Джулиан Асанж – от хакер до беглец от правосъдието

Арестът на Джулиан Асанж. Снимка: от тв екрана

Джулиан Пол Асанж, някогашен хакер, е най-известен като организатор на масовото изтичане на секретни досиета, след като основава „Уикилийкс“ – група, посветена на „разобличаването“ на правителства, пише ДПА.

Откакто намери убежище в еквадорското посолство в Лондон през 2012 г., за да избегне възможно екстрадиране в Швеция по обвинения в сексуално посегателство (впоследствие отпаднали), Асанж стана знакова кауза за мнозина леви политици и активисти на свободното слово.

Властите в САЩ и Великобритания първоначално отричаха твърденията на Асанж, че Вашингтон планира да го екстрадира, но през април британската полиция го арестува по американско искане за екстрадиция.

Асанж е роден през 1971 г. в Таунсвил, Североизточна Австралия, и израства в „алтернативно“ семейство с родители „почти хипита“, както самият той ги нарича пред австралийски медии. Според цитираните му собствени думи детството му е било доста идилично, „почти като Том Сойер“, с лов на риба и рафтинг. Както и с много местене.

Според в.“Куриер мейл“, преди да навърши 14 години, се е местил 37 пъти. Получава образование чрез комбинация от домашно обучение и обучение чрез кореспонденция. Като тийнейджър демонстрира големи компютърни и хакерски умения, като използва никнейма Mendax . През 1991 г. прониква в компютърните системи на Австралийския национален университет и на Australian Telecom, получавайки минимална глоба. Поо-късно пътува, учи физика в Университета на Мелбърн и работи като консултант по компютърна сигурност.

През 2006 г. става част от колектива, който поставя началото на „Уикилийкс“ – уебсайт, който дава възможност на всеки анонимно да предоставя изтекли секретни документи, които след това организацията проверява. Разобличителският уебсайт придобива световна известност след публикуването през 2010 г. на документи, разкриващи компрометиращи подробности за войните на САЩ в Афганистан и Ирак, а също и на 250 000 дипломатически документи на държавния департамент на САЩ.

Същата година Асанж става говорител на групата, след като сайтът публикува видео от Ирак, в което се чуват шегите на американски войници, докато застрелват заподозрени терористи от хеликоптер. Сред жертвите са двама репортери. „Уикилийкс“ публикува и документи, свързани с банки и компании, Католическата църква, Сциентоложката църква и различни правителства, както и имейли и документи, отнасящи се до кампанията за президентските избори в САЩ през 2016 г. Асанж посещава най-различни страни и говори на пресконференции и семинари за „Уикилийкс“ и мисията на сайта.

С течение на времето обаче той губи много от ранните си приятели и привърженици. Говори се, че авторитарният му стил, съчетан с пристъпи на потайност и параноя, е отчуждил много от последователите му. Разломът между Асанж и привържениците му става още по-дълбок след публикуването на документите за войната в Афганистан през 2010 г. и правозащитни организации започват да се тревожат, че разкриването на имената на информаторите ще доведе до отмъщение.

Две жени твърдяха, че са станали жергва на сексуално посегателство от страна на Асанж при посещението му в Швеция през август 2010 г., което накара шведската полиция да издаде заповед за задържане срещу него. Асанж се предаде на британската полиция през декември 2010 г. Поредица решения на британски потвърдиха екстрадицията и през юни 2012 г. той избяга в еквадорското посолство, където получи убежище.Три дела срещу Асанж за сексуално посегателство бяха закрити през 2014 г. заради шведския статут за давност.

Шведската прокуратура прекрати и предварително разследване на твърдение за изнасилване през май 2017 г., но през май го възобнови, след което през ноември отново го прекрати.

Асанж получи еквадорско гражданство в края на 2017 г., но през 2018 г. отношенията му с персонала на посолството и с еквадорския президент Ленин Морено се развалиха и посещенията при него бяха ограничени. През април британската полиция изведе принудително Асанж от посолството. Той беше обвинен в нарушаване на условията по гаранцията, с която бе освободен по делото за екстрадиция в Швеция, и същия ден беше арестуван по искането за екстрадиция от страна на САЩ. Британски съд осъди Асанж на 50 седмици затвор през май за нарушаване на условията на освобождаването под гаранция.

Годините в посолството са се отразили тежко на психическото и здравословното състояние на Асанж според неговите адвокати, лекари и експерти от ООН. Работната група на ООН за произволното задържане – комисия от независими учени юристи, постанови през 2016 г., че Асанж е бил подложен на произволно задържане от първия арест в Лондон през 2010 г. във връзка с шведските твърдения.

След като го посети в затвора през май, Нилс Мелцер – докладчикът на ООН за изтезанията, заяви, че Асанж има „всички симптоми, типични за продължително излагане на психологическо мъчение“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.