Молчать! Не рассуждать!

Румен Белчев

Странно пиле е мисирката – хем шумно, хем вкусно. Затова хората по света си имат специален ден, в който колят мисирки – и са благодарни за настъпилата тишина. Ден на благодарността му викат. У нас мисирките рядко ги бастисват – те са се научили да не тюрлюрюкат много-много. Ако погледнем в световните класации – нашите мисирки са на 111-о място по вдигане на шум в целия свят, от какъв зор да си ги колим!

Хубаво е, че хората, които избираме, за да ни водят към светли бъднини, вземат мерки шумът да не надвишава планираните децибели – от време на време напомнят на тия, които много знаят, че ако си мислят, че са журналисти, много се лъжат – за тия, които трябва, са мисирки, така че – да си знаят мястото! А който не си знае мястото – му го намират.

По-оправните си взеха бележка – както „ТРУД“, да речем, който повече от внимателно подхожда към наболелите теми. Представянето на главния ни прокурор миналата седмица започна с не особено точен, но в замяна на това ласкателен цитат от Смирненски:

Тъмносив каскет,
изпобеляла риза,
алена кръв по издрасканата буза,
дързост в погледа гори…

Та тези стихове от класика ни въвеждат към изясняването на главния въпрос пред правосъдната ни система – „Как Иван Гешев стана хипстър с каскет“. Въпросът защо г-н Гешев ходи с каскет посред зима най-после намери своя отговор – защото му било студено. А за тия, които не знаят какво е хипстър – има си и разяснение: „термин, който описва млад градски индивид, който се облича алтернативно на попкултурата, слуша особена музика, пие комбучи и яде кимчи“.

Някой да чу тюрлюрюкане? Пък който не знае какво е комбучи и какво – кимчи – да си провери в интернет.

Сигурно вече сте забравили как преди три години депутатът Йордан Цонев, когото кой знае защо някои асоциират с името на ментовката, пожела нови творчески успехи на водещата сутрешния блок по Нова телевизия Ани Цолова. При това – не само от свое име, ами и от името на депутата Пеевски, човека, който прекарва всичките години от мандатите си сред електората, за да изслушва болките и страданията му, но няма време да дойде в Парламента, за да ги сподели.

Още на другия ден г-жа Цолова изчезна от екрана, за да търси творческа реализация и постига нови творчески успехи някъде другаде.

Без някой да си прави труда да ходи по телевизиите да дава акъл на ръководствата кой може да говори и кой – да си трае, в следващите години към нови творчески успехи по света, но не и у нас, се устремиха и сума ти други репортери и водещи.

До миналата седмица.

Вдъхновен от мисирското изявление на премиера, коалиционният му партньор Валери Симеонов взе, че в ефир обяви за корумпирани двама журналисти от бТВ. „24 ЧАСА“, като по-паметливо издание, припомня и друга реплика на (тогава) вицепремиера Симеонов към водещия Виктор Николаев от злополучната Нова телевизия: „С конкурс ли сте назначен? Сложили са ви на временен договор и са ви удължили. И останахте сам на всичкото отгоре“… И, за да не остане нещо недоразбрано, добавя: „Утре, ако съм злонамерен, ще разработя един „Викторгейт“…

Е, оказа се, че не бил злонамерен – благодарим и за това!

Но – мина се време, реакцията на набедените от най-високо място за мисирки журналисти от централните медии така възмути г-на Симеонов, че той пусна специално изявление, което да им обясни какво е това – свобода на словото: „БНТ е обществена медия, длъжна да отразява различните гледни точки, без да взима страна, особено по важни за нацията въпроси“ – поучи ни коалиционният съуправляващ.

Та, понеже започнахме с цитат от Смирненски, нека завършим с друг – от стихотворението „Цензурата“:

Изпълнена с симпатия
към нашия печат,
над всяка свестна статия
тя маха жълт плакат:
„Молчать! Не рассуждать!“

Или – както би ни го превел политически коректно от руски г-н Симеонов – нямате право на мнение, различно от правилното! Да сме наясно, мисирки такива!

От Разпечатосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.