Какви са мерките против епидемията в Германия

Снимка: Дойчланд функ

Как се случват нещата в Германия…

От тази седмица затварят поетапно училища и детски градини. Университетите вече спряха. Това съобщиха обаче още оня ден, за да се даде някакво време на училищата да се организират. Което за немските условия си е хаос…

От петък са затворени барове и дискотеки.

Информацията се подава всеки ден от „Роберт Кох институт”.

Няма хора в униформи. Никой не твърди, че Европа ще умре, само се готвим за влизане в пика на епидемията.

Фирмите имаха няколко седмици да се подготвят за план Б. Дезинфекцираме всичко преди да седнем по бюрата и преди да станем от тях. Рисковите колеги работят от вкъщи. Няма затворени магазини.

Бундеслигата от тази седмица спира. Първо играха един безутешен мач без публика, ама се оказа ялово и спират мачовете въобще. Още повече, че има позитивни играчи. Това е една от основните теми тук, как сега без мачове.

И Формула едно е отменена. И хандбала.

Транспортът мина на автоматично отваряне и затваряне на врати, щото хората взеха да не слизат по спирките си, ако няма кой да им натисне копчето. В автобусите – единственият транспорт, в който шофьорът не е в кабинка – вече не се отваря първата врата вече и се качваме отзад. Не се продават вече билети при шофьора.

Засега ресторантите също работят. не знам как ще е тази седмица.

На няколко пъти опразвахме магазините, тук от януари всеки със симптоми или контакт с човек със симптоми знае, че трябва да се карантина за 14 дни. Та нормално, напълнихме хладилниците. Имаше бясно изкупуване на тоалетна хартия. Обаче и това мина, сега всички ядат вероятно домати със спагети, магазините са си пълни.

Имам колеги в карантина. На хоумофис са (работят вкъщи – бел. ред.). Ако проявят симптоми, минаваме и ние в карантина. Всеки ден получаваме имейли от централата какво да очакваме. Готвят се за масов хоумофис – при нас си трябва специален софтуер, тоест време за организация.

Нищо не е скрито покрито от вчера за днес и предпоследно. Затваряне явно ще има и тук, но става плавно. Въпреки това бизнесът е в абсолютен стрес.

Държавата отпусна пакет с помощи, заеми за осигуряване на ликвидност и има гореща линия за дребните бизнеси, на която могат да получат указания към кого да се обърнат, за да им помогне да получат всички помощни мерки. Не знам доколко ще помогне това, вероятно ще има фалити, но се опитват да омекотят.

Другата голяма тема е кой ще гледа децата от другата седмица. В Берлин за медицинския персонал е организирано гледане на деца. Другите трябва да се спасяват сами, както по принцип е в тая държава с майките с деца.

Около тестването има доста хаос и тук, но не връщат никой, който има симптоми или е бил контактен с човек със симптоми. Има палатки, в които чакат хората за тест, да не са при другите болни в чакалните. Тестовете се чакат 3-5 дни, докато не излезе резултатът, си в карантина.

В петък към 20 часа имаше 3795 потвърдени лабораторно случая. 9 починали. Няма паника. Германия е последната в Европа, която не се отдава на полицейщина. И въпреки това засега мерките й явно работят.

Еми това е.

Мийте си ръцете по 20 пъти на ден и стойте на метър от другите.

– –
* Авторката е кореспондентка на „Клуб Z” в Германия. Текстът е от фейсбук-страницата й.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.