на Софийския университет? Още ли са там? Няма да спрем да Ви питаме, колкото и да Ви е неприятно.

– –
От фейсбук-страницата на авторката

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.