Френският начин: Със самообладание и солидарност срещу коронавируса

Държавата ще плати заплатите на всички, които спрат да работят заради коронавирус

Божидар Чеков. Снимка: личен архив

Еманюел Макрон обяви нови превантивни мерки срещу епидемията. Детски градини, училища и университети затварят врати за известно време. За да успокои безпокойството на французите, работещи в частния сектор, той заяви, че държавата ще плати заплатите на всички, които по технически причини, спрат да работят заради коронавирус. Франция, която разполага със 600 болнични легла за 100 000 жители е между първите най-екипирани страни в света. В сравнение, Англия разполага с 260 легла за 100 000 жители. Тестовете за вируса струват около 50 евро, от които касата връща близо 90%. По всички граници се вършат безплатни тестове, но влизането и излизането от Франция не се забранява. В сравнение в САЩ един тест струва между 1200 и 1280 долара и 30 милиона американци са без здравна осигуровка.

Поради огромните разходи свързани с епидемията, френският президент заяви, че здравеопазването е извън пазарната икономика, защото човешкият живот няма цена. Не е трудно да се разбере защо във Франция, където всички са задължително здравно осигурени, (както и в Германия) спокойствието и добрата организация преобладават. И не само. Французите, които са известни с индивидуализма, достигащ до егоизъм, в този труден момент за страната, показват спонтанна солидарност и дисциплина. Най-яркият пример за гражданско им съзнание е доброволния прилив на стотици медицински кадри в пенсия, както и на студенти по медицина, към организационния команден щаб на министерството на здравеопазването.

Тази вдъхваща оптимизъм френска система е в пълен контраст със случващото се в България. Непотвърдени слухове за зараза се разпространяват безнаказано. Блъсканицата пред вратите на болниците между нуждаещи се от редовна медицинска помощ и случайно страдащи от възпалено гърло, пречи на медицинския персонал да организира прегледите. Информацията е хаотична. Лекари си дават оставките поради административни неуредици. Медицински сестри напускат поради неплатени заплати.

Томислав Дончев, човекът с лице на боксьор без един спечелен мач, сипе заплахи срещу всички, които не спазват карантината. Каква е тази карантина? Къде започва и къде свършва – никъде не пише. Борисов също заплашва с глоби. Парламента щял да гласува забрана за пътуване към европейските страни, където има зараза от коронавирус. Защо? Да се спре идването в България от граждани на тези страни – има някаква логика, но излизането е абсолютно безсмислено. Всички тези превантивни мерки, приличат на политическа импровизация, която увеличава паниката, вместо да въдвори ред и самодисциплина.

Настоящето българско здравеопазване, заплашено от епидемията с коронавируса, тепърва ще покаже всичките си недостатъци, завещани от Иванкостовата реформа. „Бащата“ на родния капитализъм внедри американския модел на здравеопазване – болниците да са търговски дружества. Не случайно, някои специалисти предупредиха, че връзката между пари и здраве води към геноцид. В продължение на няколко десетки години българския парламент не направи нищо за да изясни пред българското общество, че здравето на нацията е задължение на държавата!

От страницата на автора

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.