Остров Лесбос: от райски остров до „военна зона“

Митилини, столицата на о. Лесбос. Снимка: Иван Бакалов

Някога по-известен със своето узо, сирене, идилични плажове и като родно място на древната гръцка поетеса Сафо, Лесбос се трансформира под тежестта на хуманитарната криза не по свое желание. Сега островът, който се намира само на няколко километра от турския бряг, преживява нова вълна пристигания на мигранти, за която рибари, хотелиери и магазинери се опасяват, че още повече ще навреди на имиджа му като туристическа дестинация и ще ги съсипе.

Лесбос, където живеят 86 000 души, вече приютява 20 000 мигранти – повечето наблъскани в обекти, предназначени за по-малко от 3 000 души. Решението на Турция да отвори границата си доведе до увеличаване броя на мигрантите, изпробващи краткия, но понякога опасен път през Егейско море с гумени лодки.

Повечето фирми или поне туристическите фирми, отиват по дяволите, казва Вангелис Папаставрос, чиято съпруга притежава хотел в Митилини – най-големият град на острова.

Развил се около естествено пристанище, градът се радва на изящна архитектура, а куполът на местната гръцка православна църква доминира на хоризонта.

Но Папаставрос казва, че мигрантската криза носи лоша реклама на града, което застрашава начина на живот на островитяните.

Лесбос първоначално приветства мигрантите, когато те за пръв път започнаха да пристигат масово през 2015-2016 г., предимно бягайки от войните в Близкия изток и Афганистан.

Много мигранти продължиха до континенталната част на път за Западна Европа, но след като страните затвориха границите си, много мигранти останаха блокирани в Гърция. Според закона на ЕС страната членка, в която мигрантите влязат първо, е отговорна за обработване на техните молби за убежище – процес, който върви с темпото на охлюв.

Сега решението на Турция, която самата приютява 3,6 милиона бежанци от сирийския конфликт и казва, че не може да приема повече, повиши възможността за много нови пристигания в Лесбос и на другите гръцки острови, а местните жители са ужасени.

Магазинерът Тодорос казва, че може да затвори бизнеса си, ако кризата продължи. Вече ми е трудно да свързвам двата края. Човек си мисли, че тук се намира във военна зона, казва той.

Напрежението на острова е голямо, с чести сблъсъци между фрустрираните мигранти и разположените полицейски сили. Гърция увеличи морските патрули в района като същевременно обвини Турция, историческия си враг, че активно окуражава мигрантите да минат на нейна територия. Ситуацията носи също рискове за рибарите на острова.

Ние излизаме на риболов нощем и вече не мога да си спомня колко пъти се сблъскваме с тях, едва не се убиваме, казва Йоргос Маврапидис, на 67 години, говорейки за риска от сблъсък с гумени лодки, превозващи мигранти в Гърция.

На чакълестия плаж на няколко метра настрани са разхвърляни пластмасови шишета, неотворени бурканчета с бебешки храни и изоставени червено-сиви спасителни жилетки, останали от около 100 новопристигнали мигранти от Афганистан, които лагеруваха тук тази седмица преди да бъдат преместени в Митилини.

Рибарите се оплакват също от икономическото влияние на кризата. Ако, по волята на Господ, ние хванем пет килограма риба, вече не знаем какво да я правим, казва Никос Катакузинос, на 47 години. Като външни острови ние имахме малко туризъм, но сега всичко това си отиде. Животът ни се промени. Ние не можем да се справим с нашите проблеми, а сега трябва да решаваме и този проблем, казва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.