Коронавирус: Повечето заразени оздравяват, но страхът остава

Круизен кораб под карантина. Снимка: от тв екрана

Посред всички опасения, карантини и складиране на храни стана лесно да бъде пренебрегван фактът, че над 60 хиляди души се възстановиха от коронавируса, разпространил се по света. Вирусът може да причини различни по степен болестни състояния и е особено обезпокоителен за по-възрастните и за хората, вече имащи здравословни проблеми, които са изложени на риска от тежки последици, включително пневмония.

При повечето от засегнатите обаче коронавирусът предизвиква само леки или умерени симптоми като висока температура или кашлица и огромното мнозинство се възстановява от вируса.

Според Световната здравна организация хората с лека форма на заболяването се възстановяват за около две седмици, а при тези с по-тежка форма – от три до шест седмици. В континентален Китай, откъдето тръгна епидемията, бяха диагностицирани над 80 хиляди души, но повече от 58 хиляди вече са се възстановили.

Тъй като разликите във въздействието могат да бъдат толкова големи, световните здравни власти имат трудната задача да предупредят обществото за опасностите от вируса, без да създават паника.

Широко разпространените последици от вируса вече са зашеметяващи и те пращат трусове към финансовите пазари. Световните цени на петрола търпят най-големите си процентни спадове от времето на войната в Персийския залив през 1991 г., в Италия и Израел бяха въведени нови ограничения с наближаването на Страстната седмица.

Но дори някои от най-уязвимите пациенти успяват да се преборят със заболяването.

Бащата на Чарли Кембъл, 89-годишният Юджийн Кембъл, е диагностициран като носител на коронавируса и настанен в болница в Едмъндс, щата Вашингтон. Чарли Кембъл казва, че лекарят на баща му е сдържан оптимист, и добавя, че „при нормални обстоятелства той би изписал татко ми, но това не са нормални обстоятелства“.

Юджийн Кембъл е бил пратен в болница от старческия дом в Къркланд, който е свързан са 19 от 23-те смъртни случая от коронавируса в щата Вашингтон. „Вчера ние отидохме и го видяхме и той изглежда много добре“, казва Кембъл и отбелязва, че баща му диша нормално, а жизнените му функции и сърдечен ритъм са добри. „Може би той е най-възрастният човек, възстановил се от коронавируса.“

Тревогата и ужасът у някои от поставените под карантина, че ще бъдат стигматизирани от приятели, съседи и колеги, ги кара с неохота да признават дори и най-лекото въздействие върху здравето си. Интервюирани от АП пациенти – всички те пътници от круизния кораб „Даймънд принсес“, чиято карантина край Япония приключи – описват своите симптоми, които не са били по-сериозни от обикновена настинка или грип.

„Това беше две по скала от едно до десет“, казва Карл Голдман, хоспитализиран в Омаха, Небраска, от 17 февруари, след като вдигнал 39,4 градуса температура по време на чартърен полет от Япония до САЩ.

Голдман се хидратира с продукти на компанията „Гаторейд“. Той остава активен, като ходи из стаята си и се опитва да прави, мерейки с крачкомер, своите обичайни отпреди разболяването 10 хиляди крачки. „Аз напълно приемам, че това е мястото, където трябва да бъда, и че трябва да бъде прочистен от това, преди да бъда изписан“, казва той.

Грег Йерекс, който е бил диагностициран заедно със съпругата си Роуз Йерекс на „Даймънд принсес“, казва, че не е имал симптоми и се е чувствал здрав, както през всеки обикновен ден. „Ако си бях у дома, щях да изляза и да правя всичко, което правя обикновено“, заявява той в интервю чрез „Фейсбук“, докато семейната двойка е все още в болница в Нагоя, Япония. Роуз Йерекс е дала отрицателна проба при постъпването в болницата.

Според Грег Йерекс най-голямата заплаха за двамата е била за психическото им здраве, докато са били дни наред под карантина, изолирани от приятели и роднини и лишени от всякакъв човешки контакт. „Това е като да си затворник“, казва той. „Крачиш, безпокоиш се, терзаеш се, представяш си всякакви неща. Нямаш контрол.“ Грег Йерекс казва, че той и съпругата му, които вече са изписани, възнамеряват да отидат на консултация, за да преодолеят душевния стрес, който са преживели.

Тяхната спътничка от круиза Ребека Фрейзър знае как са се чувствали. „Не мога да говоря с никого“, казва тя през „Фейсбук“, докато все още е хоспитализирана в Нагоя. „В стаята ми има едно малко прозорче, но не мога да излизам. Единственият контакт, която имам, е през „Фейсбук Месинджър“. Не бих пожелала това на никого.“ Фрейзър казва, че едно от най-угнетяващото нещо е било очакването да излязат резултатите от нейния тест. Диагностицираните с вируса пациенти трябва да дадат две последователни отрицателни проби, преди да бъдат изписани.

Сега Фрейзър е вън от болницата, но се притеснява да не бъде стигматизирана от общността у дома. „Ще се страхуват ли те?“, чуди се тя. „Ще ме критикуват ли, че съм вкъщи, като си мислят, че съм донесла вируса със себе си?“

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.