Германският проблем с крайната десница. Какво да се прави?

Докато германският президент изразяваше съболезнованията си и шока си на бдение със свещи в памет на деветимата души, убити от стрелец, мразещ имигрантите, една жена се провикна от тълпата и поиска действия, а не думи.

Но всъщност лидерите на страната се стараят да намерят начин да се противопостовят на засилващата се напоследък, 75 години след падането на нацистите от власт, омраза, подбуждана от крайната десница.

Стрелбата от сряда миналата седмица в наргиле бар в предградието на Франкфурт Ханау бе третата кървава атака, извършена от крайнодесни подбуди, в рамките на няколко месеца. Тя бе извършена във време, когато „Алтернатива за Германия“ стана първата политическа партия от десетилетия, утвърдила се като сериозна сила в крайнодесния политически спектър.

След най-скорошния изблик на насилие канцлерът Ангела Меркел заклейми „отровата“ на расизма и омразата в Германия, други политици също осъдиха стрелбата.

Стрелбата в Ханау бе предшествана от антисемитското нападение през октомври срещу синагога в Хале и убийството през юни на регионален политик, който подкрепяше благосклонната политика на Меркел към мигрантите. Най-високопоставеният германски служител в сферата на сигурността, вътрешният министър Хорст Зеехофер, заяви, че тенденцията е започнала по-рано, с атаката през 2016 г. срещу мигранти в мол в Мюнхен и продължилите с години убийства на чужденци от групировка, нарекла се „Нелегални националсоциалисти“ (NSU).

Екстремизмът не е нов феномен в съвременна Германия, където Фракция Червена армия и други радикални леви групировки извършиха серия от отвличания и убийства в периода от 70-те години до 90-те години и където част от ключовите заговорници за атаките от 11 септември са живели и планирали нападенията, преди да заминат за САЩ, за да се обучават в школа за пилоти.

Германия разполага със строго законодателство, което забранява под каквато и да е форма да се възхваляват нацистите – съществуват забрани за използване на свастиката, на хитлеристкия поздрав и за отричане на Холокоста.

Служителите в сферата на сигурността обаче често са критикувани, че си затварят очите, че умишлено или неволно не забелязват част от проявите на крайнодесните.

Такива критики се чуха и във връзка със случая с групировката „Нелегални националсоциалисти“ (NSU), която между 2000 и 2007 г. уби десет души, повечето от които имигранти, при атаки, определени от разследващите като организирана престъпна дейност. Едва след като двама членове на организацията загинаха при осуетен грабеж, нейната дейност бе разобличена.

Мехмет Гюрджан Даимагюлер, адвокат на семействата на жертвите по делото срещу член на „Нелегалните националсоциалисти“, заяви, че германските власти трябва не само на думи да се борят с расизма.

„Все още не сме започнали истинска борба срещу неоанацистите и, според мен, една от причините е какви са жертвите. Жертвите им не са от германската средна класа, а мюсюлмани, мигранти, представители на ЛГБТ общността, имигранти. Тъй като кръгът на жертвите е сведен до малцинствата, няма усещане за истинска заплаха за обществото“, изтъкна той.

Зеехофер заяви, че това се е променило и изтъкна средствата, които се отпускат за борба с крайнодясната престъпност, включително назначаването на стотици нови федерални разследващи и агенти на вътрешното разузнаване. Освен това бяха приети по-строги закони, а миналата седмица, точно преди атаките в Ханау, правителството внесе законопроект срещу езика на омразата и онлайн екстремизма.

Съгласно законопроекта, който предстои да бъде одобрен в парламента, интернет компаниите ще трябва да докладват на полицията за различни случаи на езика на омразата, а повторното споделяне на подобни материали пред широка публика или публичните изказвания, оправдаващи подобни материали, могат да доведат до наказателно преследване.

Въпреки това на фона на наближаващите парламентарни избори догодина политиците се опитват да изработят стратегии за противопоставяне срещу „Алтернатива за Германия“ и намаляване на популярността й сред недоволните избиратели.

„Алтернатива за Германия“ не насърчава насилието, но мнозина обвиняват партията, че създава атмосфера, благоприятна за процъфтяване на крайнодесния екстремизъм. Седемгодишната партия сега има депутати и в 16-те регионални парламента и е най-голямата парламентарно представена опозиционна партия, въпреки че на последните парламентарни избори спечели по-малко от 13 процента от гласовете.

„Не можем да гледаме на това престъпление като на изолирано събитие. Трябва да се борим с отровата, която внасят в обществото ни „Алтернатива за Германия“ и други“, заяви Норберт Рьотген, един от членовете на Християндемократическия съюз на Ангела Меркел, който се надява да стане неин приемник след изтичането на мандата й догодина.

Александър Гауланд, лидер на „Алтернатива за Германия“, обвини Рьотген и други, че се опитват да използват насилието в Ханау, за да извлекат политическа изгода. „Знаем само, че извършителят е един напълно луд човек“, заяви Гауланд.

Стрелецът, 43-годишният Тобиас Ратен, преди да извърши атаките, публикува несвързани изявления и видеозаписи, в които призова за геноцид и говори за теории за контрол върху съзнанието.

Гауланд, който веднъж си създаде проблеми, защото омаловажи нацистката епоха, наричайки я „курешка“ в германската история, заяви, че Ратен вероятно не е слушал нито една от неговите речи и отрече да има връзка между стрелбата в Ханау и антимигрантската платформа на неговата партия. Същото сториха и други лидери на „Алтернатива за Германия“.

Зеехофер каза обаче, че силата на думите не бива да се подценява. „Не мога да отрека, че изказването, че нацизмът е курешка в историята, създава благодатна почва. Има още много други изказвания, които, по мое мнение, мътят умовете, а твърде често размътените умове раждат лоши неща“, изтъкна Зеехофер.

Холгер Мюнх, ръководителят на Федералната служба на криминалната полиция (БКА), заяви, че в последните години се засилва заплахата, свързана с някои душевноболни хора, защото те често се вкопчват в идеи, на които са попаднали онлайн, и прибягват до насилие.
Няма доказателства за връзка между Ратен и „Алтернатива за Германия“. Хората в Ханау обаче бързо направиха косвена връзка.

Дитер Хог е наблюдавал как полицията влиза в къщата на Ратен след след стрелбата. Той заяви, че не е познавал съседа си и не знае какъв може да е бил мотивът му. „Може обаче да е свързано с Хьоке“, каза той, имайки предвид Бьорн Хьоке, лидера на „Алтернатива за Германия“, който нарече мемориала в Берлин в памет на жертвите на Холокоста „паметник на срама“.

Хатидже Назерзаде, жената, която се провикна към германския президент Франк-Валтер Щайнмайер по време на бдението със свещи, каза, че нападението са зачестили успоредно с възхода на „Алтернатива за Германия“. Част от представителите на „Алтернатива за Германия“ вече са следени отблизо от германското вътрешно разузнаване, но според нея необходими са повече действия.

„Основният проблем е „Алтернатива за Германия. Докато „Алтернатива за Германия“ е законна, законен е и расизмът“, заяви Назерзаде, чийто братовчед бе застрелян в главата от Ратен.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.