Коронавирус: Бездомниците представляват двоен риск

Група бездомници, с каквито е прочут Сан Франциско, на спирка на ул. Маркет. Снимка: Иван Бакалов

Те често нямат къде де си измият ръцете, имат здравословни проблеми и се струпват в мръсни лагери.

Именно това прави бездомните хора особено уязвими за коронавируса. В САЩ според доклад на Белия дом в подобни условия живеят около 200 000 души – щатите Вашингтон, Калифорния и Орегон са сред най-засегнатите от бездомничество с оглед на това, че неравенството в доходите расте, а цените на жилищата поскъпват.

И – точно като по рецепта за бедствие – новият вирус удари най-тежко именно Западното крайбрежие на САЩ, където бяха регистрирани почти всички от смъртните случаи в Щатите. Здравните власти все още не са съобщили за епидемии от коронавирус сред бездомниците, но в миналото сред тях са върлували туберколоза и други болести, показвайки тяхната уязвимост.

Не са много обаче общините, опитващи да овладеят разпространението на Ковид-19, които разполагат с планове как да предпазят бездомниците и да им предоставят места за карантина, за да не допуснат те да предават болестта.

„Те представляват двоен риск. Един път за тях самите и втори път за обществото“, каза Чунхуей Чъ, директор на Центъра за изследване на глобалното здраве към Орегонския щатски университет в Корвалис.

Окръг Кинг, който включва Сиатъл и в който беше регистриран най-големият брой жертви в САЩ, е едно от малкото места, където са взети мерки: поставени са над десет временни мобилни сгради, където бездомниците ще могат да се възстановяват – някои са поставени върху земя, която е собственост на окръга, заобиколени от жилищни сгради. Тези временни жилища, които са горе-долу с големината на мобилна къща и могат да приемат по няколко души, преди това са били използвани за настаняване на петролни работници в Тексас. Окръжните власти са купили и мотел, където пациентите с коронавирус да могат да се възстановяват в изолация.

Този подход трябва да бъде приложен и на много други места, каза Чъ, който следи внимателно глобалната епидемия, която тръгна от Китай.

„На това трябва да се гледа като на извънредна мярка, а не като на трайно решение на въпроса с бездомничеството, по-скоро трябва да се разглежда като решение за възпиране на разпространението (на коронавируса)“, заяви Чъ.

Сан Франциско съобщи, че разработва план за защита на бездомниците от вируса, но все още оттам не са обявили какво конкретно ще включва той.

Миналия четвъртък в града също така беше отменена проява в голяма спортна зала, която беше организирана за предоставяне на общински услуги на бездомниците. Тя се организира редовно и на нея обикновено присъстват по около 1000 души. Отлагането обаче има за цел да бъде намален рискът от излагане на бездомниците на коронавируса, „защото те са по-възрастна група и обикновено имат повече от едно хронично заболяване“, обявиха местните общински власти.

По на юг, в окръг Лос Анджелис, здравните власти изпращат екипи в над 300 места за настаняване на бездомници, за да се гарантира, че те си мият ръцете и че не ползват обща храна и общи прибори за хранене, заяви директорът на департамента Барбара Ферер. Тя призовава приютите за подобни хора да обособят достатъчно пространство за изолиране на тези, които евентуално може да се разболеят.

Здравните власти в най-големия по население окръг в САЩ планират да въведат и широкообхватна карантина за бездомниците, в случай че вирусът се разпространи, и също така ще разположат екипи на улицата, които да работят в лагерите на бездомници, за да могат хората със симптоми да бъдат лекувани.

Ферер отбеляза, че здравните власти казват на хората да си стоят у дома, когато са болни, да си мият ръцете често и да се обаждат на лекарите си, ако са обезпокоени. „Сърцето ми се къса, като си помисля, че те живеят в почти невъзможни условия“, каза тя за бездомниците в петък.

В столицата на Орегон Салем, където по тротоарите в центъра е изникнал импровизиран бездомнически лагер, агенция, подпомагаща бездомниците, поставя мобилни полеви умивалници.

„Бездомниците в нашата община ще бъдат поставени в много трудно положение с оглед на всички тези здравни препоръки, които се издават в момента“, каза Джими Джонс, директор на Агенцията за общинско подпомагане. „Ако живеете в бездомнически лагер, е много трудно да си миете ръцете. Много е трудно да сте чист. Много е трудно да имате добра хигиена“, добави той.

Бездомник със сиво палто, който вървеше по тротоара в Салем, каза, че не е особено разтревожен от коронавируса. Въпреки всичко мъжът, който се представи единствено с малкото си име Алекс и каза, че е на 33 години, попита в кои райони се е разпространил вече вирусът и колко бързо се развива болестта, когато някой се зарази с нея.

„Мислех, че ще могат да я ограничат в Китай, не мислех, че ще се разпространи чак толкова“, заяви той. Според него по-младите бездомници не само че не са по-уязвими за вируса, ами са в състояние по-лесно да се справят с него.

„Имунните системи на тези хора вече са били подлагани на повече изпитания, отколкото тези на повечето хора“, каза Алекс. „Като цяло смятам, че те може да се окажат по-неподатливи, освен ако не става дума за по-възрастен бездомник“, добави той.

Експертите обаче смятат, че бездомниците са по-уязвими, защото много от тях имат съпътстващи здравословни проблеми. Такъв беше и случаят с много от пациентите, които починаха.

Джонс, защитникът на бездомниците, заяви, че хепатит С, сърдечни заболявания и диабет преобладават сред голяма част от 1400-те души, които спят по улиците, в коли или в изоставени сгради, или в горите и откритите пространства в Салем.

„Ако те прихванат в частност този вирус, има голяма вероятност той да ги засегне по-тежко, отколкото останалото население, с по-висока смъртност“, каза Джонс.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.