Как да преминем на био (екологична) храна?

Домашните градински домати, лук и др. зеленчуци, отгледани без изкуствени торове и пестициди имат повече хранителни качества и съдържат повече антиоксиданти. Снимка: Органик фууд

Екологични (био) храни? Все повече хора посягат към тях, в опита си да избегнат нездравословните масово произвеждани продукти, пълни с вредни добавки и химикали. В развитите държави продажбата на екологическо чисти храни е цяла индустрия, която се разраства все повече. Био (или еко) продуктите се предлагат на отделни щандове, в отделни вериги магазини или на рафтовете на обикновени магазини, но цената е доста по-висока в сравнение с обикновените храни.
Кои продукти са „био”?

“Био” е продукт, който е произведен без употребата на торове, пестициди, антибиотици и други медикаменти, генно модифицирани организми и химически вещества. Зеленчуците не съдържат нитрати, а храните – изкуствени добавки.
Според европейските регламенти наименованията на опаковките биологично, екологично и органично са еднозначни. В България е приет терминът – биологично. Специално в България пазарът още е хаотичен и измамен. На продукти, произведени по стандартни методи, производителите нахално пишат на етикета „еко” или „био”. Ориентир все пак е цената. Истинските екологични продукти са до 3 пъти по-скъпи в сравнение с обикновените.

За много семейства е трудно да започнат да се хранят с биологични продукти най-вече заради твърде високите цени за тях. Другата възможност е да се откажат от любимите храни, които са пълни с химия. Но, ако все пак искате да се храните здравословно, можете да изберете “био” варианта само на няколко най-често употребявани храни, които имат най-високо съдържание на пестициди, добавки и др. Така може да се увеличи процентcj на приети биопродукти във вашето дневно хранене, без да се правят много големи промени в пазаруването и без да изхарчите много пари за това.

Ключът е в това да бъдем стратези при пазаруването на такива храни. Според изследвания на американската Environmental Working Group, екологично чистите плодове се различават по нивото на пестицидния остатък.

Бананите са плод, в който нивата на пестициден остатък са много ниски. Ако не намерите био-ябълки, по-добре да предпочетете банани или портокали. Снимка: Органик фууд

Някои зеленчуци като броколите, аспержите и лука, както и плодовете с кора като авокадо, банан и портокал, имат относително ниско ниво на пестициди в сравнение с други плодове и зеленчуци. Тоест – като купуваме произведени по стандартните методи плодове и зеленчуци от този вид, нивото на пестицидите в тях ще бъде по-ниско, отколкото в ябълките например.

Затова е много важно какви биопродукти ще вкарате в списъка с покупки. Американският педиатър д-р Алън Грийн в новата си книга “Raising Baby Green” обяснява как да отгледаме детето с екологично чисти продукти. Авторът предлага употребата на няколко стратегически продукта, които могат да окажат голямо влияние върху семейното хранене.

1. Млякото: Когато вземате чаша обикновено мляко, пазарувате цялата химическа система на агрономията.

Био-кисело мляко. Снимка: Горичка.бг

Хората, които консумират мляко, са загрижени за антибиотиците, изкуствените хормони и пестицидите, използвани в млекозавода докато се стигне до продукта – мляко. Изследване на департамента по земеделие на САЩ твърди, че в обикновеното мляко има повече от 30% пестициди, като в биологичното процентът е доста по-нисък. Въпреки всичко нивото на пестициди в млякото е относително ниско в сравнение с други продукти. Това обаче не бива да се приема успокоително, защото децата консумират мляко в големи количества. В България екологично чисти пресни млека почти няма. Но в повечето супермаркети в София например се намира био-кисело мляко. Цената му е около 2 пъти и половина по-висока от обикновените кисели млека, но си заслужава. Произвежда се в цех в с. Врабево до Троян, като млякото е от две съседни села, от крави, които не познават антибиотиците, лятно време пасат на ливадите в Балкана, а зимно не се докосват до фураж с изкуствени торове и пестициди.

2. Картофи: Те са основен продукт в храненето и на американците, и на българите.

Картофите са зеленчук с най-високо съдържание на инсектициди и др. химически вещества. Затова задължително е да се търсят био-картофи или да се намали употребата им. Снимка: Органик фууд

Лошата новина е, че те са едни от зеленчуците с най-голямо съдържание на пестициди. Картофите представляват около 30% от цялата необходима за организма доза зеленчуци в менюто. Затова купуването на екологични картофи води до рязка промяна към по-здравословно хранене. Изследване на департамента по земеделие на САЩ през 2006 г. тества съдържанието на пестициди в картофи, след като са измити и обелени. Резултатите показват, че те съдържат най-високо количество от 43 вида плодове и зеленчуци. Затова – търсете био-картофи, каквито, за съжаление в България твърде рядко се срещат. Или – селски картофи, отгледани без пестициди и изкуствени торове. Доста е трудно да се намерят, защото стопаните използват пестициди за борба с много широко разпространения колорадски бръмбар. Ако е невъзможно да си намерите чисти картофи, ограничете ги в храната си.

3. Олио. В България няма изследвания за съдържание на пестициди и нитрити в олиото. Но за предпочитане е да се купува нерафинирано. Някои не го харесват, че мирише. Тогава за предпочитане е да минат на зехтин. Той е по-здравословен, но и по-скъп. Зехтин от вида extra virgin (екстра върджин) задължително присъства в менюто от здравословна храна. Чистият зехтин се предписва и като лечебна храна за цяла дузина болести.

4. Кетчуп и домати: Много семейства приемат кетчуп в големи количества, наравно с приема на зеленчуци.

Био-кетчуп. В България не се продава, освен вносен, но рядко. Снимка: Органик фууд

Около 75 % от консумацията на домати е под формата на смлени домати, като включваме доматения сок, кетчупа, доматеното пюре и лютеницата. Последни изследвания в областта показват, че екологично произведеният кетчуп има значително, почти два пъти повече антиоксиданти от обикновения аналог. В доматите пък има високо съдържание на нитрити от торовете, което нямам как да се контролира. Не може всеки да си дава доматите на изследване, преди да ги яде. Затова екологично чистите домати, макар и по-скъпи, са категорично за предпочитане.
5. Ябълки: В САЩ например те заемат второ място по най-честа консумация от пресните плодове, след бананите. Те също се използват и като продукт за един от най-консумираните сокове – ябълковият.

Колкото по-красиво изглеждат едни ябълки, толкова по-малка е вероятността да са екологично чисти. Био-ябълките на външен вид изглеждат по-зле, защото, като не са пръскани, ги нападат различни инсекти и кората им няма толкова 4търговски“ вид. Снимка: Органик фууд

Също така те са и един от плодовете, който имат най-голямо съдържание на пестициди. Ако не можете да си намирате био-ябълки, намалете ги за сметка на банани, портокали, авокадо.

6. Месо. В месата има съдържание на антибиотици, с които лекуват животните, различни хормонални препарати, с които се стимулира растежът им, следи от химикали и пестициди, според фуража, с които ги хранят. Няма гаранции в кое месо са най-много, но все пак свинското е за предпочитане пред пилешкото, за този, който иска да поглъща по-малко антибиотици и др. препарати. Свинското пък е по-мазно и по-тежко като храна. Екологично чисто месо в България трудно се намира, но то може да се намали за сметка на риба – речна или океанска, в която няма съдържанието на много от веществата, които се срещат в месата от животновъдните ферми.

Задължителни атрибути в екологичното меню са кафявата (нерафинирана) захар и черният хляб. Тук не става дума за пестициди и химия. Просто рафинираните продукти са вредна и нездравословна храна. Кафява захар в България вече се намира. Но избягвайте българската. Има няколко вида българска кафява захар, която е менте. Това е бяла захар, обогатена с царевична захар и боядисана с карамелизиран захарен сироп. Истинската кафява захар струва между 4 и 7 лв. килограма. На пазара има колумбийска (за предпочитане – тръстикова), австрийска и унгарска (от цвекло, мирише на земя). По-скъпа е, но така или иначе захарта трябва да се ограничава в храненето.
При черните хлябове също има проблем. Продават се хлябове от бяло брашно (тип 500), боядисано с кафяви органични бои, с малко примес на трици и пълни с консерванти и подобрители. Хлябът трябва да се избира на пипане – колкото е по-твърд и не се мачка като дунапрен, толкова е по-истински.

(Използвани са материали и на в. „Ню Йорк Таймс“)

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.