Италиански топ вирусолог: Цяла Европа трябва да тръгне на люта битка с КОВИД-19

Роберто Буриони. Снимка: от тв екрана

Роберто Буриони беше един от първите учени в Италия, които биха тревога за взрива от коронавирус, но на неговите предупреждения отначало не бе обърнато внимание. Сега той предупреждава другите страни в Европа да не повтарят същата грешка.

„Не подценявайте опасността. Италия правеше това в продължение на една седмица, някои хора я наричаха просто обикновен грип, а един лекар твърде неуместно каза, че това ще отшуми само за две седмици“.

Буриони, 57-годишен професор по микробиология и вирусология в университета „Вита Салюте Сан Рафаеле“ в Милано, е най-известният вирусолог в Италия. „За съжаление, още от времето на Юлий Цезар, хората искат да вярват, че онова, което те желаят, ще се случи“, казва той, цитирайки думите на знаменития римския император от неговите „Записки за Галската война“.

Сега, когато Испания, Франция и Австрия вървят по пътя на Италия с драстични мерки за ограничаване на заразата, Буриони казва, че е време Европа като цяло да се окаже на висотата на отговорността си. „Много важно е Европа да покаже някакво единство. Нуждаем се от общ подход, сега е време, което изисква да действаме заедно, – подчертава той. – Иначе какъв е смисълът на нашия Европейски съюз?“

Без строги ограничителни мерки в целия континент, предупреждава той, една страна може да успее да отбие атака на вируса, а след това да бъде отново заразена от съседите си, които са възприели по-мек подход. Рискът е „очевиден“, казва професорът.

„Точно както няма нито един отделен район на Италия, който да не изисква максимални усилия (в борбата срещу вируса), такива максимални усилия се изискват и в цяла Европа“, изтъква той.

Буриони е съгласен със страховитото предупреждение на германската канцлерка Ангела Меркел, че до 60-70 процента от германското население може да бъде заразено. „Не забравяйте, че това е нов вирус, за който няма имунитет“, казва той.

Той е шашнат от решението на Великобритания да се бори с епидемията, като остави вируса да се разпространи сред населението, като се вземат защитни мерки само за най-уязвимите. „Това е просто непонятно, – отбелязва професорът. – Да се говори за (добиване на) популационен имунитет, когато няма ваксина и не знаем дали тези, които са заразени и оздравели, придобиват имунитет,за мен е необяснимо.“

Що се отнася до очакванията, че по-топлото време напролет и лятото ще помогне за овладяване на епидемията, Буриони казва да не разчитаме на това. „Просто не знаем“, казва той.

Преди да си спечели име на човека, предупредил за коронавируса, Буриони стана известен в Италия с битките си в социалните мрежи срещу противниците на ваксинирането и срещу фалшивите новини, отнасящи се до науката.

В началото на този месец той пишеше яростни филипики в Туитър срещу своите сънародници, които все още се трупаха по площадите, по плажовете и дори по ски пистите, нехаейки за рисковете от заразяване с Covid-19.

„Вече имам чувството, че италианците най-после се събудиха за бедата, в която се намираме“, казва професорът относно безпрецедентните мерки за карантина, наложени от правителството преди по-малко от седмица.

Нещата в Италия се развиха с тревожна скорост. Броят на заразените нарасна от около 1700 на 1 март до близо 25 000 вчера – 15 март, а починалите вече надхвърлят 2000. Тази смъртност е около 7 процента – двойно по-висока от глобалната, която е в интервала между 3 и 4 процента.

Според Буриони това се дължи на факта, че Италия има по-застаряващо и по социално активно население, както и на това, че посоченият брой на заразените очевидно е занижен.

През февруари правителството все още твърдеше, че страната е безопасна за чужди туристи и инвеститори, а сега цяла Италия е затворена зона.

Училищата, ресторантите, кафенетата, кината и повечето магазини са затворени, а на хората е казано да не излизат навън, освен до магазини за храна или при спешна необходимост. „Не можем да кажем (кога нещата ще тръгнат към подобряване). Ситуацията е динамична, правим онова, което трябва, и се надяваме да видим някакви резултати в близките дни“, казва Буриони.

Той подчертава необходимостта от спазване на ограниченията и дори те да бъдат засилени. Да излезеш да потичаш, например, не е строго забранено, но „едва ли е толкова необходимо точно сега“.

Що се отнася до самия него, „ако видя някого по тротоара, минавам от другата страна на улицата. Пазя дистанция от най-малко два метра от околните. Не използвам обществен транспорт“.

Но докато шефът на Агенцията за гражданска защита Анджело Борели препоръчва ограничени лични контакти дори между членовете на семействата, Буриони казва, че е все още ОК да се прегръщаме вкъщи. „Нека да не прекаляваме“, добавя той.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.