Борбата с вируса по света и у нас. Колко сме далеч и встрани

В българските болници няма такива костюми като скафандри, каквито виждаме в репортажите от Китай и Италия. Сестри и лекари у нас се пазят само с една маска, престилка и едни ръкавици. Маската не пази тях, а пациента.
Заразените пациенти в тежко състояние трябва да се интубират. Всеки може да си представи сестра или лекар като интубира болен на какъв риск е подложен.

И с какво заплащане.

Досега политици ни обясняваха какви са лоши медсестрите и как да насочели претенциите си не към правителството, а към болничните шефове.

Сега се видя, че в страни, които не са и сънували социализъм, именно правителствата предприеха извънредни мерки за подкрепа включително за сметките за ток, парно, замразиха изплащането на жилищни кредити и т. н. Медицинската практика при епидемии досега по света показва, че има толкова по-малко смъртни случаи, колкото повече ранни превантивни мерки са взети.

У нашето инфантилно общество няма и идея за това, дневният ред се задава от малоумни сутрешни блокове, където канят уж експерти да се изкажат, а основно правят политика и обясняват как правителството се грижи. И в тази политика отсъстват мерките, каквито предприемат в сериозните страни.

То у нас още няма достатъчно тествани, за да се види пълната картина.

И лекари и сестри са оставени на самотек, тепърва щели да им осигуряват (ще видим колко и къде). Болничните легла с възможност за обдишване с кислород, което е спасително за тежките случаи, били 740 в цяла България. Но те са за всички болни, не само за заразени с вируса. Как ще е след месец, когато на ден в болница влизат по 10-ина в тежко състояние? Какви героизми очакваме от лекари и сестри?

В Китай (същото е вече и в Италия) екипи проверяват минувачи в метрото, на улицата. В Китай ограничиха заразата с мерки, каквито в Европа са невъзможни, задължително прибират и въдворяват в карантина, и др.

У нас разчитаме на аурата на премиера. И дано вирусът се скрие като се затопли времето.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.