Срещу коронавируса: Европейският център за превенция и контрол на заболяванията

Лаборатория за тест на коронавирус. Снимка: от видеорепортаж

Изправен пред разпространението на новия коронавирус в Европа, базираният в Швеция Европейски център за превенция и контрол на заболяванията (ЕCDC) се утвърждава като важен инструмент за овладяване на епидемията.

От началото на тази година тази служба на Европейския съюз е в повишена тревога заради епидемията на новия коронавирус, която засегна близо 3300 души в 28 европейски страни.

Една от мисиите й е да разпространява препоръки, които да помогнат за преодоляване на здравната криза. За тази цел центърът има нужда да събира информация и да дава оценка на рисковете от вируса.

„Работим с държавите членки и службите за обществено здравеопазване“, като се интересуваме не от „боледуването на един-единствен пациент, а от епидемията в нейната цялост“, за да можем да прогнозираме как ще се развива тя и да определим нужните мерки, заяви Жозеп Жанса, ръководител на отдела за събиране на информация и реагиране при епидемии.

Голяма част от работата се състои в това да изпреварим епидемията, обобщават екипите.

Центърът дава инструкции (като например кой е подходящият момент пациентите да дадат проба за вируса), за да бъдат използвани рационално наличните ресурси.

„Когато имате сто случая, може да се справите с тях по един начин, когато имате 10 000, трябва да си определите приоритети, защото не е възможно да направите изследване на всеки пациент поотделно“, изтъква Жозеп Жанса.

„Първите признаци“

Центърът бе създаден през 2004 г. след епидемията на тежкия остър респираторен синдром (ТОРС), която провокира световна здравна криза и на която европейските страни не успяха да дадат съгласуван отговор. Днес той разполага с триста служители.

От центъра заявиха, че са забелязали първите признаци на новия коронавирус в края на миналата година, след като са прочели доклади, в които се е споменавало за няколко случая на пневмония в Китай с неясен произход.

В момента с вируса са заразени над 93 000 души по света, а смъртните случаи са около 3200, повечето от които са в Китай. Най-тежко засегнатата европейска страна е Италия с 2500 заразени, по данни на европейския център.

В тази мартенска сутрин в помещенията на центъра, намиращ се в едно от предградията на Стокхолм, цари спокойствие въпреки епидемията, пише Франс прес в своята кореспонденция.

Дигитален часовник показва местното време в град Ухан, Китай, който е епицентърът на епидемията. Виждат се телевизионни екрани с графики и карти на разпространението на болестта. На други дигитални екрани е изписано съобщението „PHE Level 2 Acute Phase“, което означава заплаха от второ ниво за общественото здраве, остра фаза по скалата от три нива.

Откакто Европейският център за превенция и контрол на заболяванията повиши нивото на тревога в края на януари, два екипа се редуват на смени от сутрин до вечер, за да координират действията.

Въпреки това, изтъква Жанса, промяната в нивата на тревога не бива да провокира паника: нивата не са толкова индикация за сериозността на болестта, колкото за степента, в който тя е свързана с дейността на центъра. Колкото е по-голям броят на случаите на болните, толкова повече служители трябва да привлече центърът, за да се справи със ситуацията.

„Като пъзел“

От шест часа сутринта всеки ден екипите за изследване на епидемиите са на бойна нога. Същите тези екипи забелязаха първите признаци на епидемията, преди китайските власти да я обявят официално, и допринесоха за създаването на звено за спешна помощ в началото на януари.

„Като пъзел е, намирате първото парче, после с течение на времето се прибавят и другите парчета и започвате да получавате представа за вашия пъзел“, казва служителят Томас Моле.

За да е информиран за последните новини около вируса, всеки следи медии, официални сайтове и други платформи, в които здравните власти споделят информация. Данните впоследствие се събират и анализират от експерти по инфекциозни болести и от комуникационната служба, за да бъде определен необходимият тип действия.

Според Моле инструментите, с които разполага екипът, за първи път в историята са направили възможно проследяването в реално време на епидемия с подобен мащаб.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.