Как ЦРУ и БНД подслушваха цял свят. И как е сега?

Става ли ясно защо САЩ са толкова против китайската компания "Хуауей"?

Един от последните модели криптиращи устройства на „Крипто“ АД. Снимка: Криптомюзиъм

Сега стана ли ясно защо САЩ са толкова против китайската компания „Хуауей“ да строи с нейна техника мрежите 5G из Европа и по света? Причините не са икономически. Страхът на САЩ е, че чрез техниката Китай ще получава всички данни от всевъзможни комуникации, телефони и интернет. И в САЩ се съмняват, защото се оказва, че те самите са го правили десетилетия наред. Или предпочитат тези мрежи да се изграждат от компании, върху които да имат контрол и достъп.

Шпионският скандал, който предизвикаха „Вашингтон поуст“ и немската телевизия ZDF възвръща вярата в независимата журналистика. В това, че медии могат да разобличават собствените си правителства пред света (виж тук статията във „Вашингтон поуст“).

Вестникът и телевизията съвместно разкриха, че тайните служби на САЩ и Германия в продължение на половин век са шпионирали близо 120 страни чрез техника, произвеждана от швейцарска компания. Техниката представлява устройства за кодиране, каквито използват всички посолства и др. служби по света. Чрез тях съобщенията се изпращат като криптирани сигнали по телефонна линия, радиовръзка, мобилна връзка или интернет до други подобни устройства, които ги разкодират. Тези устройства са използвани за кодирана комуникация и от разузнавателни агенции, армии на над 100 страни, включително от Ватикана.

Сградата на компанията „Крипто“ АД в Швейцария си стои с фирмените надписи две години след закриването й.

Но швейцарската фирма производител „Крипто“ АД (Crypto AG) е била изцяло под контрола на ЦРУ и немската разузнавателна служба БНД (BND – Федерална разузнавателна служба). След Втората световна война компанията „Крипто“ АД става лидер на пазара за продукти, гарантиращи сигурността на комуникациите. Тя продава продуктите си в над 120 страни. Сред клиентите на „Крипто“ са Иран, военните режими в Латинска Америка, Индия, Пакистан и дори Ватикана, пише в. „Вашингтон поуст“.

С помощта на произведената техника от швейцарската компания двете тайни служби (накрая само ЦРУ) са получавали информация на правителства по цял свят от 70-те години до неотдавна. От разменените тайни съобщения между дипломатически и други служби са научавали кой какво планира и коментира, разбира ли са за извършители на въоръжени атаки и атентати и др.

Съветският съюз и Китай не са купували продукти на „Крипто „, но това не ги е предпазило съвсем. Техни тайни също са били разкрити косвено, когато са общували с държави, ползващи въпросната техника.

Никой от клиентите на „Крипто“ не е знаел, че истинският собственик на компанията производител на криптираща техника е ЦРУ, което си е партнирало тясно с BND, разузнаването на ФРГ.

От 1970 г. нататък компанията „Крипто“ е била контролирана изцяло от Агенцията за национална сигурност (NSA) на САЩ. Заедно с германците са взимали решения за това кой да бъде нает на работа, какви да са технологиите, какви алгоритми да се използват и да разкодират съобщенията на клиентите, и на кого да се продава, пише „Вашингтон поуст“. „След това американските и германските шпиони просто са сядали и са слушали“, коментира вестникът.

Криптиращо устройство от 50-те години на миналия век, производство на „Крипто“ АД. Снимка: Криптомюзиъм

Разследването на вестника и телевизията разкрива, че САЩ и Германия са експлоатирали доверчивостта на другите държави, включително на съюзници години наред, като същевременно са им прибирали парите и са им крали тайните.

„Това беше шпионският удар на века. Правителства от цял свят плащаха доста пари на САЩ и Западна Германия за привилегията собствените им секретни комуникации да бъдат четени от поне две (а може би до 5-6) други държави“ – това пише в доклад на ЦРУ, цитиран от „Вашингтон пост“.

Швейцарската компания „Крипто“ е основана от руснак, избягал от Съветска Русия след революцията. По време на Втората световна война получава първата си най-голяма поръчка – доставя декодиращи машини за американската армия. След като така спечелва много пари, компанията става доминиращият производител на кодиращи устройства в продължение на десетилетия. Отначало механични, после радиоелектронни, накрая с чипове и софтуер (виж снимките и тук). Клиентите се доверявали и от това, че компанията е швейцарска. ЦРУ и BND са се подсигурили така, че през това оборудване тайно да разбиват кодовете на държавите, които го купуват.

Операцията на службите е надминала всичките им очаквания. На моменти през 80-те години „Крипто“ е контролирала около 40% от дипломатическите кореспонденции на света и други информации, идващи от правителствата.

Портативно преносимо криптиращо устройство от последните модели на компанията „Крипто“ АД. Снимка: Криптомюзиъм

BND са напуснали операцията след обединението на Германия в началото на 90-те години, поради страх, че вече има голям риск да бъдат разкрити. ЦРУ просто поели германския дял и продължили до 2018 г. След това активите на компанията са продадени и тя е закрита.

Една от причините за ликвидацията й е спадът на интереса към такива устройства, защото днес различни системи за комуникация дори „Вайбър” (Viber), „Уотсап” (WhatsApp), пощи като „Джимейл” (Gmail) и др. са кодирани. И каналите за комуникация са толкова много, че кодиращите устройства вече изглеждат остарели. Сега се използва софтуер, вместо подобни устройства. Но това пък поставя въпроса, щом специфичните кодиращи системи за комуникация в миналото са били подслушвани, какво остава за масовите системи днес.

В. „Вашингтон пост“ пише, че благодарение на „Крипто“ е растял апетитът на САЩ към глобално и тотално следене – нещо, за което разказа през 2013 г. Едуард Сноудън.
Продуктите на Crypto се използват все още в дузина държави и многобройни фирми и служби по света. Компанията, която има най-близки връзки с „Крипто“, е „CyOne“ (виж тук), компания за софтуерно обслужване на IT-системи и комуникации, и в областта на компютърната сигурност. Изпълнителният ѝ директор е бил на същата позиция в „Крипто“ в продължение на две десетилетия под властта на ЦРУ. От „CyOne“ отказват коментар, но настояват, че нямат „никакви връзки с която и да е чуждестранна разузнавателна служба“.

Преносимо криптиращо устройство за радиовръзка и радиотелефония от края на миналия век. Снимка: Криптомюзиъм

Швейцарското правителство е отменило експортния лиценз на „Crypto International“ през януари 2020 г. Това вероятно означава, че и то е било в течение на това кой е реалният собственик и се е задействало, когато новинарски организации са обявили, че ще направят публикации.

„Дали изпитвам съжаление? Никакво“, казва пред вестника Рей Аймън, директор на NSA (Агенцията за национална сигурност) и зам.-директор на ЦРУ през 70-те и началото на 80-те години. „Това беше много ценен източник на комуникации за изключително важни за САЩ части от света.“

Случаят само подсказва какви методи използват днес службите по света, при толкова много канали за комуникация през интернет, смартфони и мобилни устройства. Разкритията на Сноудън по американските закони са държавна измяна, тъй като той е бил служител на тайните служби на САЩ. Той ги направи по убеждение, че с тотално подслушване и следене се нарушават закони и права.

Сега разкритията на „Вашингтон поуст” и ZDF, макар и насочени срещу собствените си правителства, не представляват държавна измяна и не нарушават закони. Те създават нов контекст, в който може да се разглеждат действията на САЩ десетилетия наред, както и дали е било етично да мамят не само враговете, но и съюзниците.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.