След като Тръмп забрани достъпа на европейци – започват нежелани последици

Доналд Тръмп. Снимка: от тв екрана

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обясни решението си да не обсъди наложената на страните от ЕС карантина с европейските лидери с аргумента, че това би отнело прекалено много време. Той се оправда, че са били необходими спешни действия и призна, че те ще се отразят на икономиката, пише френският в. „Либерасион“.

Решението на американския президент да забрани допускането на посетители от Европа вече има нежелани последици. Опитът на Тръмп да вдъхне увереност на САЩ доведе вместо това до паника, объркване и засилване на страховете в обществото, посочва британският в. „Гардиън“.

Въпреки първоначалните надежди, вдъхнати от решението му да произнесе пред нацията предавана на живо реч от Овалния кабинет и признанието му, че това е „ужасна инфекция“, президентът бързо се върна към познатия си стил, определяйки Ковид-19 като „чуждестранен вирус“ и подчертавайки, че много от заразите в САЩ са били донесени от посетители от Европа, подчертава изданието.

„Доктрината на Тръмп за „Америка на първо място“ винаги ще противопоставя САЩ на света, намеквайки, че чистотата на САЩ е заплашена от орди чужденци. Тръмп използваше тази представа за имиграцията вече повече от четири години. Едва ли е изненадващо, че сега прибягна до нея във връзка с коронавируса. Също толкова типично за Тръмп беше и предпочитанието за мащабни укази, вместо за подробни, целенасочени промени на политиката“, продължава „Гардиън“.

Според вестника това, от което САЩ се нуждаят най-много, е сериозна програма за изследвания – в момента те са на дъното на глобалната таблица по брой тестове за коронавируса на 1 милион души. Но подобно решение би изисквало прекалено много работа и би било прекалено скучно и бавно за човек като Тръмп, предпочитащ мащабни решения, водещи до добри заглавия и медийно отразяване.

Разбира се, тъй като става дума за Тръмп, речта му беше пълна с грешки, които трябваше да бъдат поправени. В новото решение има и нелогични моменти: защо то се прилага към европейците, когато проблемът е глобален и САЩ имат собствен проблем с разпространението на болестта? Защо се прави изключение за Великобритания, която изобщо не е пощадена от разпространението на коронавируса?

Липсата на обяснения доведе до спекулации: че това може да е политически мотивирана нападка срещу ЕС и преференциално отношение към Великобритания, която напусна съюза. Че мотивът на Тръмп може да е нещо толкова незначително като факта, че самият той има голф игрища във Великобритания и Ирландия и не иска да вреди на собствения си бизнес. Или, може би, че решението му се дължи на примитивни расистки възгледи, разделящи света на чиста, приемлива англосфера и „пространство извън тези граници“, което е мръсно и пълно с болест?

Независимо какво е обяснението, речта на Тръмп се провали. Най-ясното доказателство за това беше показателят, който той разбира най-добре и от който се страхува най-много, защото според него е ключов за преизбирането му: заглавието тази сутрин „Стоковите пазари се сриват, след като решението на Тръмп да забрани пътуванията от Европа шокира инвеститорите, заключава „Гардиън“.

Дори помощници и съветници на Белия дом признават в лични разговори, че Тръмп не е успял да постигне основната цел на речта си – да успокои нацията, подчертава в. „Вашингтон пост“.

Според тях това далеч не е било най-доброто публично изказване на президента.

Британският в. „Индипендънт“ се фокусира вместо това върху признанието на премиера Борис Джонсън, че „още много семейства ще загубят преждевременно свои близки“.

Въпреки това британците трябва да продължат да се държат както досега, или почти. Подобна политика не беше възприета на практика никъде другаде, отбелязва британското издание. Експертите на Борис Джонсън обаче смятат, че тяхната стратегия ще удължи разпространението на епидемията и ще забави достигането до пиковия момент, за да може той да се падне през лятото. За по-малко от три седмици вирусът претовари здравната система на Северна Италия.

Тежко засегнатата област Ломбардия се превърна в мрачен прозорец към това, което би се случило със страните по света, които не успеят да забавят разпространението на вируса, водейки до претоварване на болниците, пише в. „Ню Йорк таймс“.

Ако не успеят, дори болниците в развити страни с най-доброто здравеопазване на света рискуват да се превърнат в места за сортиране, на които докторите и медицинския персонал са принудени да правят извънредни решения кой може да живее и кой може да умре.
Богатата Северна Италия вече е изправена пред вариант на този кошмар.

Тази седмица Рим въведе драконови мерки, ограничавайки придвижването на хора и затваряйки магазините, с изключение на аптеките и тези за хранителни стоки. Но те не бяха приложени навреме, за да предотвратят резкия скок на броя на заболелите, които натовари дори уважаваната италианска здравна система.

Сега италианският опит подчертава колко важно е да се действа решително – и бързо, в началото на епидемията – преди броят на случаите да достигна кризисни равнища.

Тогава вече е прекалено късно да се избегне натоварване на системата отвъд предвиденото. Италия изглежда е преминала този праг и сега докторите в страната се оказват в извънредна позиция, почти невиждана след края на Втората световна война в развитите европейски страни с обществено здравеопазване.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.