Докога ще ги държат в ареста без съд? Колко ще плащаме после обезщетения?

Иван Тодоров, шеф на ТАД груп, е в ареста от юли миналата година и още няма обвинение. Снимка: от тв репортаж

В ареста седят Миньо Стайков – от септември 2018, Баневи – от октомври 2018, Арабаджиеви – от март 2019 (Банева и Арабаджиева ги пуснаха по здравословни причини).

Прокурорите изглежда имат проблеми какво да скалъпят и ги държаха в ареста по една година докато внесат обвинения. И след това пак не ги пускат под гаранция.

Обвинението на Баневи е за укриване на данъци и …незаконно притежаване на оръжие. И с жена си, и с майка си Банев е бил организирана престъпна група (ОПГ).

На Стайков и Арабаджиеви – същите обвинения, само за оръжие не са им лепнали.

Сега предстои да видим в съда какви доказателства има. Засега показаха заснети къщите им отвътре, че били лукс, и как в хотел „Маринела“ събирали пари в брой. Това няма да е достатъчно да ги осъдят.

Евгения и Николай Баневи в съда. Снимка: БГНЕС

По-рано Гешев обвини шефа на онази компютърна фирма с данните от НАП в подбудителство към „кибертероризъм“. Това Гешев го е чул от филмите. Такова понятие няма в НК. И за ОПГ е обвинен, разбира се. Шефът на ТАД груп седи в ареста от юли 2019. А се върна от чужбина, защото смяташе, че е невинен. Сигурно съжалява, че се е върнал. Не го пуснаха под гаранция поради „интелектуалните му способности и умението да борави с компютър“ (така е записано черно на бяло в съдебното решение).

Допусналите гаф в НАП не са обвинени.

Ами бившият министър Димов? Защо не го пускат под гаранция – вече не е министър, не може да повлияе на разследването. Което се свежда до това, че е подписвал разчети за разхода на язовирите – тоест, няма какво толкова да разследват, може да отива на съд.

Миню Стаков в съда. Снимка: от тв репортаж

Васил Божков вече бил с 11 обвинения. Подкарали са го по целия Наказателен кодекс. Да се надяваме, че поне по едно ще го осъдят. Само че малко смущават изявленията на главна прокуратура. Едното обвинение било „търговия с влияние“. В НК няма такова понятие. Има текстове за оказване на влияние на служебно лице и др.

Разбираемо е защо Цветан Василев, Васил Божков останаха в чужбина. Не вярват в правосъдието. И изглежда основателно не вярват.

Главният прокурор Гешев съобщава, че иска задържане под стража на Иван Тодоров от ТАД груп. Снимка: от тв репортаж

Ако беше останал в България, Василев щеше да е в ареста досега. Делото не е приключило вече 6 години след фалита на КТБ. Обвинителният акт беше внесен 3 години след фалита, с обем 210 000 страници, от които повечето са прекопирани договори, правилници, наредби и бля бля, за да затруднят съда и адвокатите, и да проточат делото.

През 2010 с шумна кампания и видео от „МВР-пикчърс“ как му слагат белезници арестуваха Алексей Петров. Той преседя повече от година в ареста и после беше оправдан. Предстои да научим какво обезщетение ще вземе от държавата. По подобен начин арестуваха бившият министър Николай Цонев, който после осъди държавата в Страсбург. Шумните обвинения изглежда не винаги са доказани.

Как я мислят гешевци? Че ще арестуват и държат в ареста докогато си поискат? Колко ще осъдят после държавата и ние да плащаме заради тях?

Дали ще се появят правозащитни организации да се застъпят за арестуваните? Както за Джок Полфрийман. Изглежда да се застъпиш за убиец е по-безопасно, отколкото за богаташи.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.