Загадъчна лавина от бомбени заплахи залива Москва

Кулата Федерация в Москва. Снимка: от тв екрана

Вълна от фалшиви сигнали за бомби залива вече над два месеца руската столица, всявайки смут в учреждения, училища и предприятия под безпомощния поглед на властите – а те общо взето мълчат.

Лъжливи заплахи имаше и в други руски градове, но те връхлитаха с най-голяма сила – до хиляда атаки дневно – именно Москва, където живеят и всеки ден пътуват из града към 16 милиона души.

Това наложи в столицата от 28 ноември насам да бъдат евакуирани над 1,6 милиона души, информира частната осведомителна агенция Интерфакс – единствената медия, дала неофициални оценки.

„Вече престанахме да броим колко пъти става така“, въздиша Юлия Олшанская, служителка от Москва. Тя споделя, че през декември училището на дъщеря й Мария било опразвано „понякога и повече от веднъж на ден“. „Отменяха или отлагаха някои часове, но и през тези дни се случваше да ни евакуират“, разказва пред АФП 13-годишното момиче.

Същото отегчение виждаме у друга московска майка, Юлия Гребенченко. Дъщеря й е била евакуирана 13 пъти от началото на декември. „Родители наеха треньор с обучено куче, за да проверява по-бързо училището, че не знаем докога ще обикалят кучетата на сапьорите“, добавя чиновничката.

Катедрала, метростанции, басейни

При всяка тревога нещата се развиват еднакво: неоткриваеми податели разпращат имейли със заплахи за бомба по предприятия и учреждения, които според закона трябва да бъдат проверени или евакуирани.

Само на 5 февруари „информиран“ източник съобщи на Интерфакс за 1500 атакувани обекта в Москва: катедралата „Христос Спасител“, трийсетина съдилища, 150 учебни заведения, 232 метростанции, петнайсетина здравни заведения, 75 басейна и близо 50 търговски центъра.

„Изгубих доста работни часове“, оплаква се Сергей, който защитава правата на ЛГБТ-общността – срещаме се с него в четвъртък пред току-що евакуирания московски съд „Басманний“.

Няма оценки за цената на тези операции, но ако съдим по мащаба на явлението, щетите не са малки. Според висши руски служители друга вълна от фалшиви бомбени сигнали през 2017 г. е причинила загуби за милиони евро.

Този път властите не казват нищо – или почти. Едва в края на януари Федералната служба за сигурност и телекомуникационният контрольор Роскомнадзор съобщиха в лаконични комюникета, че блокират два сайта за криптирана електронна поща, базирани в чужбина и използвани за разпращане на лъжливи заплахи.

Не бе представена някаква следа или мотив, не бяха споменати никакви заподозрени. И хората не чуха нито предупреждение, нито успокоителни думи въпреки очевидните смущения в работата на държавните власти.

Мълчание и безпомощност

Човек научава малко повече от социалните мрежи и няколко независими медии, тръгнали например по следите на един мистериозен шантаж с биткойни – прочутата виртуална валута.

Пресслужбата на съдебната система в Санкт Петербург публикува текста на фалшива заплаха, чиито изпращачи настоявали да получат 120 биткойна (1,07 милиона евро по сегашния курс) – сума, с която ги ощетил руският милиардер Константин Малофеев чрез платформата WEX, несъществуваща вече борса за криптовалути. Олигархът ултраконсерватор, обект на европейски санкции и смятан за близък до проруските бунтовници в Украйна, отрече да е замесен в подобна кражба.

А големите телевизии в Русия не споменават за евакуациите. Експерти виждат в това знак, че властите са стъписани. „Ако за това се говореше по федералните телевизии, недоверието към властта би се засилило още повече“, коментира Валерий Ширяев, бивш служител на КГБ, днес военен експерт на в. „Новая газета“. „Защото тази история показва, че държавата е съвсем безсилна“, добавя той.

Руската агенция за контрол над телекомуникациите сама признава, че блокирането на криптирани послания има ограничен ефект, тъй като стига да смениш услугата или да използваш Ви Пи Ен (виртуална частна мрежа, б. пр.), за да го заобиколиш.

„Днес технологиите може би са толкова сложни и дават такива инструменти на престъпниците, че и най-модерните служби за сигурност няма как да ги спрат“, разсъждава Валерий Ширяев. И допълва: „В момента това е оръжие, използвано само срещу Русия. Но нека не забравяме, че то може да удари когото и да било.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.