Поправката „Путин“, или Театъра на марионетките на „вечния“ президент

Путин играе хокей. Снимка: от тв екрана

Последните решения на депутатите не трябва да се смятат за окончателни. Ако Кремъл размисли, може да има и предсрочни избори, и въвеждане на монархия в страната. Марионетките на Владимир Путин ще утвърдят всичко.

В деня на гласуването на поправките в конституцията Държавната Дума внезапно започна да обсъжда идеята за предсрочното си преизбиране, за отмяната на ограниченията върху броя на мандатите на президента изобщо или лично за Владимир Путин и дори възможността изцяло да бъде ликвидиран президентския пост и той да бъде заменен с председател на Държавния съвет. Трудно е да се повярва в спонтанността на такива предложения. Особено след като президентът пристигна в парламента и избра от всички варианти правото лично за себе си отново на два пъти да бъде избиран след 2024 г.

Кремълските кукловоди

Най-вероятно е, че на 10 март в Думата ние наблюдавахме добре разигран спектакъл. Едни актьори, например депутатката, а в миналото космонавт Валентина Терешкова, както и бившият борец Александър Карелин, играеха предварително заучени роли. Други – като лидера на Либералнодемократическата партия на Русия (ЛДПР) Владимир Жириновски, който предложи изобщо да бъде заменен президентският пост и да се постави начело на държавата председателят на Държавния съвет, импровизираха в хода на пиесата, добавяйки абсурд.

Съществува, разбира се, и мъничък шанс, че част от политическия елит се е разбунтувал и се опитва, извеждайки Кремъл на чисти позиции, да провокира масово недоволство сред населението. Затова ужким се и луташе между президентската администрация и Думата шефът на управлението по вътрешна политика, един от известните кремълски „сиви кардинали“ Андрей Ярин. След всичко това трябваше да последва наказание за бунтарите, което някак си не се вижда. Така че най-вероятно Ярин бе дошъл в Думата като гост-режисьор.

Целта на поставения от него спектакъл бе да държи публиката в състояние на постоянно изумление, за да не може тя да дойде на себе си и да се замисли за ставащото. Тази стратегия, избрана от Кремъл от самото начало на конституционната реформа или на конституционния преврат, както много юристи назовават случилото се, остава неизменна.

Руските власти като носорози неумолимо с бясна скорост се носят напред, не обръщайки внимание на препятствията. Рязкото падане на цените на нефта, срива на курса на рублата, паниката на фондовите борси – всичко това не може да спре Владимир Путин. Войната, както се казва, си е война, но обядът в Кремъл се сервира по график.

Какво каза Путин?

Буквално за час в Думата генерираха изведнъж няколко стратегически конституционни поправки. Една от тях бе насрочването на предсрочни парламентарни избори поради това, че с приемането на новата конституция (или на пакета от поправки към старата, както уверяват властите), пълномощията на Думата, видите ли, рязко се разширяват.

Вторият вариант предполагаше пълна отмяна на ограниченията върху броя на преизбиранията на един и същи човек на поста президент на страната. Това би се отнасяло не само за действащия държавен глава, но и за всички негови приемници, разбира се, при условие, че той някога, в крайна сметка, напусне този пост.

Последната идея бе да се отмени ограничението на мандатите само за един човек – лично за Владимир Путин, за да може той през 2024 г. отново да бъде преизбран за президент на Русия.

Именно тази схема одобри сегашният държавен глава. На Путин не му се иска да се дава възможност на когото и да е да остава начело на държавата такъв брой мандати, който е ограничен само от смъртта (на титуляра). Да се разпуска една послушна Дума, за да бъде избрана нова още сега, също не е необходимо.

По този въпрос президентът може да бъде разбран. Защо да бърза да мине през неизбежно скандални избори, при които, както през 2019 г. в Москва, ще се наложи да бъдат сваляни опозиционни кандидати? Особено сега, когато е налице ръст на недоволството на населението заради срива на курса на рублата?

По-добре е да се даде възможност на всички да се успокоят. Изборите за Дума, впрочем, е напълно възможно да бъдат отложени във времето не за 2020, а дори, например, за 2022 г. И чак след това в нея да бъдат делегирани онези, които са готови да бъдат, както и сегашните депутати, марионетки на Кремъл в парламента.

Агресивно-послушно мнозинство

В това, че Путин може да прокара през този парламент каквото му се иска решение, никой и преди не се е съмнявал. Това потвърди гласуването по неговата персонална поправка за нулиране на мандатите: 380 депутати „за“, 43 (най-вероятно комунистите) „против“, и един – вероятно авторката на тази поправка Валентина Терешкова – въздържал се.

Във Върховния съвет на СССР неформалният лидер на опозицията, академик Андрей Сахаров, нарече такава тълпа от марионетки „агресивно-послушно мнозинство“. Тя такава и си остана. Практически няма съмнение, че и Конституционният съд ще се присъедини към това мнозинство, като потвърди конституционността на главната поправка, която той ще разглежда заедно с целия президентски „пакет“. Тогава Владимир Путин ще може да управлява страната до 2036 година. Разбира се, ако Русия издържи това.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.