Под сянката на убит журналист – Словакия избира нов парламент

Протест след убийството на Ян Куцяк и годеницата му. Снимка: от тв екрана

Управляващата в Словакия популистка коалиция се бори за оцеляване си на парламентарните избори в събота. Гласуването ще е помрачено от поръчковото убийство на журналист през 2018 г., оказало силно влияние върху политическия живот в страната.

Убийството на Ян Куцяк, поръчано, както се предполага, от предприемач с широки връзки в политиката, срещу когото сега се води процес, беше катализаторът на вълна от протести срещу ендемичната корупция. Тежко засегната, управляващата партия „Смер – социална демокрация“ на Роберт Фицо рискува да се окаже втора, след десноцентристката опозиционна партия „Обикновени хора и независими личности“ (OLАNO), сочат най-новите сондажи.

„Хората искат промяна и най-вече действия срещу корупцията“, каза за АФП политическият анализатор Григорий Месежников. Социалдемократическата партия „Смер – социална демокрация“, която ръководи досегашното правителство, „е възприемана като отговорна за корупцията“, добави той.

„Убийството на Ян Куцяк преобърна цялата политическа сцена, появиха се нови либерални и демократични партии, които веднага спечелиха подкрепата на хората“, подчерта Месежников, според когото тези десноцентристки опозиционни партии имат добри шансове да съставят правителство.

Смъртта на журналиста беше последвана от масови протести, които свалиха премиера социалдемократ Роберт Фицо и изведоха до президентския пост адвокатката и активистка срещу корупцията Зузана Чапутова.

Гласуването в събота може да доведе до по-значими промени, прогнозират наблюдатели в Братислава, макар че резултатът от вота остава несигурен заради твърде фрагментираната политическа сцена. Фицо изключи коалиция с крайнодясната партия „Народна партия „Наша Словакия“, но тази седмица двете формации гласуваха заедно в парламента, за да бъде одобрен законопроект на „Смер – социална демокрация“, в който се предлага 13-а пенсия за пенсионерите.

Според опозицията става дума за чисто популистка мярка. Според допитванията партия „Наша Словакия“, популярна сред част от електората благодарение на позициите си срещу елита и ромското малцинство, може да удвои броя на мандатите си и да получи 20 места в еднокамарния парламент от 150 депутати.

Министър-председател, който ще се бори с корупцията? Неговата десноцентристка партия „Обикновени хора и независими личности“ бързо се изкачва в допитванията, като на практика се изравнява със „Смер -социална демокрация“. Ексцентричният й лидер – 46-годишният Игор Матович, жъне плодовете от борбата си срещу корупцията по високите етажи и от общественото възмущение, на което стана рупор, след убийството на Куцяк.

„Харесват ми мерките на OLANO срещу корупцията“, каза за АФП месарят Мирослав Другда по време на предизборен митинг на Матович в градчето Лученец, на 250 километра източно от Братислава. Станал милионер със собствени сили, този бивш ръководител на медия, лидер на основаната преди десетина години партия „Обикновени хора и независими личности“, може да оглави правителството, ако успее да обедини раздробената опозиция.

„Той има силен политическият инстинкт и дарба за политически маркетинг“, отбелязва анализаторът Юрай Марушиак, но добавя, че „непредсказуемият му характер го прави проблематичен партньор“. „Най-вероятният сценарий е създаването на десноцентристко продемократично коалиционно правителство, което включва шест, дори седем партии“, казва Месежников.

Възход на крайната десница

Стотици симпатизанти дойдоха да се срещнат с лидера на „Наша Словакия“ – бившия губернатор на Банска Бистрица Мариан Котлеба, в Тополчани, сравнително малко градче в западната част на страната, типичен район, където неговата партия печели точки.

Котлеба, който е на 42 години, в миналото е бил начело на улични демонстрации на членове на неговата партия, облечени с неонацистки униформи. Понастоящем той е привлечен под отговорност за насаждане на омраза, но в миналото подобни обвинения срещу него не доведоха до осъдителна присъда.
След кампания, враждебна към мигрантите и ромското малцинство, през 2016 г. „Наша Словакия“ за първи път влезе в парламента.

На митинга в Тополчани един от приближените му се изказа яростно срещу срещу помощите, отпускани на ромите. „Те (ромите) получават всичко безплатно“, каза Йозеф Микуш – пенсиониран работник във фабрика, който присъстваше на проявата.

Според анализатора от Братислава Павол Бабош „легитимирането на ксенофобското и фашисткото говорене от управляващата партия „Смер – социална демокрация“ и (националистическата) партия „Наша Словакия“ е причина за възхода на крайната десница“. Благосклонен към Русия и враждебен към ЕС, Котлеба би искал Словакия да напусне НАТО.

Очаква се словашката икономика, първа в света по производство на автомобили на глава от населението, тази година да забави леко растежа си до 2,2 процента след 2,3 на сто през 2019 г. и да се ускори до 2,6 процента през 2021 г.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.