Путин „завинаги“? Поддръжниците и противниците на Кремъл се мобилизират

Путин в Държавната дума. Снимка: от тв екрана

И поддръжниците, и противниците на Кремъл се мобилизираха във вторник след поредната изненада, поднесена от Владимир Путин, чиято конституционна реформа му дава шанс да се задържи на президентския пост до 2036 г.

Поправка в основния закон, добавена за общо учудване към замислената по-обширна реформа, осигурява на силния човек в Русия възможността „да нулира“ брояча на президентските си мандати, съответно правото да се кандидатира отново през 2024, а после и през 2030 г. По искане на Путин маневрата предстои да бъде легитимирана от Конституционния съд.

Приет от депутатите на трето четене в сряда, пакетът от промени в конституцията, включващ освен това засилване на президентските прерогативи, социални мерки и консервативни обществени принципи, предстои да бъде утвърден също така от горната камара на парламента и с „общонародно гласуване“ на 22 април.

Политическите съюзници на президента приветстваха възможността 67-годишният Путин, управляващ Русия от 20 години, да се задържи на власт.

Изправен срещу враговете

Лоялният кмет на Москва Сергей Собянин заяви, например, че забраната Путин да се кандидатира пак през 2024 г. заради сегашното ограничение за два поредни мандата е „дестабилизиращ фактор“ за страната.

Той изтъкна „стабилното положение“ на властта, изправена срещу „вътрешните и външните врагове“ на Русия, които „се опитват да подкопаят нашата независимост и нашата икономика“.

Председателят на долната парламентарна камара Вячеслав Володин заяви, че реформата „ще подсили страната“. А председателката на горната камара Валентина Матвиенко увери, че при все това изборите през 2024 г. не са „предрешени“.

Критиците на властта виждат в тази изненадваща мярка доказателство, че Путин смята да остане на власт неограничено време, макар преди да е твърдял обратното.

Някои от тях съответно осъдиха решението на Собянин във вторник да забрани събиранията на повече от 5000 души, официално мотивирано с епидемията от коронавирус.

Забраната обаче бе огласена точно след изявление на опозицията, че ще демонстрира през март срещу Путин в Москва, където през лятото имаше мащабни протести, потушени от властите.

„1. Обявяваш, че ще управляваш вечно.
2. Опозицията се кани да проведе протестен митинг
3. Под претекст борбата с коронавируса забраняваш всички масови прояви в Москва“, иронизира популярният блогър СталинГулаг.

„Пуч“

Лидерът на опозиционерите Алексей Навални заклейми реформата, позволяваща Путин да се кандидатира за нов мандат, „сякаш му е за пръв път“. „Технически, това, което става днес, е пуч“, недоволства Леонид Волков, негова „дясна ръка“.

Още когато депутатите гласуваха във вторник на второ четене, стотина души се събраха близо до Кремъл, за да протестират срещу „немислимото“. В сряда пред парламента имаше нов протест.

За да оправдае поправките в конституцията, Путин заяви във вторник, че „силна президентска власт („вертикала“ в оригиналното изявление, б. пр.) е абсолютно необходима на Русия“ – „на първо място…, за да има стабилност“.

През януари той вече изненада всички с новината, че предприема конституционна реформа – първата след приемането на руския основен закон през 1993 г. Инициативата незабавно бе изтълкувана като начин да се подготвят нещата за периода след 2024 г.

Промените засягат политическата система, засилвайки по-специално пълномощията на изпълнителната власт, но предоставят и социално-икономически права като гарантирана минимална заплата и индексация на пенсиите.

Те затвърждават и консервативния обрат в Русия с добавени към основния закон текстове за „вярата в Бога“, за нуждата от държавни политики, насърчаващи раждаемостта, и за принципа, че бракът е възможен само като съюз между мъж и жена.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.