Полша: солидарност във време на коронавирус

Дискусия за коронавируса по полска телевизия. Снимка: от тв екрана

Безплатна храна, психологически консултации, езикови курсове или обучение по йога онлайн – хиляди поляци се впуснаха в инициативи за взаимопомощ, докато страната е поставена под почти пълна карантина, за да спре разпространението на коронавируса.

Започна се с листчета хартия, разлепвани по входовете от хора, предлагащи помощ на възрастните си съседи, които не можеха или не искаха да излизат навън. После движението за солидарност заля интернет.

„Създадох тази група, защото аз самият усетих тревога и страх, щом видях улиците пусти“, обяснява пред АФП 44-годишният Филип Жулевски, лансирал чрез Фейсбук инициатива под наслов „Видимата ръка“.

„В началото бяхме група за приятелска взаимопомощ, най-вече психологическа, за да не се чувстваме сами и да знаем какво да правим по време на карантина. Търсехме някаква близост, нещо, което би ни помогнало да оцелеем“, казва той.

За няколко дни групата се разрасна до над 80 000 души, после още повече, обяснява университетският преподавател от Варшава. „Видимата ръка“, чието име е намигване към „Невидимата ръка“ – комунистическо телевизионно предаване от 60-те и 70-те, насочено към младежите и пропагандирало взаимното подпомагане и алтруистичното поведение – се занимава с какво ли не.

„Видях в интернет зов за помощ от един възрастен самотник, явно безпаричен, който не можеше да си напазарува“, обяснява Хана Голдщайн, преподавателка от Варшава.

„Взаимно доверие“

„Живееше далеч от мен, затова споделих молбата му във „Видимата ръка“ и се изсипа цяла лавина – хората предлагаха да му пазаруват, да му помогнат материално“, разказва жената. „Всяко спонтанно действие е следствие от усещането за взаимно доверие“, подчертава тя.

„Хората предлагат да пазаруват вместо някого, който не може да излиза, намират жилища на други, които ще бъдат поставени под карантина, заемат коли на трети, които се налага да пътуват – обяснява Жулевски. – Някои искат да дават частни уроци на деца, оставяни сами вкъщи, да преподават чужди езици, йога или да разхождат кучета.“

„Има хора, готови и просто да си поговорят с някого, да прекарват известно време с онези, които имат нужда, защото ги е страх да остават сами“, добавя той.

От миналата седмица Little Chef – детска кулинарна школа във Варшава, приготвя всеки ден по 50 литра безплатна супа, която неправителствени организации раздават на самотни хора, възрастни, болни или останали без средства.

Школата доставя всекидневно и 25 безплатни порции храна за лекарите от службата за спешна помощ в една варшавска болница.

„Покрай епидемията лекарите и целият обгрижващ персонал често работят часове наред, много интензивно и често нямат време да мислят за ядене“, обяснява Ига Петрушинска от Little chef.

„Започнахме да събираме дарения за тази храна и за няколко дни се натрупаха над 30 000 злоти (6700 евро), което ни осигурява средства за повече от три седмици напред“, казва тя.

Затворени за посещения, редица ресторанти се включиха в благотворителни акции и с помощта на доброволци раздават безплатна храна в цяла Полша.

„Посетители на сайта на „Видимата ръка“ се питат сега какво ще стане след края на епидемията. Обмислят например системи, предоставящи микрокредити на хора, изгубили работата си заради епидемията“, добавя Филип Жулевски.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.