Расистите и супремасистите по света не са организирани, но си влияят чрез интернет

Британски неонацисти. Снимка: от тв екрана

Те нямат структурирана организация, но си влияят взаимно чрез интернет – расистите и супремасистите от цял свят преминават към действие и представляват нарастваща заплаха, насърчавани от своите „герои“ и „мъченици“.

Стрелбата, която взе девет жертви в германския град Ханау и изглежда е пряко свързана с „ксенофобски подбуди“, е поредната в дългия списък от кървави актове, извършени на Запад от хора, опитващи се да защитят „бялата раса“, застрашена според тях от миграциите, глобализацията и исляма.

От Крайстчърч до Питсбърг, от Хале до Ел Пасо екстремистите, решили да пристъпят към действия в последните месеци, се влияят от разпространявано в интернет съдържание, чиято ефикасност тревожи експертите и силите за сигурност.

Според източници, с които е разговаряла АФП, норвежкият неонацист Андерш Беринг Брайвик, който уби 77 души през 2011 г., сякаш освободи от задръжки най-изкушените да действат екстремисти.

„За някои Брайвик се превърна във вдъхновител“, казва Греъм Маклин, асистент в Международния антитерористичен център в Хага в публикувана наскоро статия по темата.

„Дигиталната екосистема подхранва една засилваща се инерция. Една атака насърчава и повлиява следващата, създавайки образи на „светци“ и „мъченици“, които другите могат да имитират“, казва той.

Екстремизмът на белите супремасисти навлезе в етап на очевидна глобализация, потвърждава на свой ред Центърът „Суфан“ (създаден от бивш служител на ФБР мозъчен тръст, специализиран по въпросите на сигурността).

На живо във Фейсбук от Крайстчърч

Извършителите на тези масови убийства „бяха прославени като герои, мъченици, светци, командири и с други почетни титли“, отбеляза през септември миналата година изследване на американския център.

Симпатизантите „прегръщат миленаристките и апокалиптични вярвания, пророкувайки скорошна расова война, като някои са убедени, че идва краят на света“, се казва в изследването.

Както и при джихадизма, Мрежата действа като мултипликатор. Ненатрапващи се, но достъпни платформи като 8Chan или общодостъпни като ЮТюб, както и най-традиционните социални мрежи дават възможност на екстремисти да възхваляват пристъпването към действие и да пропагандират идеологията си.

Атентатът в новозеландския град Крайстчърч през март 2019 г. беше предаван пряко във Фейсбук. Няколко месеца по-късно убиецът от Хале в Източна Германия също излъчи пряко антисемитската си атака в стрийминг платформата Туич.

„Съществуват многобройни радикални групички по света и интернет улеснява популяризирането им в национален и дори международен план“, отбелязва пред АФП Анаис Воа-Жилис, географ – специалист по крайната десница във Френския институт за геополитика.

Според нея масовото убийство, извършено от Брайвик, е дало възможност да се задейства динамиката на вече съществуващ крайнодесен тероризъм. „Отвъд актовете, които винаги имат нещо като лавинообразен ефект, настоящият контекст, и най-вече миграционната криза от 2015 г., със сигурност има принос за радикализирането на мнозина, които сега са готови да действат в името на кауза, която смятат за висша“, казва тя.

Твърде фокусирани върху джихадизма, властите по цял свят сега трябва да обърнат внимание и на тази, може би не толкова изразена, но достатъчно реална заплаха.

Във Франция анкетна комисия в парламента съобщи през юни за плахи опити за контакти между „ултрадесни групички във Франция“ и европейски структури, главно в Германия, Гърция и Белгия, но също в Италия, Великобритания, Испания и Австрия.

Пред комисията шефът на Генералната дирекция за вътрешна сигурност Никола Лернер определи като „крайно ограничен“ капацитета на тези движения да се съгласуват в европейски мащаб.

Координирани или не обаче, тези групички се превърнаха в приоритет за американските власти.

Според доклад на ФБР от ноември 2019 г. 19 процента от терористичните актове, извършени от т.нар. „вълци единаци“ в САЩ, споделят идеологии, „отстояващи превъзходството на бялата раса“ – същият процент като при радикалния ислямизъм.

Безапелационното заключение на директора на Националния център за борба с тероризма Ръсел Травърс гласи: „В течение на две десетилетия САЩ сочеха с пръст чуждите страни, износителки на ислямистки екстремизъм. Сега смятат нас за износители на идеологията за превъзходство на белите. Това е реалност, която ще трябва да овладеем“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.