Съдя Глишев за клевети за Народния съд. Антикомунисти клеймят със сталинистки методи

(Отворено писмо до фейсбук-групата Демократична България)

Леа Коен. Снимка: личен архив

Драги приятели,

Бих желала да поздравя Демократична България за ясната и недвусмислена позиция по отношение на неонацистката проява Луков марш, както и за подкрепата на инициативата за премахване от почетната листа на СУ на докторите хонорис кауза на имената четирима отявлени есесовци, един от които съден и обесен вследствие първия Нюрнбергски процес.
Със съжаление трябва да отбележа, че в демократичната общност вилнеят няколко неуравновесени индивиди, които с действия и думи подкопават нейния авторитет.

В тази връзка бих желала да ви съобщя, че съм предприела съдебни действия срещу лицето Манол Глишев. На 26 февруари той публикува на вашата страница силно оскърбителен и клеветнически пост по мой адрес, впоследствие премахнат от администратора, в който оспорва моралното ми право да бъда инициатор на инициативата за премахване на титлите на нацисти. Като “аргумент” лицето Глишев привежда напълно клеветническа “информация“ за моя покоен баща като “сталинист, съдия в Първи състав на НС, осъдил на 15 години Димитър Пешев и началник на концентрационен лагер “ Росица”. Тази “информация” е открай докрай клеветническа, което е лесно да се провери от всеки желаещ на сайта Държавна агенция архиви. Поради това съм предприела вече съдебни действия срещу клеветника Глишев. Като оправдание и продължение на своето клеветничество Глишев, както и неговия подгласник Асен Генов, посочват анонимен клеветнически списък , публикуван преди 4 години безотговорно от „Фрогнюз“ за “евреите-съдии в Народния съд, убийци на българския елит”. С това те взимат участие в антисемитска акция, която беше остро критикувана и разобличена от еврейските организации у нас и в чужбина. Поради това Манол Глишев дължи извинение не само на мен, но и на цялата еврейска общност.
В своето невежество той дори не знае, че Димитър Пешев е бил защитаван на процеса от еврейския адвокат Яшаров и че именно еврейската общност със своята подкрепа постига неговото бързо освобождаване.

Извън подмяната и грубото , антисемитско изопачаване на историческите факти около Народния съд от Глишев, този случай повдига тревожно въпроса за пропагандирането в средите на демократичната общност на две принципно недемократични тези:

1.В нейни среди продължава да се тиражира антисемитската клевета , че Народният съд е дело на евреи, докато фактите доказват , че няма такива между съдиите и прокурорите. Българи са съдили други българи в онези сложни времена и това трябва най- после да стане ясно. След 4 години на страдания и преследвания българските евреи са продължили да се държат достойно и не са търсели възмездие или отмъщение. Като част от българския народ , те са били винаги солидарни с него и са го доказали с участието си на Парижката конференция през 1946 година , както и след това.

2. Една от най- разпространените жалби на антикомунистите е също така, че комунистите са преследвали не само своите политически противници, но и техните семейства, което е вярно. Този сталинистки метод се прилага за съжаление и в момента от някои истерични “антикомунисти” като Глишев за заклеймяване на хора въз основа на семейната им биография. В моя случай такава е измислена от самия клеветник Глишев, за да се постигне ефект на очернянето ми като личност и каузата, която съм защитила.

Считам такива практики за крайно нечистоплътни, антисемитски и с оттенък на фашизъм и се надявам, че ДБ има сили да ги порицае и категорично да се разграничи от тях.

Благодаря за вниманието

Леа Коен

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.