Коронавирусът поразява круизите

Круизен кораб под карантина. Снимка: от тв екрана

Когато един круиз се превърне в здравен кошмар, епидемията на коронавируса заплашва да накърни имиджа на круизните кораби, описвани от експерти като къщи на ужасите за разпространението на заразата, и да навреди на световните компании в сектора.

Мъките на пътниците на круизния кораб „Даймънд принсес“, поставени под карантина в Япония заради нарастващите случаи на заразяване на кораба, привлякоха вниманието на целия свят.

Това е христоматиен пример за рисковете от заразяване в затворено пространство – от близо 3700 пасажери и членове на екипажа повече от 630 са заразени с новия коронавирус, което направи от кораба основно огнище на заразата извън Китай.

„Тези круизни кораби са чудесни преносители на епидемии, ако става дума за обикновени настинки или гастроентерит“, коментира Джон Оксфорд, професор по вирусология в Университета „Куин Мери“ в Лондон. „Несъмнено тези кораби са пренаселени. С толкова пътници може да има пропуски в хигиената“, каза той.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията докладваха за осем епидемии на гастроентерит на борда на круизни кораби миналата година.

През последните години са били регистрирани и епидемии от морбили, варицела и заболявания, причинени от бактерията ешерехия коли или салмонела. Това е проваляло круизи, струващи по няколко хиляди евро.

„За съжаление, пътниците на традиционните круизи обикновено са доста възрастни хора, а те са най-уязвими“, каза доктор Саймън Кларк, от британския Университет в Рединг.

Да очакваме ли възобновяване?

Управлението на кризата с „Даймънд принсес“ от японските власти бе критикувано, защото карантината изглежда само улесни разпространението на вируса.

Друг круизен кораб бе задържан в Хонконг, а пасажер на трети кораб, акостирал в Камбоджа, също се оказа заразен.

В отговор на това основните компании – „Роял Карибиън“, „Коста Крочере“ (бранд на няколко световни карнавали) или „Ем Ес Си Крюзес“, анулираха спирките си в китайски пристанища.

Това е тежък удар за сектора: Азия е третият по големина пазар след САЩ и Европа с 4,24 милиона пасажери през 2018 г., според Международната асоциация за круизни пътувания (CLIA). Китайците са повече от половината от клиентите на круизите в Азия.

Може ли епидемията на коронавируса да предизвика трайно отдръпване?

Както по време на предишни здравни кризи (включващи круизни кораби), вероятно ще има отлив от резервации, тъй като новините спират хората“, подчертава Стюърт Чирън, американски експерт в сектора.

Но със стихването на епидемията на коронавируса и изчезването на медийните коментари „може да очакваме солидно възстановяване на резервациите и връщане към нормалните нива на участие в круизи“, каза той.

Предвид това, че има несъответствие между възприятията и реалността: „Когато вирусът бе открит на борда, бяха следвани процедури и правила за почистване на кораба и спиране на заразата“, отбелязва Чирън.

В крайна сметка от 31 милиона пътници, участвали в круизи миналата година, само 1038 са се заразили с гастроинфекция, което прави 0,003 процента, подчертава експертът, като цитира данни на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

„В капан сме“

Впечатляващият възход на сектора трудно ще бъде спрян: участието в круизи почти се е удвоило през последното десетилетие.

Въпреки засилването на икономическата мощ на Азия близо половината от туристите, пътували през 2019 г. с круизни кораби, са най-вече от Северна Америка, според Международната федерация на компаниите за круизи.

Именно те могат да ограничат негативния ефект върху участието в круиз, тъй като епидемията засега засяга предимно Азия.

Разбира се коронавирусът е „краен пример“, казва Тара Смит, професор по епидемиология в американския Университет на Кент.

Но здравните рискове наистина са по-големи по време на круиз, подчертава тя и добавя: „Круизните кораби улесняват заразяването поради постоянното събиране на едно място на пасажерите“.

„Нито знаеш колко болести може да има на борда, нито можеш да се измъкнеш от капана, в който се намираш сред спътниците ти по круиз“ предупреждава Смит и добавя: „Лично аз не бих рискувала. Не го възприемам като хубава почивка“.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.