Три жени в борба за Париж

Ан Идалго, Рашида Дати и Аниес Бюзен. Снимка: от тв екрана

Фаворитът за кметското място е дъщеря на емигрирали републиканци от Испания, която успя да стане кмет на един от най-великите градове в Европа.

Основната й съперничка, едно от 11-те деца на работник имигрант от Мароко, е израснала в работнически квартал в провинциален град и се издига до министър на правосъдието. А на третото място е уважавана хематоложка, станала впоследствие здравен администратор, а после и здравен министър.

В неделя три забележителни жени ще се съревновават за кметското място в Париж в рамките на местните избори във Франция същия ден.

Действащият кмет на френската столица, 60-годишната Ан Идалго, се надява да успее да спечели нов един мандат въпреки пълното поражение, което нейната Френска социалистическа партия претърпя от президента центрист Еманюел Макрон на три последователни национални избора и едни европейски след 2017 година.

Тя обаче среща неочаквано силен съперник в лицето на 54-годишната Рашида Дати, бивш правосъден министър при президента консерватор Никола Саркози, която успя да вдъхне нова надежда на парижката десница, след като и тя понесе пострада от възхода на Макрон.

Бившият здравен министър на Макрон, 57-годишната Аниес Бюзен, се включи в надпреварата със закъснение. Тя пое щафетата в средата на февруари, след като първоначалният кандидат на центристите се оттегли от съревнованието на фона на странен скандал, включващ запис със сексуално съдържание, студентка по право и живеещ в изгнание руски художник, известен с това, че при протестен пърформанс на Червения площад си закова скротума за земята.

Според преобладаващата част от последните социологически проучвания Идалго и Дати са с равни проценти, вариращи между 23 и 25 на сто, а Бюзен има между 17 и 20 процента.

Допреди година трофеят Париж – и нанасянето на последния, смъртоносен удар върху ФСП – изглеждаше лесно постижимо за партията на Макрон „Република, напред!“

Идалго изкара цялата 2018 г. със силно критични към себе си медии. Заради преливане на Сена и ремонтни дейности градските плъхове избягаха от гнездата си и сновяха из парковете и се трупаха при кофите за смет посред бял ден за ужас на гражданите.

Схемата за наемане на велосипеди в града се срина, след като поръчката за нея бе възложена на нова фирма. Напълно се провали и схемата за споделено пътуване с електромобил в региона. А съдът отмени знаков проект за обособяване на двукилометрова пешеходна зона на десния бряг на Сена.

Оттогава обаче нещата за бившата инспекторка по труда се подобриха. Схемата за наемане на велосипеди отново работи, а новите велоалеи бързо-бързо се изпълниха с велосипедисти по време на транспортната стачка срещу пенсионната реформа на Макрон.

След като с нова заповед вече бе окончателно гарантирано, че крайбрежната зона остава пешеходна зона, политическите й съперници взеха под внимание растящата популярност на тази зона сред жителите и гостите на града и затова се отказаха да я отварят отново за автомобили.

Сблъсквайки се с мерки за изтребването си и по-трудни за достъп кофи за смет, дори и плъховете станаха по-незабележими.

Въпреки това обаче недоволството от чистота на града, престъпността и противообществените прояви позволиха на Дати да организира кампанията си около ясно послание.

Чистота и ред са ключовите думи в кампанията й, чийто успех изненада дори мнозина в собствената й партия, които първоначално бяха настроени да се споразумяват с центристите на Макрон.

Дати обвини Идалго в тесногръд, идеологизиран подход към управлението на града – включително относно мерките й за велосипедистите. „Като гоните колите, създавате повече задръствания и повече замърсяване“, каза Дати на среща с обществеността в понеделник.

Париж се превърна в затворен град, с престъпност и липса на социална смесеност, отблъсквайки хората, недоволстваше тя и изтъкна своя произход. „Искам да върна на Париж това, което той ми даде – шанс за всеки да има добър живот“, каза тя.

Дори и онези съперници на Идалго, които са по-благосклонни към нея, също споделят критиките към управленския й подход.

Нейният „стил на управление не е достатъчно демократичен, не е достатъчно отворен за дискусии“, каза пред Англо-американската прес асоциация миналата седмица кандидатът на Зелените Давид Белиар, който е част от управляващата коалиция на Идалго в довършващия мандата си състав на общинския съвет.

Кметът обаче отвърна на критиките към стила й от страна на Бюзен, която като здравен министър се сблъска с протести на болничен персонал заради дългогодишните проблеми в бързата помощ. „Моите методи никога не са изкарвали хиляди хора по улиците“, каза Идалго вчера пред радио „Франс енфо“. Зелените мерки като обособяването на пешеходни зони и велоалеите, макар и оспорвани у дома, привлякоха внимание в чужбина.

Сега Идалго казва, че иска да изведе тези мерки на следващото ниво, като създаде „15-минутен град“, тоест всяка точка на Париж да е достъпна за 15 минути от дома на всеки гражданин, като се подпомогне общественият живот на локално ниво и се ограничи замърсяването от транспорта.

Въпреки социологическите проучвания обаче сложната избирателна система в два тура въз основа на отделни листи в 17-те района на Париж прави изхода от изборите трудно предвидим.

Първият тур в неделя надали ще даде окончателна победа на някои от кандидатите, което от своя страна може да доведе до пазарлъци и коалиции за втория тур седмица по-късно.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.