САЩ: Как ще избере кандидат за президент Демократическата партия

Джо Байдън, Елизабет Уорън, Бърни Сандърс. Снимка: от тв екрана

Демократическата партия официално ще номинира кандидат за президент за изборите тази година на своя конгрес през юли – процес, който започна с партийните събрания в Айова, продължи вчера в Ню Хемпшър и ще приключи с първичните избори в Пуерто Рико през юни.

Целта е на база щат-по-щат да бъдат събрани необходимите 1991 делегати за одобряването на номинацията на първото гласуване на конференцията в Милуоки. Един кандидат трябва да получи най-малко 15 процента от вота в цял щат или отделен конгресен избирателен район, за придобие делегати. Победителят ще се съревновава с президента републиканец Доналд Тръмп на изборите на 3 ноември.

Процесът по номиниране този път ще бъде доста различен, след като демократите приеха промени, чиято цел е да се увеличи участието и да се гарантира прозрачност. Ето някои основни промени.

По-малко партийни събрания

За 2020 г. демократите насрочиха партийни събрания (caucuses) в четири щата – Айова, Невада, Северна Дакота и Уайоминг – далеч по-малко от 18-те, организирани в американските щати и територии в кампанията през 2016 г. Партийните събрания изискват избирателите да присъстват на продължителните срещи лично и да гласуват с вдигане на ръка или като застанат заедно с другите симпатизанти.

Процесът бе критикуван като недемократичен, защото може да ограничи участието и допуска риск от сплашване. Личното присъствие в определен час често може да затрудни работещите на смени и родителите.

За обявяването на резултатите от партийните събрания в Айова бяха нужни няколко дни, след като технически проблеми доведоха до забавяне.

Системата на партийните събрания облагодетелства кандидатите със силна и активна база, вместо по-широка подкрепа. Сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс например се представи значително по-добре от Хилари Клинтън на събранията по време на кампанията през 2016 г.

Супервторникът ще играе още по-голяма роля?

Първите щати, които гласуват – Айова и Ню Хемпшър, винаги са имали ключова роля в процеса на определяне на номинацията. Тази година т.нар. Супервторник на 3 март, когато ще гласуват 14 щати, може да има още по-голяма роля.

Калифорния изтегли своите първични избори на 3 март, вместо в началото на юни. Предвид че Тексас вече е в календара на Супервторника, промяната означава, че двата щата с най-голямо население, с общо 643-ма делегати (и двата с голямо испаноезично население) ще гласуват същия ден.

Интересът към Южна Каролина може да спадне драстично заради Супервторника. По традиция щатът организира първите първични избори в Юга и е първият със значителен черен електорат. Тази година Южна Каролина ще гласува на 29 февруари, три дни по-рано. Според повечето социологически изследвания в щата бившият вицепрезидент Джо Байдън води със значителна преднина. Активисти в Южна Каролина твърдят, че вече се наблюдава спад на визитите на кандидати тази година. Ако кандидатите са принудени да избират дали да агитират в щат, където според сондажите изостават безнадеждно, или да се опитат да засилят позициите си в щатите от Супервторника, Южна Каролина може да се окаже пренебрегната от мнозина кандидати.

Кога можем да очакваме номинацията на демократите?

Демократите следват по-сбит календар тази година, отколкото през миналите кампании и ускореното гласуване може да излъчи партийната номинация по-бързо. Когато първоначално над две дузини претенденти обявиха намерението си да се кандидатират, представители на Демократическата партия неофициално изразиха опасения, че големият брой може да удължи надпреварата с месеци. Тези опасения бяха подхранени от спомена за 2016 г., когато Сандърс отказа да се оттегли дори и след като вече бе ясно, че няма да победи.

Броят на претендентите обаче вече се стесни драстично. Сгъстеният график може да помогне на един от тях да консолидира подкрепа за себе си по-бързо. След Супервторника близо 30 процента от американските граждани, имащи право на глас, вече ще са имали възможност да участват в избора на кандидат-президента. До края на март ще са приключили изборите, излъчващи над 50 процента от партийните делегати.

Има един кандидат, който се опитва да попречи на някой от останалите да превърне инерцията от ранните гласувания в победа в Супервторника: Майкъл Блумбърг. Медийният магнат милиардер и бивш кмет на Ню Йорк се включи късно в надпреварата и вложи милиони долари от собственото си богатство в усилие да увеличи шансовете си за Супервторника. Ако той спечели достатъчно делегати на 3 март, това може да направи по-трудно за друг кандидат да консолидира подкрепа и да спечели номинацията.

Каква ще бъде ролята на суперделегатите?

Суперделегатите са избирани представители на Демократическата партия, които са част от делегацията на всеки щат, но не са обвързани – сиреч задължени да гласуват на базата на резултата от първичния вот в съответния щат. Всички членове на Конгреса и щатски губернатори от Демократическата партия са суперделегати.

През 2016 г. много суперделегати обявиха много рано подкрепата си за Клинтън, предизвиквайки критики, че партията накланя везните в нейна полза. Суперделегатите не са елиминирани тази година, но нови правила ограничат влиянието им. Тази година те вероятно няма да участват в първото гласуване на общопартийния форум.

За да спечели на първото гласуване, кандидатът трябва да си осигури мнозинство от 3979-те обвързани делегати, налични след процеса на първичните избори преди партийния конгрес. Ако водещият кандидат спечели по-малко от 1991 делегати, конгресът ще гласува на втори тур. При следващи гласувания всички делегати стават необвързани и суперделегатите също могат да гласуват. Тогава за спечелване на номинацията ще е достатъчно мнозинство от всичките 4750 делегати.

Нито веднъж от 1952 г. досега не е имало повече от един вот. Ако един кандидат спечели супермнозинство от обвързани делегати, или около 2378, тогава суперделегатите имат право да гласуват на първия вот.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.