Пет години след убийството на Борис Немцов все още няма отговори

Шествие в Москва за 5-годишнината от убийството на Борис Немцов. Снимка: НГ

Убийството на Борис Немцов, един от най-важните опозиционни политици в Москва, разтърси цяла Русия. Пет души бяха вкарани в затвора за престъплението. Но за дъщерята на Немцов случаят далеч не е приключен.

Пет години след като Немцов, един от най-яростните критици на президента Владимир Путин, бе убит недалеч от Кремъл, семейството на жертвата не вярва, че разследването ще бъде приключено. Следователите още не са разкрили мотива или основния поръчител на престъплението, казва за ДПА дъщерята на политика Жана Немцова.

В четвъртък се навършиха пет години от убийството, извършено на мост близо до Червения площад. Немцов бива прострелян няколко пъти, докато върви със своя позната след вечеря. Очаквало се е той да оглави протестна манифестация в края на същата седмица.

Според Жана Немцова няма съмнение, че това е било „политически мотивирано убийство“. Следователите не потвърждават това твърдение. За да го направят, е необходима още работа. „Изобщо няма никакво движение“ по делото, казва в имейл 35-годишната журналистка Немцова.

Немцов, който умря на 55 години, беше либерален реформатор, служил като вицепремиер през бурните 90 години на миналия век. Впоследствие той стана изтъкната фигура в политическата опозиция и непримирим опонент на Путин.

Витаят предположения, че Рамзан Кадиров, авторитарният лидер на размирния южен регион Чечения, може би е замесен в убийството. Мъжете, признати за виновни за убийството, са били свързани с властите в региона.

Немцова, която се премества в Германия след убийството от съображения за сигурност, е убедена, че Путин най-малкото е подхранвал политически климат, довел до убийството. Тя е работела като журналист в германското радио „Дойче веле“ в западния град Бон и е съосновател на Фондацията за свобода „Борис Немцов“. И не вижда за себе си професионално бъдеще в Русия.

Миналата седмица Организацията за сигурност сътрудничество в Европа (ОССЕ) поиска от Москва да разследва убийството по-задълбочено. Властите отказват да публикуват записите от камерите за наблюдение или да разпитат свидетели относно евентуалния поръчител. Руското външно министерство отказа на ОССЕ достъп до евентуални доказателства, защото „информацията може да съдържа държавна тайна“, писа критичният към Кремъл вестник „Новая газета“.

Немцова казва, че това е „неубедително извинение на руското външно министерство“. Записите от наблюдателните камери трябва да бъдат прегледани, тъй като могат да разкрият повече за престъплението и неговите извършители, казва тя. Властите твърдят, че няма такива видеозаписи.

„Разбрахме, че следата води до Чечения и се губи някъде там“, казва в отделно интервю Иля Яшин, приближен на Немцов опозиционен активист. „Напълно е вероятно, че тя трябва да бъде търсена по-нататък в Москва, дори по най-високите етажи на властта“, каза той пред новинарската медиа „Настояшчее время“.

Яшин и опозиционният лидер Алексей Навални са свикали за събота в центъра на Москва възпоменателно шествие за Немцов. Проявата трябва да се превърне и в протест срещу планираните от Путин множество промени в конституцията и присъдите срещу продемократични демонстранти, излизали миналата година по улиците.

„Руските граждани не искат да се примиряват с огромна справедливост“, каза Немцова. Тя добави, че би желала да участва в шествието, въпреки че не може да си представи да се върне в Русия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.