Кои герои рискуват здравето си в италианската „червена зона“

Мерки срещу коронавируса в Милано. Снимка: от тв екрана

„Тук сме само аз и моята сянка“, казва учителят в начално училище Марцио Тониоло, застанал сам на обикновено пълния паркинг в една от „червените зони“, обявени заради коронавируса в Северна Италия.

Паркингът в Казалпустерленго, едно от 10-те градчета, които са ефективно изолирани от външния свят със заповед за карантина, се намира до улица с много барове и ресторанти, която при нормални обстоятелства биха били пълни с хора. „За първи път в живота си виждам този паркинг толкова празен“, казва той и добавя: „Не е за вярване“.

Трийсет и пет годишният Тониоло снима дневник, отразява всеки ден на семейството си, което няма право да напуска зоната. Той е един от близо 50 000 жители, чийто живот сякаш е поставен на пауза, докато Италия се опитва да спре най-тежкия епидемичен взрив на новия коронавирус в Европа.

Броят на потвърдените случаи на заразени в Италия вчера надхвърли 370 за пет дни, 12 души са починали.

Тъй като повечето от местните магазини са затворени и запасите от храна на семейството на Тониоло привършват, той изминава с кола 6,5 км до голям супермаркет, за да ги попълни. За да предпази персонала си, магазинът ограничава броя на клиентите, които може едновременно да влизат в магазина.

„Всичко е изключително добре уредено“, казва Тониоло, след като купува хранителни запаси за 300 евро (325 щатски долара) и добавя: „Всички са много любезни и работят без прекъсване“.

Друг от „героите“ на Тониоло е Руди Таляферо, млад готвач, които пече хляб в кухнята си и го раздава безплатно на нуждаещите се в тяхната „червена зона“.

Друг пример – една жена работи като местен фармацевт. Съпругът и децата й живеят в близкия град Бреша, но тя е решила да остане в „червената зона“, за да не затваря аптеката. Кметът на града й е подсигурил апартамент, така че да не й се налага да плаща наем. „Общността на Сан Фиорано ще се сплоти още повече, защото селото е малко, но общността е силна“, каза Тониоло.

Звучи зловещо, но дори местното гробище е затворено за посещение. „Внимание“, пише на табелката, „от здравословни съображения гробището ще остане затворено до второ нареждане“.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.