Правим се, че няма проблем с Борисов. Ами ако беше Радев?

Входа на къщата в Барселона. Снимка: Ел периодико

Между „какво толкова“ и „дайте да не бутаме държавата“ се движеха мненията на повечето анализатори за аферата БББ (Бойко, Борислава, Барселона). Но това всъщност не са две крайности, между които може да бъде открита истината, а един целенасочен опит за прикриване на скандала.

Самият факт, че разследващите органи на една страна проучват министър-председателя на друга, съюзна държава, за пране на пари е потресаващ (бел. ред. – в официален отговор говорителят на полицията в Барселона казва, че разследват българският премиер Борисов за пране на пари, но разследването не е приключило и затова няма да дават подробности – виж тук).

 

Борисов е пред риска да се превърне в черната овца сред европейските лидери. А тук се правим, че изобщо няма никакъв проблем.

 

Я да си представим, че подобна информация беше излязла за президента Радев, например. От изгрев до залез медиите щяха да ни набиват в главите какво неизличимо петно е лепнато на родината ни, ще ни се натяква да се вгледаме в „истинското лице и в извора на корупцията“ и ще се апелира горещо към държавния глава, ако е останал с поне грам достойнство, да си подаде оставката незабавно.

 

Но щом нещата засягат г-н Борисов, речитативът е съвсем друг. Говори се основно за съседа – гад (по думите на Борисов в основата на обвиненията срещу него стои съседът му на „Дондуков“ – бел. ред.), за руските рубли и за несправедливото отношение към премиера ни. Изобщо, първата цел на Борисов в момента е да влезе в ролята на жертва. Горкият, търси разбиране дори и от строителните работници по магистралата. Важно е да се втълпи, че това не е само удар по него, но и по всички нас, които злият външен враг иска да лиши от едно мъдро управление.

 

И лека-полека целия скандал да се набута в отработената схема за противопоставяне на българите Запад-Изток, комунизъм- антикомунизъм, за да бъдем лишени от всякаква възможност да си правим обективни заключения.

 

Следващият аспект е юридически. Как българската правоохранителна система ще отреагира на ситуацията. Досега тя служеше за верен помощник на властта, като или отказваше да разследва управленските престъпления, или ги оправдаваше. Нека си спомним случая „Ало Ваньо“ или по-малко известната история на самопризнание на Борисов, че немска фондация е финансирала създаването на ГЕРБ. Нещо абсолютно забранено от закона.

 

Съдбата се пошегува, та сервира скандала точно в момента, когато ни убеждаваха, че вече имаме не просто работеща, а настървена прокуратура. И Гешев е нейното острие. Ха сега да видим колко е независим и колко е безкомпромисен новият главен прокурор. Или за него е приоритет да се бори с престъпления, за които са изтекли сроковете на давност, а текущите дела ще ги остави за своите наследници. Ха да видим и дали ще излязат записи от разпитите на заподозрените лица, или последните ще бъдат поканени просто на кафе в следствието, колкото да се отбие номера.

Сега и за политическия аспект. БББ е вторият скандал след „Ало, Ваньо“, който поставя под съмнение почтеността лично на Борисов. И това не бива да се подценява. Аферата с Мишо Бирата може и да не получи съдебно развитие, но тя осакати тежко ГЕРБ. Спря политическото му развитие в зародиш и трайно остави партията да се колебае с електорална подкрепа около един милион избиратели. Тя си остана най-мощната партия, но не успя да придобие доминиращ характер. Нещо повече, Борисов се лиши от възможността да влезе в ролята на баща на нацията и към него отношението се промени – от този момент насам, отрицателните оценки към личността надминават положителните минимум с два пъти.

Но струва ми се, че БББ ще предизвика и „скрити рани“ върху тялото на днешното управление. Именно защото ангажира прокуратурата, скандалът ще се превърне в истински лакмус за така прокламираната нейна готовност да се бори с престъпността по високите етажи на властта. Тя или трябва да „подгони“ Борисов, или ще покаже своята същност на властова прислужница. Каквато всъщност е. Защото цялата пушилка, която сега се вдига, няма за цел да създаде ефективна правоохранителна институция, а само да напомпа личния рейтинг на Гешев. Който догодина да бъде вкаран в употреба и в парламентарните, и в президенстките избори.

Странно е и поведението на опозицията и главно на БСП. Ако БББ-скандалът не е повод да се внесе персонален вот на недоверие към министър-председателя, не знам какво очакват да се случи. Дали Борисов е участвал в схема за пране на пари или не, няма никакво значение. Достатъчно основание за носене на политическа отговорност е фактът на самото му познанство с лица, заподозрени в подобни деяния.

Обратно, жаждата за власт на коалиционните партньори на Борисов оправдава напълно очакванията на публиката. Те са влезли в ролята на перфектните службогонци, готови да преглътнат всичко и всеки, стига дори само с ден да бъдат повече на власт. Идеалните полезни идиоти, на които предстои утре за бъдат захвърлени на „кучетата“ на Гешев.


От „Гласове“ със съкращения. Заглавието е на e-vestnik

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.