75 години Германия бяга от нацисткото си минало

Немският актьор Томас Кречман в ролята на офицер от Вермахта в новия филм за времето на фашизма, който се снима в Берлин. 75 години след идването на власт на Хитлер Германия все още е чувствителна към нацисткото си минало и не спират да анализира личността на фюрера. Снимка: Ройтерс

„Скок в тъмното“ – така един журналист нарече съдбоносния ден преди 75 години, когато Адолф Хитлер идва на власт. В продължение на няколко месеца нацистката партия на Хитлер кара своите противници да замълчат с насилие, а огромното мнозинство германци се примиряват с факта, че насила са превърнати в конформисти. Периодът, започнал за много хора с оптимизъм и тържествуване, завършва с разрушаването на тяхната държава, със световна война и геноцид срещу европейските евреи.

Моралната травма, оставена от Хитлер, днес все още оказва влияние на Германия. Отричането на Холокоста е престъпление, както и показването на нацистки знаци или подбуждането към расова омраза. „Съществува необикновено чувство на отговорност за това, което се е случило“, твърди Иън Кършоу, британски историк, написал две биографии на Хитлер.

Колко чувствителни са германците стана ясно миналата есен, когато телевизионна водеща беше охулена за твърдението, че не всичко в ерата на нацизма е било лошо. Ева Херман беше уволнена от поста си в телевизията, който заемаше от 19 години, заради твърдения, които възхваляваха семейните ценности по времето на Хитлер. Тя беше изгонена от телевизонното ток-шоу и за това, че отказа да се извини, като каза: „Ако човек няма право да обсъжда семейните ценности на нацисткото семейство, тогава няма право да говори и за немските пътища, построени по времето на Третия райх.“

Днес едно общество, което още живее с моралната травма от ерата на нацизма, често се пита как са могли германците да си мислят, че Хитлер е национално спасение. За нацистката партия и нейния водач са изписани хиляди книги, които се опитват да дадат отговор на възхода и падението на една от най-внимателно изучаваните фигури в историята.

Телевизионната водеща Ева Херман беше уволнена от немския канал ЕнДеЕр, защото похвали семейните ценности от времето на Хитлер. Снимка: мц-уеб.де

Една от гледните точки е, че Хитлер идва на власт в резултат на погрешни сметки на консервативните политици и на военните, след като 37 процента от електората е дал подкрепата си за неговата партия. Президентът Паул фон Хинденбург кара Хитлер да положи клетва като канцлер на 30 януари 1933 година, след като пропада опитът на бившия държавен глава да състави коалиция с един от съперниците на нацисткия водач. „Политическите лидери по това време подценяват Хитлер и опитите им да го използват за собствените си политически цели зрелищно се провалят“, пише историкът Андреас Виршинг в сп. „Шпигел“.

Нацистите успешно си играят с историческите страхове и недоволство, като обвиняват евреите за много от неволите, които страната изпитва и обещават да скъсат Версайския договор, съгласно който Германия трябва да плаща огромни репарации след Първата световна война. Във време на голяма безработица нацистите умело използват пропагандата, плакатите и киното, като пленяват въображението на обезвереното население и му вдъхват нови надежди. Създават и представата за могъща партия със силно ръководство.

Часове, след като Хитлер полага клетва като канцлер, хиляди нацистки щурмоваци излизат на факелно шествие, минават през историческата за Берлин Бранденбургска врата, а пламъците хвърлят тревожни сенки по околните сгради. По-малко от месец по-късно сградата на парламента – Райхстага – избухва в пламъци. Холандският комунистически активист Маринус ван дер Любе е арестуван, обвинен в палеж и екзекутиран. Този месец германският федерален прокурор отмени осъдителната му присъда.

Хитлер се възползва от този инцидент и убеждава Хинденбург да подпише указ, който ограничава гражданските права. Това разчиства пътя за потискане на хиляди комунисти и други групи, противопоставящи се на нацистите. Първата стъпка по пътя към диктатурата скоро е последвана от изграждането на първите концентрационни лагери и от организирания от нацистите бойкот на еврейските стоки.

През май нацистите предприемат енергични мерки срещу профсъюзите и започват да горят книги на евреи, комунисти и „дегенерати“, за да пречистят страната от негермански мисли. През следващия месец опозиционната Социалдемократическа партия (СДП) е забранена, такава е и съдбата на други демократически политически движения. Така Хитлер заздравява своя контрол над властта. Шест години по-късно, през септември 1939 година, Германия нахлува в Полша, като поставя началото на Втората световна война. Скоро след това започва и Холокостът. Резултатът е цял континент в развалини и над 50 милиона жертви.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.