Кризата оставя без секс младите венецуелци

Фестивал във Венецуела. Снимка: видеокадър

Лишени от долари, Джон и Аманда се промъкват тайно в домовете на родителите си, когато искат да останат насаме. Карлос пък изпада в „сексуална хибернация“ през месеците, в които няма достатъчно финанси, а Орина купува презервативи на черния пазар на цената на малко съкровище.

Във Венецуела, която от години е затънала в криза, цената на любовта може да бъде непосилно висока за младите двойки с оскъдни средства.

В тропическите градини около Централния университет на Венецуела в Каракс не е рядкост да се видят прегръщащи се двойки студенти зад някое палмово дърво.

Такова публично изразяване на чувства не е по вкуса на 20-годишния Джон Алварес и 19-годишната Аманда Акино. Двамата студенти по право в университета предпочитат дискретността. Те правят любов в стаята, в която той е израснал, на първия етаж в къщата на родителите му, докато малката му сестра и родителите му спят на партера.

Когато няма никого в къщата, е още по-добре, казва Джон. За двете години откакто са гаджета, Джон и Аманда никога не са плащали за стая в хотел. Това е така, защото хотелска стая в Каракас струва 10 долара за шест часа – баснословна цена в страна, в която средната заплата е едва 6 долара на месец.

За Джон да бъде независим или да има свой дом е химера във Венецуела, където официалната валута боливар се срива и всеки, който може, търгува в долари.

Половината от трансакциите в страната миналата година са били в долари, а не в боливари, отчита компанията за проучвания Ecoanalitica. При това малко хора имат достъп до долари.

„Няма презервативи, няма парти“

Карлос Родригес е от хората, разполагащи с долари. Той е малко над трийсетте и се оглежда за „приключения“.

С идеално поддържана прическа и брада, Карлос работи като графичен дизайнер и може да изхарчи до 100 долара за една вечер с млада жена, плащайки за вечерята, питиетата, таксито и мотела, който предпочита пред жилището на родителите си, където все още живее, макар да е на 31. Това обаче е лукс, който той може да си позволи само в „добрите месеци“, когато си докарва 400 долара на месец. Ако не може да си го позволи, той просто минава без романтични срещи.

Парите и срещите са въпрос на баланс и за Хоана. Когато търси партньор в приложението Tinder, 37-годишната жена пита за финансовия „капацитет“ на потенциалните любовници.

Тя обикновено поема половината от разходите при всяка среща, на която ходи – необичайна привичка в страна, в която като цяло се очаква мъжете да покрият сметката.

Хоана обаче се придържа към едно правило – никога не плаща за хотелска стая или за презервативите, които настоява партньорът й да слага. „Няма презерватив, няма парти“, настоява тя.

Черният пазар

Да излезеш с непознат в един от най-опасните градове в света може и да не е най-благоприятната ситуация за романтика, но, както казва Хоана, „Знаем какви рискове поемаме“.

Тя е забелязала също колко се е свил кръгът от потенциални партньори наред със стойността на боливара: тежката икономическа криза е накарала около 4,5 милиона венецуелци да напуснат страната от края на 2015 година, по данни на ООН. Аманда, приятелката на Джон, вметва язвително: „Не се влюбвайте, защото вероятно той ще напусне страната“.

Парадоксално, масовата емиграция донася неочаквана „печалба“ на Ориана Гарсия и Антонио де Муро. Когато семейството на Антонио напуска страната, за да търси по-добър живот в Испания, младата двойка получава семейното жилище само за себе си.

Живеем като женена двойка, разказва с усмивка 21-годишната Ориана. Жилището е уредено, остава въпросът с противозачатъчните, които се намират трудно от години и напоследък са много скъпи.

Ориана, която е студентка, няма друг избор, освен на всеки три месеца да купува кубински хапчета на черния пазар за сериозната сума от 4 долара.

В аптеките кутия с три презерватива струва 2 долара, а вносните таблетки за едномесечно предпазване от забременяване вървят между 5 и 8 долара.

Това прави този тип контрацептиви недостъпни за Фаниерсис, 18-годишна касиерка в супермаркет, на минималната месечна заплата. Вместо това тя избира контрацептивен имплант, струващ 7-месечната й заплата.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.