Светът застива – граници и магазини са затворени

Жители на Пекин на площад Тянмън. Снимка от тв екрана

С рязкото затваряне на граници, училища и магазини и все по-драстичните ограничения на придвижването, днес десетки милиони си стояха по домовете, вслушвайки се в правителствените призиви да се изолират и да забавят разпространението на новия коронавирус.

От Югоизточна Азия до Европа и двете Америки, животът на хората беше преобърнат от ограничителните мерки и социалната дистанция.

Пазаруващите в Малайзия стояха на дълги опашки, за да се запасят в подбрани супермаркети. Шофьорите във Филипините чакаха в огромно задръствания на контролни пунктове, на които им измерваха температурата, преди да ги допуснат в столицата. Представители на властите в седем области на Сан Франциско издадоха мащабна разпоредба, нареждаща на милиони жители да стоят по домовете си и да излизат само за храна, лекарства и по други крайно наложителни причини.

Отмените на дългоочакваните отпуски и общностни събития продължаваха да се трупат, след като Тайланд заяви, че вероятно ще отмени водния фестивал през април. Смята се, че организаторите на т.нар. „най-вълнуващи две минути в спорта“ – конното дерби в Кентъки – се готвят да обявят първото му отлагане след Втората световна война.

Новите стъпки за сдържане на разпространението на вируса бяха предприети в момент, когато Ухан, градът в Централен Китай, където вирусът беше открит за пръв път в края на миналата година, съобщи само за един нов случай на зараза.

Фронтовете в битката очевидно са се преместили извън Китай. Броят на случаите в страната очевидно е вече по-малък от случаите извън нейните граници. Испания стана четвъртата най-засегната страна, надминавайки Южна Корея, където новите случаи на зараза намаляват.

Предвид, че общият брой на заразените по света вече надхвърля 181 000, притокът на нови пациенти към мадридските болници подхрани опасенията за бъдещето в цяла Европа.

„Няма лесен или бърз начин за излизане от тази изключително трудна ситуация“, заяви премиерът на Нидерландия Марк Рюте в първата предавана по телевизията премиерска реч от 1973 година.

При повечето хора вирусът предизвиква само леки до умерени симптоми, като кашлица и треска, но тежките случаи са по-вероятни при възрастните и хората с предишни здравни проблеми. Над 79 000 души се възстановиха от болестта.

Въпреки това нарастващото усещане за криза разтърси финансовите пазари. В началото на днешния ден акциите започнаха да поскъпват на азиатските пазари, след като американският фондов пазар отбеляза най-лошия си ден от повече от три десетилетия. Големи отрасли от много икономики спряха работа, след като предприятията и пътуванията бяха спрени поради епидемията.

Само в Китай, Италия и Иран има повече заразени, отколкото в Испания, където броят им нарасна грубо с 20 на сто, достигайки 9191, а смъртните случаи достигнаха 309, по данни на испанското здравно министерство. То премина към нова система за отчитане, така че реалният брой може да е по-висок.

Един мрачен Рюте каза пред зрителите, че е вероятно „голяма част“ от 17-те милиона души в Холандия да се заразят с вируса. Засега само 1413 са дали положителни проби и 24 са починали. Правителството затвори училища, ресторанти и барове и забрани събиранията с над 100 участници.

Страни по цял свят, от Канада до Швейцария и от Русия до Малайзия обявиха сериозни нови ограничения на движението на хора през техните граници.

„В момента сме в период, когато имаме възможност да забавим разпространението на вируса“, заяви Улрике Демер, говорителка на германското правителство, което се отказа от предишните си твърдения, че контролът по границите няма да проработи. Берлин наложи нови ограничения на граничните пунктове между Германия и Австрия, Дания, Люксембург, Франция и Швейцария след като случаите на заразяване в Германия нараснаха с над 1000 за 24 часа.

Малайзия, която отбеляза рязък скок на новите случаи, забрани пътуванията в чужбина и разрешава да останат отворени само предприятията, извършващи основни услуги. Франция разрешава на хората да напускат домовете си само за да купуват храна, да отидат на работа и да извършват други задачи от първостепенно значение – ограничения, които според президента Еманюел Макрон са засилени, защото хората не са спазили предишните насоки, а „ние сме във война“.

Сомалия съобщи за първите потвърдени случаи на Ковид-19. След конфликт, продължил три десетилетия, страната има една от най-слабите системи за здравеопазване в Африка.

Докато пандемията се разпространява, Китай и Южна Корея се опитват да запазят трудно постигнатите победи. Китай поставя под карантина новопристигналите, които през последните дни бяха отговорни за все по-голям брой случаи на заразяване, а от утре Южна Корея ще засили проверките на всички пристигащи от чужбина.

Случаите на заразяване продължиха да намаляват в най-тежко засегнатия южнокорейски град Тегу. Дневният брой на новозаразените с Ковид-19 спадна до двуцифрени числа, след като достигна средно около 500 нови случая на ден в началото на март. Но има опасения за постепенното нарастване на случаите на зараза в района на Сеул, където се появиха центрове на зараза около колцентъра на застрахователна компания, множество църкви и зала за компютърни игри.

Италия обяви ново рязко нарастване на случаите на зараза, с над 3000, достигайки 27 980. С 2158 смъртни случая, включително нови 349 само в последните 24 часа, вече над една четвърт от загиналите по света са от Италия. Случаите в най-тежко засегнатия регион Ломбардия обаче намаляха.

В САЩ представители на властите призоваха по-възрастните американци и тези с хронични здравни проблеми да си стоят по домовете и препоръчаха всички групови събирания да се ограничат до максимум 50 души. Американците, връщащи се от чужбина, се сблъскаха с хаотични здравни прегледи, които очевидно нарушаваха всички правила за борба с вируса, които изискват хората да не се струпват в близост едни до други.

Затварянето на училища в 56 страни принуди над 516 милиона ученици да си останат у дома, съобщи ООН. Ню Йорк се присъедини към тях вчера, като затвори държавните учебни заведения в града, посещавани от близо 1,1 милиона ученици.

Въпреки това някои страни се противопоставят на по-строгите мерки за овладяване на вируса.

Баровете и ресторантите във Великобритания останаха отворени и не беше издадена забрана за масови мероприятия. Говорителят на премиера заяви, че затварянето на училищата не се изключва, но „научните и медицински съвети са, че това е стъпка, която не трябва да предприемаме в момента“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.