Какво установи СЗО за коронавируса и как ще се справят у нас?

Статистика и начини за овладяване

Мерки срещу коронавируса в Милано. Снимка: от тв екрана

Световната здравна организация (СЗО) разпространи доклад на екип от международни експерти, които са проучвали заразата с коронвируса във всички засегнати райони в Китай (виж тук).

Ето някои установени от доклада на СЗО факти за Ковид-19, които трябва да се знаят при разпространение на заразата в България.

 

Как се разпространява заразата

Най-често инфекцията се причинява (в 78-85% от случаите) в тесен кръг в семейството, от капчици и други носители на вируса, или в тесен контакт със заразен човек (вкл. сексуални и др.). Пренасянето с фини аерозоли във въздуха на разстояния не е от основните причини за разпространение.
При заразените 2055 болнични работници – повечето са били заразени у дома, или в ранната фаза на огнището в Ухан, когато защитните мерки за болницата все още не са били повишени.
Вероятността хората на възраст между 20 и 29 години да хванат инфекцията е малко по-ниска, а смъртността между тях е най-ниска. От прихваналите инфекцията в тази възрастова група само 0,2% са починали.

Симптоми

Случаите на хора, при които вирусът е бил открит и които в този момент нямат симптоми, са редки. Повечето от тях се разболяват през следващите няколко дни.
Най-честите симптоми са висока температура (88%) и суха кашлица (68%). Отпадналост, изтощение (38%), отхрачването на слуз при кашлица (33%), задух (18%), болки в гърлото (14%), главоболие (14%), мускулни болки (14%), втрисане (11%). По-рядко са гадене и повръщане (5%), запушен нос (5%) и диария (4%).

Продължителност на болестта и лечение

От началото на заразата до възстановяването, продължителността на заболяването е 3 до 6 седмици за тези тежки и критични пациенти, 2 седмици за леко болните.

У 80% от заразените заболяването протича по-леко, за тези пациенти в Китай са създадени временни болници във физкултурни салони, спортни и изложбени зали. Но 20% от заразените се нуждаят от интензивно болнично лечение в продължение на седмици.

При лечението на заболелите – 5% от хората се нуждаят от изкуствено дишане. Други 15% трябва да вдишват силно концентриран кислород – и то не само за няколко дни.

При бременни жени няма данни заболяването да протича по-тежко, отколкото при други. При 9 изследвани раждания на заразени жени децата са родени чрез цезарово сечение и здрави, без да са заразени с вируса. Жените са били заразени към края на бременността. Какъв ефект има върху бременните, заразени в началото на бременността, ще се види тепърва, когато се родят бебетата им.

Смъртност – по-висока при мъжете и по-възрастните, но…

Смъртността е по-висока при мъжете. Жените се заразяват и развиват болестта също толкова често, колкото мъжете. Но само 2,8% от китайските жени, които са били заразени, са починали от болестта, докато от мъжете са починали 4,7%.

Сред пациентите, заболели от коронавируса, които имат отпреди това сърдечно-съдови заболявания, степента на смъртност е 13,2%. За пациентите с високи нива на кръвна захар (неконтролиран диабет) смъртността е 9,2%, за пациентите с високо кръвно налягане – 8,4% смъртност, за пациенти с хронични респираторни заболявания – 8% смъртност, за пациенти с онкологични заболявания – 7,6% смъртност. Заразени лица без предишно заболяване умират в 1,4% от случаите.

При изследване на 44 672 заразени в Китай, е установена смъртност от 3,4%. Смъртността е силно повлияна от възрастта, съществуващи условия, пол и най-вече реакцията на системата на здравеопазването.

Таблица за смъртността в различни възрастови групи от вируса Ковид-19 в Китай. В други страни може да е по-различно, предупреждават от екипа на СЗО. Смъртността зависи до голяма степен от възможностите за интензивно болнично лечение, В претоварените болници смъртността е по-висока. Източник: СЗО

Коефициентът на смъртност е бил 5,8% в Ухан, но 0,7% в други райони на Китай, което Китай обясни с липсата на достатъчно легла за интензивно лечение в Ухан. Равнището на смъртността може да остане ниско, ако във всички страни агресивно се ограничават разпространението на вируса, за да се поддържа броят на тежко болни пациенти нисък, за да успеят да получат адекватно болнично лечение. На второ място трябва да се увеличи броят на леглата за интензивно лечение, за да има достатъчно за тежко болните. Китай изпробва различни методи за лечение и най-добрите се прилагат в цялата страна. Благодарение на това нивото на смъртност в Китай вече е по-ниско, отколкото преди месец.

Данните за смъртността тук отразяват състоянието на нещата в Китай до 17 февруари, а на други места всичко може да бъде различно.

Възрастовата група, пол, предишни заболявания не са основните фактори за смъртността. При хората в пренаселени болници смъртността е повече от тези в болниците, където получават повече грижи.

Как се овладява епидемията

От края на януари броят на заразените в Китай непрекъснато намалява. Една от важните причини за овладяване на епидемията е, че в Китай разпитват всички заразени в цялата страна с кого са имали контакти и всички тези хора са тествани. Само в Ухан това са правили 1800 екипа, всеки с най-малко 5 души.
Китай вече може да произвежда 1,6 милиона тестови комплекта за коронавируса седмично. Тестът дава резултат в същия ден. В цялата страна всеки, който отиде при лекаря с треска, се изследва за вируса:

Броят на заболелите и продължителността на лечението претоварва съществуващата система на здравеопазване в Ухан многократно. В провинция Хубей, чиято столица е Ухан, до края на февруари е имало близо 70 хил. заразени лица. За справянето с епидемията там са изпратени общо 40 000 служители от други провинции. 45 болници в Ухан се грижат за пациенти с Ковид-19. В кратки срокове са построени две импровизирани болници с 2600 легла.

Произход на вируса

Новият вирус е генетично 96% идентичен с известен коронавирус при прилепи и 86-92% идентичен с коронавирус у друг животински вид – панголин (люспеник), подобен на мравоядите. Следователно предаването на мутирал вирус от животни към хора е най-вероятната причина за появата на новия вирус.

Няколко цитата от доклада на СЗО:

„Смелият подход на Китай да овладее разпространението на този нов респираторен патоген промени хода на бързо ескалираща и смъртоносна епидемия. Пред лицето на неизвестен досега вирус, Китай извърши най-амбициозното в историята, бързо и агресивно усилие за борба с болестта. Безкомпромисното и строго използване в Китай на нефармацевтични мерки за ограничаване на предаването на вируса Ковид-19 дава жизненоважни уроци за целият свят. Този уникален и безпрецедентен отговор на общественото здраве в Китай обърна ескалиращите случаи в Хубей…“

„Голяма част от световната общност все още не е готова, включително и материално, да приложи мерките, които са били използвани за ограничаване на Ковид-19 в Китай. Това са единствените мерки, за които в момента е доказано, че прекъсват или свеждат до минимум преносните вериги при хората. Основното е изключително активно наблюдение за незабавно откриване на случаи, много бърза диагностика и незабавна изолация на случаите, строго проследяване и карантина на контактните близки и висока степен на разбиране и приемане от населението на тези мерки.“

„Ковид-19 се разпространява с удивителна скорост… Вече има доказателства, че нефармацевтичните интервенции могат да намалят и дори да прекъснат предаването на заразата….“

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.