Коронавирус: Ще успее ли Швеция с най-меките мерки в Европа и идеята за колективен имунитет?

Обществената служба избира устойчива стратегия в дългосрочен план

Инструкции за желаещи да се прегледат пред здравно заведение в Гьотеборг. Снимка: екпресен

Швеция изглежда е държавата, която до момента предприема най-меки мерки в Европа и новините за разпространение на вируса COVID-19 са посрещани по-спокойно в сравнение със съседните скандинавски държави. В Швеция университетите, училищата и детските градини продължават да работят, а по улиците или в градския транспорт не се забелязват хора с маски.

В някои заведения в тоалетните има ръкавици за еднократна употреба, предоставени за ползване от клиентите. Работодателите са насърчавани да изпратят, когато е възможно, служителите си да работят от вкъщи.

Според държавният епидемиолог Андерс Тегнел предложението за изграждането на масов имунитет е „отчасти“ правилно, но това не е правителствената стратегия: „Нашата основна цел сега е възможно най-бавно да се разпространи заразата.“

Основният призив към населението е хората, които имат симптоми, да се самоограничат и да се лекуват у дома, за да не се предава заразата чрез болничните заведения. Преди няколко дни от болничните заведения обявяват, че спират да тестват дали заболяването е коронавирус или грип.

Аника Линде, държавен епидемиолог между 2005 и 2013 г., казва в интервю за информационната агенция TT, че „Службата за обществено здраве е избрала стратегията, която е може би най-устойчивата в дългосрочен план“.

„Вярвам, че стратегията на Службата за обществено здраве е да постигнем имунитет на населението, възможно най-много хора да бъдат заразени, без да се разболяват сериозно и по този начин да бъдат имунизирани. Важно е обаче да се разтегне във времето протичането на инфекцията и да се намали пикът на броя на хората, които се разболяват едновременно, за да се улесни работата на медицинските служби“, казва Аника Линде пред TT.

Под колективен имунитет се разбира, че ако достатъчно голяма част от населението, обикновено около шест от десет души, са имунизирани срещу вируса чрез ваксина или преболедуване, разпространението на инфекцията ще намалее спонтанно.

Карин Тегмарк Уайзъл, ръководителка на отдел за обществено здравеопазване, оспори, че управлението използва единствено стратегията за колективния имунитет, в предаването „Добро утро, свят“ на шведското радио.

„Сега целта е на всяка цена да се забави инфекцията. Напълно вярно е, че се постига колективен имунитет сред хората в общността, при които заболяването протича по добър начин и това също така ще защити възрастните хора. Но това не е нашето намерение в момента. То е да се уверим, че инфекцията не се разпространява.“

Държавният епидемиолог Андерс Тегнел: Опитваме се да забавим инфекцията възможно най-много

Стратегията за изграждане на колективен имунитет е „отчасти“ правилна, според Андерс Тегнел, настоящ държавен епидемиолог, който коментира разсъжденията на Аника Линде пред „Експресен“.

– Отчасти това е така, проблемът е, че все още всъщност не знаем как изглежда колективният имунитет за това заболяване, все още е малко неясно. Все още нямаме добри данни за това, тъй като не са направени необходимите изследвани. Затова нашата основна цел сега е разпространението на инфекцията да върви възможно най-бавно и разбира се в дългосрочен план да се изгради такъв тип имунитет в обществото, който да предпазва от бързото разпространие на инфекцията в бъдеще.

– Но това ли е вашата стратегия, хората да бъдат заразени и да си изградят имунитет, така че слабите да бъдат защитени?

– Не, не основно, но основата на нашата стратегия е да се опитаме да забавим инфекцията възможно най-много. Всъщност не знаем как би изглеждал колективният имунитет при този вид заболяване, така че е много странно да се каже, че това е стратегията, когато не знаем каква е целта. Но ние знаем каква е целта: да се намали разпространението на инфекцията и знаем как да я постигнем. Всичко е в това да си останете у дома, когато сте болни. Това е разковничето.

След интервюто на Аника Линде пред TT различни политици критикуват стратегията за колективния имунитет като неподходяща. Със близо 1000 регистрирани до момента, Швеция остава една от страните с най-меки мерки срещу разпространението на коронавирус.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.