Френските фермери отново натискат за субсидии от ЕС след Брекзит

Френският производител на млечни продукти и зърно Жан-Клод Пет разчита на субсидиите от Европейския съюз, за да поддържа финансово фермата си, която се простира върху 200 хектара. Той обаче се тревожи, че подкрепата може да бъде орязана, тъй като правителствата търсят начини да запушат бюджетната дупка, отворила се след напускането на Великобритания.

Жан-Клод Пет получава 58 000 евро субсидии годишно. Това е повече от 45 000 евро, колкото печели от своите 100 млеконадойни крави и полета със зърнени култури и захарно цвекло.

Той казва, че президентът Еманюел Макрон трябва да настоява тези плащания да се запазят, когато лидерите от ЕС заседават тази седмица по следващия седемгодишен бюджет на блока.

„За съжаление, ако погледнете цените, при които днес продаваме продукцията си, ще разберете, че се нуждаем от тези субсидии, за да оцеляваме“, отбелязва Пет пред Ройтерс във фермата си на 80 километра от Париж.

Той далеч не е единственият във Франция, която е най-големият земеделски производител в ЕС. Земеделието осигурява едва 1,1% от брутния вътрешен продукт на ЕС, а Общата селскостопанска политика (ОСП) е най-големият единичен компонент от разходите на съюза, обхващайки 38% от бюджет 2014-2020, който е 1,1 трилиона евро.

Лидерите от ЕС са разединени преди среща на върха, насрочена за 20 февруари, за размера на бюджета, в момент когато разходни приоритети като климатичните промени, отбраната и имиграцията се конкурират с традиционни нужди като фермерството и инфраструктурните проекти.

Позицията на Франция е, че не може да има свиване на бюджета за ОСП и Макрон е под силен натиск да спечели „канадската борба“ срещу защитниците на рационалния бюджет като Нидерландия и Швеция.

Фермерите не са доволни от Макрон, който е бивш инвестиционен банкер, когато става дума за ограничаването на пестицидите и епохалната сделка за свободна търговия с южноамериканските страни.

Междувременно законодателството, целящо по-справедливо разпределяне на печалбите по хранителната верига, тепърва ще бъде усетено от фермите.

Разходите за земеделие

Правителството на Макрон твърди, че е чуло исканията на фермерите. Париж отхвърли първоначалното предложение, направено от Европейската комисия през 2018 година, за орязване с 5% на бюджета за ОСП след Брекзит. Представителите на Франция се позовават на съгласието на повечето страни в ЕС разходите за земеделие поне да бъдат запазени в същия размер. „За нас намаляване на селскостопанския бюджет не е вариант“, посочи френски дипломат.

Макрон, ревностен еврофил, подкрепящ призивите ЕС да стане по-настъпателен по въпроси като търговията и отбраната срещу Китай и САЩ, заяви този месец, че бюджетът на ЕС трябва да отговаря на мащаба на амбициите на Общността. Ще му се наложи обаче да спори, наред с други, и с „пестеливата четворка“ – Нидерландия, Австрия, Швеция и Дания.

Нидерландците казват, че няма да приемат да внесат повече пари в бюджета за 2021-27 година. Земеделието е област, в която нидерландското правителство вижда възможност за бюджетни съкращения, обяви представител, допълвайки, че страната иска да се постави по-силен акцент върху климата и екологията в земеделската политика.

Извън размера на бюджета за ОСП страните в ЕС имат варианти да реформират разходите, включително да сложат таван на плащанията към по-големите ферми, да хармонизират субсидиите между по-новите и по-старите членки и да предоставят повече свобода на всяка държава при разпределянето на парите по ОСП.

Ориентирането на ОСП към опазване на околната среда може да се окаже линията с най-голям консенсус. На Макрон обаче ще му бъде трудно „да се спазари“ по този въпрос с фермерите, които и без това вече са гневни, че ги определят като замърсители.

Жан-Клод Пет, който през ноември миналата година бе сред стотиците френски земеделци, блокирали магистрали към Париж, е на мнение, че засилването на екологосъобразността на ОСП ще обезцени субсидиите.

„Ако сме изправени пред екологични и обществени искания, които са икономически непостижими, фактът, че ни се изплащат помощи няма да бъде достатъчен, за да компенсира загубите ни“, заключава френският фермер.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.