Жестока битка между трезвеници и алкохолици в шведския парламент

Мнозинството шведски депутати са хронични алкохолици и се нуждаят от лечение, повече от тях пият само възпитателите в детските градини и продавачите

14-те трезвеника в шведския парламент поведоха война срещу колегите си хронични алкохолици. Повечето депутати лъхат на бъчва и след един мандат се налага да се лекуват от алкохолизъм. Снимка: сум.уио.но

В края на миналата седмица в Швеция се разрази шумен скандал. Този път в центъра на вниманието се оказаха местните парламентаристи. Сформираната в шведския парламент – Риксдаг – 14-членна група отговорно заяви, че повечето от законодателите имат проблем с алкохола. При това става дума не за обикновена употреба на напитки, а за това, че повечето от шведските депутати са хронични алкохолици. Сега 14-те ентусиасти планират да прокарат закон за установяване на сух режим в Риксдага, въпреки че законодателите едва ли ще позволят да им отнемат правото на пиене.

Трезвениците, които в целия шведски парламент се оказаха 14 на брой, са настроени за решителни действия. Те се обърнаха към останалите си 350 колеги с призива, че “народните избраници рискуват да станат алкохолици и трябва да се разработи план за борба с пиенето в рамките на парламента.”

Председателят на групата Егон Фрид твърди от страниците на вестник “Свенска Дагбладет” че парламентът се е превърнал в истинско царство на Бакхус, а много депутати в буквалния смисъл на думата не пресъхват. Това е свързано преди всичко със съблазните, които всеки ден изкушават законодателите: на многобройните приеми и работни срещи често се предлага алкохол. А да се въздържиш и да не пийнеш е много трудно. Освен това много депутати, които са пристигнали в Стокхолм от други градове, тъгуват по семействата и дома си, и в борбата със самотата посягат към бутилката.

“Червендалестият депутат, от който лъха на бъчва, не е рядко явление по време на заседанията”, твърди народният представител Мехмет Каплан, който влиза в парламентарната група на трезвениците. По думите на Гунар Огрен, генерален директор на държавния Институт за народно здраве, депутатството е професия с повишен риск. На много народни избраници се е налагало да се лекуват от алкохолизъм, който са развили под покрива на парламента. Най-известният пример е на бившата лидерка на Лявата партия Гудрун Шуман, която се напивала така, че на тържествените приеми можело да падне или най-малкото да се подхлъзне. Гудрун мина на курс по рехабилитация, стана трезвеничка и днес се бори колегите й, застрашени от порока, да се върнат към здравословния начин на живот.

Борците срещу алкохолизма са решени преди всичко да въведат вътрешни правила, с които да ограничат количествата алкохол, предлагани на различните мероприятия в парламента.

Шведските народни избраници се алкохолизират не заради лични или служебни проблеми, а защото не могат да устоят на изкушенията на многобройните приеми в парламента. Въпреки че здравето им е застрашено, те не са склонни да въведат сух режим в Риксдага. Снимка: медиа-сдн

Днес на всички приеми се сервират вино и бира, което според депутатите-трезвеници противоречи на националната програма за борба с алкохолизма, приета от Риксдага. Една от основните части на този документ се явява забраната на употреба на спиртни напитки на работното място.

Статистиката доказва правотата на трезвениците. Цифрите са категорични, че парламентът бавно, но сигурно се алкохолизира, като особено висок е рискът за депутатите, които изкарват в Риксдага повече от един мандат. Изследване, проведено от Стокхолмския университет, показа, че по отношение на употребата на алкохол политиците са на трето място сред всички професии в Швеция. Повече от тях пият само възпитателите в детските градини и продавачите. Първото и второто място на възпитателите и на продавачите се обяснява с това, че мъжете, които са принудени да се занимават с типично женска и нископлатена работа, давят комплексите си в алкохол. За пиенето на “бронзовите призьори” в надпреварата – депутатите – оправдание обаче няма. Те просто се наливат, защото им сервират постоянно, а и край тях няма началници, които да ги заплашват с наказания. Както е известно, началникът на депутата е само един – избирателят, но той може да каже мнението си само веднъж на четири години.

Впрочем колегите в Риксдага засега се отнасят хладно към идеята да се въведе сух режим. Най-често те се оправдават по следния начин: “Няма да ни разберат чуждестранните ни колеги, които идват по линия на парламентарния обмен.” Повечето са склонни да въведат някаква смътна норма за това, какво е позволено да се сервира на приемите. И въпреки че шведите предпочитат най-вече водка, депутатите са решени да не я изключват от дажбата и да не се ограничават примерно до две чаши вино на човек. Институтът за народното здраве на свой ред предлага парламентаристите сами да контролират спиртните си порциони. Специалистите са разработили обширни препоръки, съгласно които мъжете, които са в добро здраве, може да изпиват по три бутилки сухо вино на седмица, а жените – по две.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.