За първи път: Куба продава коли втора ръка за долари

Повечето автомобили в Куба са на възрастта на революцията – модели отпреди 1960 г., на които са сменяни двигатели и ходова част с нови от различни години. Снимка: Любомир Любенов

Кубинското правителство изпитва недостиг на пари и във вторник започна да продава автомобили втора употреба в единствения пункт в Хавана. Това е първата подобна стъпка на държавата с комунистическо управление и поредната в посока на доларазацията на сегмент от сектора търговия на дребно.

Стотина души дойдоха да разгледат колите, а те бяха от най-различни марки и модели. Едва всеки двадесети кубинец притежава автомобил. Цената не е по джоба на много граждани в страната, в която средната заплата е под еквивалента на 100 долара месечно.

Йоан Орландо Милиан, на 37 години, който прекарва времето си между Маями и Хавана, разказва, че с дни е лагерувал, за да бъде първи на опашката за кола.

„Ще направя всичко за семейството си. А това е добър вариант за съпругата и децата ми в Хавана“, казва той от прозореца на своята Toyota Land Cruiser модел 2011, която е купил за 80 000 долара – повече от два пъти над предполагаемата й цена в САЩ.

За първи път през 2014 година Куба легализира продажбата и покупката на автомобили, произведени след революцията от 1959 година, но в конвертируемо кубинско песо, което официално се приравнява към щатския долар, макар да няма стойност извън страната.

Държавата има монопол над външната търговия и продажбите на дребно.

Някога новите и употребяваните коли се предлагаха на цена над четири пъти по-висока от заводската. Сега те са достъпни срещу долари, когато се използва банкова карта, а правителството твърди, че ще направи отстъпка от 10 % от предишната цена с отварянето на още пунктове и предлагането нови превозни средства.

Рейниер Рамос от централната провинция Сиенфуегос разказва, че е дошъл в Хавана три дни по-рано, за да успее да си вземе кола.

„Искам да си купя Geely за 35 000 долара или MG3 за 34 000 долара“, казва той, имайки предвид две китайски марки.

Рамос, който е инженер в гражданското строителство, е продал автомобил и е получил пари от семейство в чужбина за покупката.

Кубинската икономика, управлявана от държавата, преминава през криза на ликвидността заради краха на съюзната венецуелска икономика и затягането на десетилетното търговско ембарго на САЩ при президента Доналд Тръмп.

Правителството е отворило около 80 „доларови магазина“. В тях се продават стоки като домакински електроуреди и авточасти, които му се налага да купува от чужбина в конвертируеми валути. Преди това държавата продаваше такива неща срещу конвертируемо песо.

Кубинските магазини продължават да предлагат хранителни и основни домакински стоки в конвертируемо песо или другата валута – местното песо.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.