Заради коронавируса в Италия забрани за пътуване, събиране, излизане от вкъщи

Пред отделение за спешна помощ в Милано. Снимка: от тв екрана

Италия на практика отцепи обширни райони от богатата си северна част, включително финансовата столица Милано в опит да овладее все по-растящото разпространение на коронавируса.

Следва обобщение на основните точки в правителственото постановление от 13 страници, с което се доразвиват и затягат въведените от 22 февруари насам мерки. Всички нови правила са в сила до 3 април.

Засегнати райони

Областта Ломбардия и провинциите Модена, Парма, Пиаченца, Реджо Емилия, Римини, Пезаро, Урбино, Алесандрия, Асти, Новара, Вербано-Кузио-Осола, Верчели, Падуа, Тревизо и Венеция. Смята се, че в тези райони живеят общо около 16 милиона души.

Движение

В постановлението се казва, че хората трябва „да избягват всякакви придвижвания в и от“ гореизброените територии, както и пътувания в тези райони извън такива „с доказана служебна необходимост или належащи ситуации по здравословни причини“. На всички поставени под карантина лица поради заболяване с коронавируса се забранява да напускат домовете си. В постановлението не се споменават доставките на стоки в и от тези райони и не се казва как ще бъдат прилагани правилата.

Забрана на събирания

Преустановяват се всички прояви в държавния и частния сектор, от културната до спортната област, от религиозни дейности до панаирите. На кината, музеите, театрите, пъбовете, училищата по танци, букмейкърските къщи, дискотеките и ски станциите е наредено да затворят. Преустановяват се гражданските и религиозните церемонии, включително траурните. Училищата и университетите остават затворени. Не се спира обаче обучението на здравни специалисти.

Ресторанти

Баровете и ресторантите могат да работят само от 6 ч. сутринта до 6 ч. вечерта местно време и само при условие, че могат да гарантират, че клиентите ще седят на разстояние поне един метър едни от други. При неспазване на тези правила работата им ще се преустанови.

Магазини

Магазините може да останат отворени, но само ако гарантират безопасното разстояние от един метър между клиентите. Големите и средните търговски центрове трябва да затварят през уикендите.

Спортни прояви

Всички спортни събития и състезания се преустановяват, с изключение на професионалните събития, стига да протичат на закрито и под медицинско наблюдение. Гимнастическите зали, спортните центрове, плувните басейни и спа комплексите трябва да затворят.

Здравен сектор

Отпуските на здравните работници се отменят. Придружителите на пациенти до спешните отделения не може да останат с тях в чакалните без изрично разрешение.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.