Канадци създават движение „обгрижване“ в условията на коронавируса

Само допреди няколко дни терминът „обгрижване“ тук не съществуваше. Но три дни по-късно нещо, започнало като начин да се помогне на хора в тежко положение в Торонто, се превърна в движение, което бързо се разпространява в Канада.

За 72 часа бяха създадени над 35 групи във Фейсбук за обслужване на местните общности в градове като Отава, Халифакс и община Анаполис в Нова Скотия, включващи над 30 000 участници.

Нови хора се присъединяват към групите, които предлагат помощ на други в техните общности, особено на такива, които са в повишен риск от здравни усложнения, свързани с коронавируса.

Разразилата се пандемия породи вълна от благородство по света – от разнасяне на супа на възрастни хора в Обединеното кралство до група за упражнения за карантинирани жители по балконите им в Испания. Но в Канада – страна, за чиито жители съществува медиен стереотип като „широко скроени“, помощта за другите се превръща в организирано движение, наречено „обгрижване“.

То изцяло се организира чрез социалните мрежи, откъдето се лее алтруизъм, а (съответните) хаштаги постоянно изсипват купища примери за такива добри дела, случващи се в различни местни общности в Канада, което е ободряващо четиво в тези тревожни времена.

Проявите на благородство, предизвикани от коронавируса

Първата група за обгрижване бе създадена от Мита Ханс с помощта на Валентина Харпър и други. Валентина обяснява какво стои зад този термин.

„Обгрижването е голям проблем, казва тя пред Би Би Си. – Искахме да обърнем нещата и да накараме хората да се свързват на позитивна вълна, да се свързват един с друг. То се разпространи като обратното на паниката сред хората, изведе на преден план взаимността и дружеското отношение, и ни позволи да отговорим на нуждите на онези, които винаги са в повишен риск, а в този момент повече от всякога.“

Валентина казва, че бързото разрастване на движението далече е надхвърлило очакванията й. Сега само групата в Торонто има над 9000 членове.

„Мислехме, че ще съберем около две дузини хора, – казва тя с усмивка. – А движението вече наброява хиляди. Но най-положителното нещо е създаването на местни групи с оглед на специфичните нужди на съответните общности. Това наистина ни показа, че хората се нуждаят от известно равнище на увереност и надежда. Тревогата, изолацията и липсата на надежда засяга всеки. Създавайки тази виртуална общност, която дава възможност хората взаимно да си помагат – това наистина ни показва, че все още има надежда за човечност. Ние не сме загубили нашата надежда.“

„Това ще ми даде шанс да се боря“

Постовете (в социалните мрежи) обикновено се делят на две главни теми – #iso и #offer. #iso постовете са за хора “in search of“ (търсещи) помощ, докато постовете #offer (както думата подсказва) са за хора, предлагащи помощ.

Има и други теми, като дискусии, нови статии и информация кои магазини са отворени, но тези два хаштага са основната част от постовете в групите.

Пол Виено, който се е присъединил към групата за обгрижване в Халифакс, казва, че с помощта, която получил чрез това движение, сякаш „получих прегръдка“. „Има много негативни неща в социалните мрежи, – казва той пред Би Би Си. – Те са места, които обикновено те карат да се чувстваш изолиран. Но (в този случай) това е възможност хората да се свързват и взаимно да си помагат. Аз имам увреждане от 29 години, плюс отслабена имунна система. При нормални обстоятелства редовно използвам дезинфекциращ диспенсър за ръце. Преди три дни започнах да се безпокоя, че той ми свършва.“

Приятел на Пол попитал за диспенсър в групата за обгрижване в Халифакс и някой скоро му го донесъл. Малко след това Пол написал пост с благодарност към всички за помощта им. „Ако хвана грип или коронавирус, ще вляза в болница. Истинската човещина, която получих, ще ми даде шанс да се боря. Благодаря ви.“

„Това е нещо, което променя живота“

Има безброй примери за добра воля в различните групи във Фейсбук. Сред тях е самотна майка в Отава, която получила храна за бебето си. Група хора в Торонто предложили да приготвят храна за онези, които не могат. А на остров Принс Едуард добри хора дали карти за безплатни покупки от местен хранителен магазин на жена, която била съкратена от работа заради прекратяване на дейността на фирма поради коронавируса.

Едни от най-популярните начини за помощ е да отидеш на покупки в супермаркета за онези, които не са в състояние, макар че понякога се налага да се чака на дълги опашки.

Но тези групи не са само за хора, които могат да помагат, нито дори само за хора, които се нуждаят от помощ. Те просто дават възможност на хората да станат свидетели на жестове на добра воля в своите общности.

Запитана какво означава групата за нея, Риа Раве Фей каза, че тя (групата) е „убежище, в което възстанових вярата си в човечността“.

„Лесно можеш да се почувстваш самотен и безпомощен – казва тя, – особено ако си изолиран. Ако можеш да предложиш на хората емоционална подкрепа, да споделиш информация, дори просто да споделиш идеи за прекарване на времето – това променя живота ти. Тази група показва доброто у хората, и доказва, че можем да вършим удивителни неща, когато се обединим.“

А Валентина каза пред Би Би Си, че според нея успехът на групите за обгрижване разкрива нещо и за канадците като цяло.

„Мисля, че е налице международно убеждение, че Канада е една много учтива страна, – каза тя. – А канадците са такива хубави хора. Мисля, че има нещо канадско в това, защото ние по население сме малка страна и е налице стремеж да се грижим един за друг. Това е уникално, макар да им някои „гнили ябълки“, които изкупуват всичката тоалетна хартия.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.