7,2 млн. лв. от еврофондове отишли в хората, финансирали куклата в Барселона

Има основания да се намеси Лаура Кьовеши

Борислава Йовчева и Бойко Борисов. Снимки: Ел Периодико

7,2 милиона лева от европроекти са получили фирми на Йордан Христов и свързани с Иван Саздов – приближените на премиера „инвеститори“ в луксозния живот на една манекенка в Барселона. Отделно са спечелили обществени поръчки за над 10 милиона. Това показва справка в регистрите, направена от „Бивол“ (виж тук).

Както вече съобщиха испанският вестник „Ел Периодико”, а преди това организацията БОЕЦ, сайтът „Бивол”, евродепутатката Елена Йончева и др., кипърска офшорка на Йордан Христов и съпругата му Силвия Николова са превели на фирмата „Ема” (Ema BGS S.L., ) в Барселона огромни суми в евро. Фирмата е собственост на Георги Йовчев, електротехник от Сандански и баща на Борислава Йовчева, за която се твърди, че детето ѝ е от Бойко Борисов. Официално то няма баща, настойник е само майката. Фирмата „Ема” носи името на детето на Борислава. Фирмата е придобита от баща й Георги Йовчев през 2014 г., в нея през 2015 г. е апортиран капитал общо от 1,75 млн. евро. Това става на два транша, първо 1 млн. евро, след това още 750 хил. евро. При всеки транш половината внася бащата Георги Йовчев, а другата половина внася  кипърската офшорка Palms Enterprises (Overseas). Испанският вестник „Ел Периодико” пише за

 

преведени от Кипър в тази фирма общо 2,3 млн. евро

Заради тези финансови инжекции, също и в другата фирма на Йовчеви, притежаваща луксозната къща в Барселона (виж по-долу), полицията там и антикорупционната прокуратура са започнали разследване за пране на пари. Разследването не е измислица на вестник „Ел Периодико“, а реален факт. От полицията там са отговорили на въпрос на в. „Сега“, че има такова разследване, включително срещу българския премиер Борисов, но докато не е приключило, няма да дават подробности (виж тук).

За операциите си в Испания кипърската офшорка е представлявана от съпругата на Христов Силвия Николова, тя става и администратор включително на Ema BGS S.L. заедно с електротехника Георги Йовчев, разкрива сайтът „Бивол”. А в България представител на кипърската офшорка е Йордан Христов.

След като в началото на 2019 г. се разшумява за къщата в Барселона и връзката на неясно забогатялата безработна манекенка с Борисов, Георги Йовчев и Силвия Николова са заличени като управители на фирмата „Ема“ на 25 юли 2019 г. Две седмици по-късно като представител на Ema BGS SL е вписана Миглена Христова Николова. В нейния профила в „Инстаграм” се съдържаха многобройни снимки от моден магазин в Барселона, снимки заедно с Цеци Красимирова (приятелка на Косьо Самоковеца, ранена при убийството му в Амстердам), с която демонстрира близост и др. Въпросната Миглена има дете от ресторантьора Илиян Пенев – Мацола, бивш сикаджия, който има и общ бизнес с Йордан Христов още през 90-те години, разкрива „Бивол“.

Фирмите на Йордан Христов и Силвия Николова, които според справката на „Бивол“ са получили пари от еврофондове и обществени поръчки са: „Химмаш” АД, ОМЗ ООД, „Перла Турист” АД. Общо са получили 7,23 млн. лв. или 3,7 млн. евро от еврофондове, обобщава справката на „Бивол”. Отделно негови и на съпругата му фирми, в някои от които участва и Иван Саздов от Банкя, са спечелили обществени поръчки за около 13 млн. лева.

Става така, че милиони от еврофондове и обществени поръчки влизат във фирми на хората, които пък са финансирали благополучието на една

 

безработна бивша манекенка в Барселона

 

Другата барселонска фирма, свързана с богатата манекенка е Numin Invest S.L., която притежава луксозната къща в Барселона. Тя е собственост на Борислава Йовчева още от 2013 г., за което е внесла 3000 евро капитал. След нея управител става баща й Георги Йовчев, който внася още 3006 евро капитал. Там като акционери влизат и бизнесменът Александър Чаушев, и съпругата му по странен начин.

Чаушев даде озадачаващо интервю пред в. „24 часа”, че къщата в Барселона е негова, а Борислава Йовчева била наемателка там. Вече се е изнесла, а също така след публикацията в испанския вестник е затворен модният ѝ магазин.
Ситуацията е странна – къщата се притежава от фирма, чиито управители-собственици са Борислава и баща ѝ. Къщата е купена от Чаушев и съпругата му, които няколко месеца след това я апортират (на стойност 2,9 млн. евро) във фирмата на Йовчеви. Чаушеви обаче не са управители на фирмата, а само акционери. И Чаушев твърди, че Борислава му плаща наем. Тоест плаща наем на фирма, която е нейна и на баща й. Дори само наем да плаща, озадачава откъде има пари за такъв имот и да поддържа моден магазин на загуба (както е проверил испанският вестник) и да кара скъпо бяло „Порше”.

Хотел на плаж „Нестинарка“, за който „Бивол“ пише, че е последната придобивка на Йордан Христов и Силвия Николова. Снимка: Бивол

Все по-отчетлива е схемата „ти на нас, ние на тебе“, отбелязват от „Бивол”. Това поставя скандала в друга плоскост, за която отговаря Лаура Кьовеши, главен прокурор на Европейската прокуратура.

Фирмите „Химмаш” АД, ОМЗ ООД, „Перла Турист” АД, получили пари от еврофондове и обществени поръчки, са на Йордан Христов и съпругата му Силвия. Но „Перла Турист” е акционер в „Спортни имоти” Приморско, където се появяват Иван Саздов и офшорката „Палмс Ентерпрайзис”, наляла парите в магазина в Барселона. Иван Саздов е собственик на тенис клуб и имоти в Банкя. Бил е шеф на инициативния комитет за издигането за кмет на Борисов през 2005 г. и в предизборния му щаб. Съдружник е с Радослав Иванов (Братовчеда Радо), братовчед на Бойко Борисов, който ръководи фирмата му „Ипон“, след като Борисов влиза в политиката. Братовчеда Радо също така е изкупил всички парцели около къщата на Борисов в Банкя.

Пряка връзка на Борисов с къщата в Барселона няма, но ясно се вижда непряката – най-близки негови хора са замесени в преводите на парите към куклата и къщата в Барселона.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.