Има ли бъдеще пред ТЕЦ?

Инвестиращите във въглищни електроцентрали рискуват да загубят милиарди

Слънчева електрическа централа. Снимка: Снимка: Солар репауър

Предприемачите, които инвестират в електроцентрали на въглища, рискуват да загубят милиарди лири, след като новите възобновяеми енергийни източници сега са по-евтини от новите въглищни централи, гласи нов доклад. Промяната се дължи главно на по-евтината вятърна и слънчева енергия, заявиха от Carbon Tracker.

Според базирания в Лондон мозъчен тръст след 10 години ще е по-евтино да се затворят сега съществуващите топлоелектрически централи (ТЕЦ) и да бъдат изградени вятърни и соларни мощности.

Международната агенция за енергията (МАЕ) обаче посочва, че въглищата ще останат най-големият източник на енергия в света още години, освен ако правителствата не променят радикално своите политики.

Авторите на доклада на Carbon Tracker твърдят, че са проучили икономическия модел на 95% от електроцентралите на въглища на планетата.

В повечето страни, включително Великобритания, вече е по-евтино да се изградят нови възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), отколкото нови въглищни централи. В 60% от ТЕЦ-овете по света производствените разходи са по-високи, отколкото биха били от ВЕИ, твърди докладът.

Той обаче прави крачка още по-нататък, като прогнозира, че до 10 години най-евтиният вариант във всички държави ще бъде да затворят съществуващите централи на въглища и вместо това да изградят нови вятърни и соларни мощности.

Отказ от въглищата

Въпросът е решаващо значение за глобалните планове за справяне с промените в климата. Carbon Tracker казва, че за да бъде борбата с климатичните промени ефективна, трябва да бъде затваряна по една ТЕЦ на ден до 2040 година.

Докладът призовава правителствата и инвеститорите да се откажат от планираните проекти за централи на въглища или в противен случай рискуват да загубят близо 500 милиарда лири стерлинги под формата на прахосани инвестиции. Авторите твърдят, че в нерегулираните икономики пазарните сили ще изхвърлят въглищата от употреба.

Това вече започна да се случва в САЩ, където президентът Доналд Тръмп бе обещал да съживи въгледобивната промишленост, но установи, че инвеститорите не желаят да го подкрепят.

Голям брой развиващи се страни, където има силни връзки между енергийните доставчици и правителствата, обаче все още позволяват на въглищни централи да работят, въпреки че по-високите разходи се поемат от потребителите.

Мат Грей от Carbon Tracker, който е съавтор на доклада, заяви: „Въглищата не могат да се конкурират с възобновяемите източници в целия свят и съществува риск предложените инвестиции във въглища да се превърнат в блокирани активи, които да гарантират скъпа електроенергия от въглища в продължение на десетилетия“.

„Пазарът дава импулс за енергиен преход към ниски въглеродни (емисии), но правителствата не слушат. (А за тях) има икономическа логика да се откажат незабавно от проектите за нови въглищни централи и постепенно да извадят от експлоатация вече съществуващите“, каза Грей.

Бъдеще с въглища?

Някои държави, по-конкретно в Азия, остават верни на въглищата за производство на електроенергия. МАЕ обаче казва, че производството на електроенергия чрез горене на въглища е напът да преживее най-големия си упадък – загубени над 250 тераватчаса, или 2,5%. Това се дължи предимно на двуцифрения спад в САЩ и Европа.

МАЕ прогнозира, че делът на въглищата от световното производство на електроенергия ще спадне от 38% през 2018 г. до 35% през 2024 година, но че те безспорно ще останат на първо място като най-големия източник.

Тя освен това казва, че се очаква темповете на упадъка да се забавят, освен ако въглищата не бъдат поставени под допълнителен натиск от страна на по-силни климатични политики или по-ниски от прогнозираните цени на природния газ.

Кейсуке Садамори от МАЕ заяви: „Това не е краят на въглищата, тъй като търсенето продължава да нараства в Азия.“ В същото време той добави: „Делът на региона от глобалното производство на електроенергия от въглища скочи от малко над 20% през 1990 г. до близо 80% през 2019 година, което означава, че съдбата на въглищата е все по-свързана с решенията, които биват взимани в азиатските столици.“

Великобритания е в процес на закриване на въглищни електроцентрали и използва климатичната платформа на ООН, за да създаде Алианс за енергията след въглищата (Powering Beyond Coal Alliance).

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.