Тежката дума на Калифорния – кой ще излезе срещу Тръмп

Бърни Сандърс. Снимка: от тв екрана

Твърд привърженик на прогресивните идеи, щатът Калифорния реши да се върне в центъра на борбата за президентския пост на САЩ тази година. Във вторник той ще каже тежката си дума за първичните избори на Демократическата партия, на които се определя кандидатът, който ще се изправи срещу Доналд Тръмп през ноември.

През 2016 г. най-населеният американски щат организира първичните избори на Демократическата партия през юни, когато заровете отдавна бяха хвърлени. Този път, за да може да действа в момент, когато се решава съдбата на кампанията, Калифорния нарочно изтегли датата на гласуването за 3 март, известния „Супервторник“, в който ще участват общо 14 щата.

‘Калифорния ще бъде наистина важна, с по-голям брой делегати на конгреса на Демократическата партия от който и да било друг щат. И фактът, че първичните избори в Калифорния се провеждат отново в рамките на „супервторника“ я прави щат, който мнозина ще се опитват да спечелят“, заяви пред Франс прес Крисчън Гроуз, политолог в Университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис.

Обикновено калифорнийските избиратели не са особено мобилизирани, но тази година имат усещането, че техните гласове наистина могат да променят нещата. Пример за това е Питър Фишър, 44-годишен лабораторен техник.

Първичните избори на демократите позволяват „да се уверя, че моят глас ще бъде даден за кандидат, който може да поведе страната в добра посока“, заяви неотдавна той пред АФП на предизборен митинг на Бърни Сандърс.

„Усеща се разликата в сравнение с 2016 година. Много кандидати идват тук, навсякъде в рекламите са, по телевизията и социалните мрежи, и хората просто говорят много за това“, обяснява Гроуз.

Знак за ентусиазма, който предизвикват изборите е, че вписванията в избирателните списъци достигнаха равнище, невиждано от 50-те години на миналия века, с 20 милиона (спрямо 25 милиона потенциални избиратели). 44 на сто от вписаните са се самообявили за демократи, почти двойно повече от избирателите на републиканците (23,6 на сто).

Да приключим с Тръмп

„Трябва да се има предвид, че гласоподавателите демократи категорично не одобряват действията на президента Тръмп. И когато ги попитат какво търсят у един кандидат, едно ясно мнозинство от тях казват, че искат някой, който може да се изправи срещу него“, обяснява Марк Балдасар, председател на Института за публична политика на Калифорния.

Ръководено от Крисчън Гроуз проучване за Университета на Южна Калифорния и Института Шварценегер, чийто директор е той самият, показва ясно идеята фикс на калифорнийците да приключат с Тръмп и неговата политика.

На участниците в проучването беше даден въпросник с отворени отговори, за да опишат какви според тях са основните залози на президентските избори. На първо място бяха отговорите за жилищата и бездомниците, чийто брой нарасна рязко на западния бряг, след това климатичните промени, следвани от имиграцията.

„И на четвърто място се оказа Доналд Тръмп, което е доста изненадващо!“, заяви Гроуз.

„Проблемът в тази кампания е, че никой не знае какви са необходимите качества, за да се изправите срещу Тръмп. Няма обективни критерии“, обяснява Марк Балдасаре.

Сандърс начело?

Едгар Педроса, 25-годишен барман, син на имигранти от Мексико, смята, че „Тръмп е ужасен човек, който засяга всички нас като общество и като страна“. И според този избирател, който се самоопределя като „независим“, Бърни Сандърс е в най-добра позиция, за да го победи през ноември.

Всички неотдавнашни анкети в Калифорния поставят сенатора от Върмонт начело сред имащите намерение да гласуват. Самообявилият се „социалист“ има подкрепата на 30 на сто, с ясна преднина пред умерения Джо Байдън и сенаторката Елизабет Уорън, които са почти наравно.

Но прогнозите са трудни, защото допустимата статистическа грешка остава висока, а броят на гласовете е особено нестабилен поради големия брой избиратели, които още не са решили за кого да гласуват. Сложната система за пропорционално гласуване, с праг за елиминиране от 15 на сто, замъглява още повече ситуацията.

Конкуренцията между кандидатите е толкова оспорвана, че някои експерти говорят за възможността само един или двама други кандидати да успеят да надскочат 15-процентовата бариера, което ще даде на Бърни Сандърс по-голямата част от гласовете на калифорнийските депутати.

„Ако той получи най-малко 40 или 45 на сто от делегатите на Калифорния, ще бъде труден за спиране“, смята Кристиан Гроуз.

Според Балдасар, при всяко положение вечерта на 3 март ще трябва да се вземе предвид „цялостната картина“ от „Супервторника“. „Калифорния ще бъде един от факторите, но няма да е решаваща сама по себе си“, смята той.

Прогресивно настроеният щат наистина не винаги е пророк. На „Супервторника“ през февруари 2008 г. той даде предпочитанията си за Хилари Клинтън пред Барак Обама, който в крайна сметка се наложи.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.