В Русия се роят партии, марионетки на Кремъл

Захар Прилепин. Снимка: от тв екрана

Сбогом на видеоигрите! Вячеслав Макаров – един от създателите на известната „World of Tanks“, влезе в политиката. Но някои хора в Русия подозират, че партията на този „ексцентрик“ е избирателен трик, целящ запазване на управляващото мнозинство.

Хипотезата се роди, след като в началото на януари бе съобщено за създаването на неговата Партия на пряката демокрация. Вчера тя организира първия си конгрес в кулоарите на конференция за цифрови технологии в Москва.

За да се посвети на новата си кариера, дългокосият Вячеслав Макаров напусна компанията Wargaming. Базирана в Минск, Беларус, тя е в основата на един от най-големите успехи в историята на видеоигрите – „World of Tanks“, в която участниците играят онлайн, командвайки бойни танкове.

През последните месеци няколко политически партии, насочени към специфична аудитория, бяха лансирани в Русия с мисъл за регионалните избори през есента, а след това и на парламентарните през 2021 г.

Една от партиите, за които се говори най-много, е „За правдата“ на писателя националболшевик Захар Прилепин. Близък до проруските сепаратисти в Източна Украйна, в чиито редици се е сражавал, той отрича да е създал формацията си по искане на властите, но сред симпатизантите му е актьорът Стивън Сегал, голям почитател на Владимир Путин.

От началото на годината се родиха също екологическата партия „Зелена алтернатива“, „Достоен живот“, създадена от бивш депутат националист и ориентирана към младите и пробизнес партията „Нови хора“. През 2019 г. министерството на правосъдието вече регистрира 39 нови партии, 17 от които през последното тримесечие.

„Илюзия“

Адвокатът и блогър срещу корупцията Алексей Навални, главният противник на Кремъл, нямаше този шанс: от седем години екипът напразно се опитва да регистрира партията му, а в същото време неговият Фонд за борба с корупцията е разследван за „пране на пари“.

По мнението на експерти, малко вероятно е отсъствието на Навални да бъде компенсирано от някоя от тези нови партии в очите на руснаците, които търсят промяна.

„Целта на новите партии е да създадат илюзия за политическа конкуренция, да привлекат нови избиратели и да неутрализират по-опасната опозиция“, обобщава за АФП руската политоложка Екатерина Шулман.

Шансовете им да достигнат 5-те процента, необходими за влизане в парламента, са почти нулеви, но гласовете им, които увеличават избирателната активност, няма да се прелеят към други формации, които могат да извлекат полза от недоволството на руснаците – като комунистическата партия или тази на националиста Владимир Жириновски.

„Главната цел наистина е да бъдат сведени до минимум рисковете от намаляване на популярността на управляващата партия „Единна Русия“, подчертава експертът Татяна Становая от мозъчния тръст R. Politik.

Заради икономическия застой има сериозно недоволство от президентската партия, която има мнозинство в парламента. Желаещите да гласуват за нея спаднаха до 32,7 процента, доста под 54-те процента, получени на парламентарните избори през 2016 г., според най-новото проучване на Руския център за изследване на общественото мнение ВЦИОМ.

Рок звезда

Покрай тези често анекдотични партии беше много коментирано влизането в политиката на Сергей Шнуров – лидер на рокгрупата Leningrad, която е изключително популярна в Русия.

„С мен очевидно ще е много по-весело“, каза той, след като се присъедини към Партията на растежа, създадена през 2016 г. и ръководена от представителя на Кремъл по въпросите на предприемачите Борис Титов.

Дразнил досега властите, с които охотно се подиграваше, певецът се погрижи да изтрие от акаунтите си в социалните мрежи няколко съобщения, критични към политиката на управляващите, най-вече за непопулярната пенсионна реформа.

За Татяна Становая появата на тези нови партии се вписва в контекста на „деполитизацията“ на живота в Русия: „Това виждаме и в Европа, кризата на традиционните партии, идеята да залагаме на хора без връзка с политиката“.

„Но всички тези маневри не са опит да се говори за бъдещето на страната. А по-скоро желание да се избегнат истинските проблеми“, добавя политоложката.

Дори при липсата на сериозни програми, има една твърде реална възможност, добавя Екатерина Шулман: тези партии да постигнат електорален пробив и да объркат много добре шлифованата руска политическа игра.

„Тъй като доверието в съществуващите партии намалява, политическите субекти, смятани за „паразити“, могат да имат по-голям успех от очакваното“, казва тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.